ΚΥΠΕ
Η απασχόληση των - νέων κυρίως - δικηγόρων σε επαγγέλματα άσχετα προς τη δικηγορία, καθώς και οι πολύ χαμηλές απολαβές κάποιων από όσους εργάζονται στο επάγγελμα, απασχόλησαν σήμερα τη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, με το νέο συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι υπάρχει «σύγχρονη δουλεία» στη δικηγορία και ότι νέοι δικηγόροι εργάζονται με «μισθούς πείνας», ενώ χειρίζονται υποθέσεις εκατομμυρίων.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση, ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς, ανέδειξε το ζήτημα αυτό ως μία από τις προτεραιότητες που θα απασχολήσουν τον Σύλλογο την ερχόμενη τριετία.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αδυναμία εξεύρεσης δικηγόρων, όταν αποφοιτούν 300-400 δικηγόροι κάθε χρόνο, όπως αναφέρθηκε και κατά τη συνάντηση με την Επιτροπή, ο κ. Βορκάς σημείωσε ότι η απουσία δικηγορικής ύλης, μη ύπαρξη αποτελεσματικής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων και οι σοβαρές καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων, οδηγούν μεγάλη μερίδα των νέων παιδιών, των νέων δικηγόρων να καταφεύγουν στην εξεύρεση άλλης εργασίας.
Επίσης, κληθείς να αναφερθεί στην τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής περί «μισθού πείνας», ο κ. Βορκάς ανέφερε ότι όντως αυτό συμβαίνει σε κάποιο βαθμό και ότι είναι κάτι το οποίο θα εξετάσει ο Σύλλογος.
Σε ερώτηση σχετικά με τις προτεραιότητες που τίθενται, ο κ. Βορκάς ανέφερε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος προχωρά στην οργάνωση πέραν των 30 ειδικών επιτροπών, οι οποίες θα ασχολούνται με ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, πτυχές της καθημερινότητας των δικηγόρων, ζητήματα φορολογίας, εταιρικού δικαίου, ζητήματα που αφορούν το ξέπλυμα παράνομου χρήματος, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία στην νομική επιστήμη κ.α.
«Ξεκινούμε, λοιπόν, με τις ιδιαίτερες επιτροπές, οι οποίες θα μελετούν, θα καταλήγουν σε αποτέλεσμα και μέσα από το Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου θα προωθούνται τόσο στη νομοθετική, όσο και στην εκτελεστική εξουσία», εξήγησε ο κ. Βορκάς. Εξάλλου, στις δηλώσεις του σημείωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν τη δικαιοσύνη γενικότερα και το λειτούργημα του δικηγόρου, θέματα, τα οποία απολήγουν σίγουρα στο δημόσιο συμφέρον και στην εξυπηρέτηση της κοινωνίας.
Εξέφρασε, δε, την προσδοκία ότι, μέσα στη τριετία την οποία θα διανύσει το Διοικητικό Συμβούλιο, θα υπάρξουν νομοθετήματα που θα αγγίζουν και θα επιλύουν ζητήματα, αναφέροντας ενδεικτικά το θέμα της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, θέμα το οποίο χρονολογείται, όπως είπε ο κ. Βορκάς, καθώς και το θέμα της αύξησης της δικηγορικής ύλης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του δικηγορικού κόσμου, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.
«Η συμβολή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στις εργασίες της Επιτροπής Οικονομικών και της Βουλής γενικότερα, θα είναι συνεχής και θα αγγίζει όλα εκείνα τα νομοθετήματα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, και ζητήματα της κοινωνίας, τα οποία θα σχετίζονται με τη δικηγορική επιστήμη», υπογράμμισε ο κ. Βορκάς στις δηλώσεις του.
Στη συνάντηση με την Επιτροπή Νομικών, πέρα από τον νέο Πρόεδρο και Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, παρευρίσκονταν επίσης μέλη και εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων όλων των επαρχιών. Ο κ. Βορκάς διαβεβαίωσε κατά τη συνάντηση, ότι θα υπάρχει πάντα εκπροσώπηση του Συλλόγου στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομικών.
Με παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο Πρόεδρος και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, αναφέρθηκε με ικανοποίηση στη στενή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Συλλόγου και στη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Βαθμίδα της Δικαιοσύνης, αλλά και σε άλλα νομοθετήματα. «Θεωρώ ότι με το ίδιο πάθος και αφοσίωση θα λειτουργήσετε κι εσείς, για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας, που είναι να υπηρετήσουμε το δίκαιο», ανέφερε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού εξέφρασε ετοιμότητα από μέρους των μελών της Επιτροπής για να συνδράμουν στην προσπάθεια του δικηγορικού κόσμου, «που είναι προσπάθεια του κράτους δικαίου», όπως είπε. Σημείωσε ότι πρέπει να εστιάσουν στην αναβάθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, αλλά και των κτιριακών εγκαταστάσεων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει η προσπάθεια αναβάθμισης των δικαστηρίων Λευκωσίας.
«Αν δουλέψουμε όλοι μαζί θα πετύχουμε πολλά πράγματα, όχι μόνο για τον δικηγορικό κόσμο, αλλά για όλους τους πολίτες του κράτους, που προσβλέπουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής», ανέφερε κατά τη συνάντηση ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, πρόσθεσε σε όσα προαναφέρθηκαν στη συνάντηση, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στα μικρά του επαγγέλματος, αναφέροντας ενδεικτικά ζητήματα που άπτονται στις αγορεύσεις των δικηγόρων, στις ανακρίσεις μέσα σε αστυνομικούς σταθμούς κ.α.