ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Δημογραφικού – Στοχεύει σε κοινή συνεδρία με τους αρμόδιους Υπουργούς

Η επιτροπή ξεκίνησε σήμερα τις συναντήσεις με τους συναρμόδιους Υπουργούς για το θέμα

ΚΥΠΕ

Σε μια κοινή συνεδρία με την παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών και Υφυπουργών για τα θέματα της μετανάστευσης, της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού στις 25 Απριλίου, στοχεύει η ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή για το δημογραφικό.

Η επιτροπή ξεκίνησε σήμερα τις συναντήσεις με τους συναρμόδιους Υπουργούς για το θέμα, με συζήτηση με τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου και τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Η επιτροπή, στοχεύει να συζητήσει με την κυβέρνηση μια ολιστική προσέγγιση για τα σημαντικά αυτά θέματα, δήλωσε ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης.

«Στις 25 Απριλίου θα είναι τουλάχιστον τέσσερις Υπουργοί παρόντες στην επιτροπή για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση για αυτό το τεράστιο ζήτημα», είπε.

Γιάννης Παναγιώτου: Ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών στήριξης

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι είναι σωστό να συζητείται η αύξηση της επιδοματικής πολιτικής,  αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται ολόκληρο το πλέγμα της κρατικής στήριξης από τα σχολεία, τις συγκοινωνίες μέχρι και τις ασφαλείς γειτονιές. «Πρέπει να υπάρχει μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική που να αφορά και την υπογεννητικότητα αλλά από μόνο του δεν είναι αρκετό», είπε.

Ο Γιάννης Παναγιώτου είπε πως «το δημογραφικό έχει πτυχές, οι όποιες όποια και αν είναι η οπτική του καθενός, αντικειμενικά πρέπει να αξιολογηθούν στην πραγματική τους έκταση, ιδιαίτερα αυτές που έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση του συνταξιοδοτικού με το δημογραφικό, όπου για να μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι σε βάθος χρόνο χρειάζεται να έχουμε στη χώρα μας μια παραγωγική βάση που να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους συνταξιούχους συμπολίτες μας».

Είπε εξάλλου, πως ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής θα ετοιμάσει επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης, το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα. «Πρέπει να είναι επικαιροποιημένο το σχέδιο μας, όχι απλώς θεωρητικά, αλλά να περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες θα είναι υλοποιήσιμες», συμπλήρωσε.

Για το μεταναστευτικό ο κ. Παναγιώτου αναγνώρισε ότι παρατηρείται κατάχρηση αφού άτομα που στην πραγματικότητα αιτούνται προστασίας για να έρθουν στη χώρα μας και λόγω της καθυστέρησης στην εξέταση των αιτήσεων και για άλλους λόγους δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας να διεκδικούν το καθεστώς προστασίας.

Μέλη της επιτροπής εξέφρασαν προβληματισμό για το ρυθμό γεννητικότητας στην Κύπρο, ο οποίος βρίσκεται στο 1,3 σε σύγκριση με το 2,1 που είναι ο ρυθμός αναπλήρωσης του πληθυσμού.

Ο Λίνος Παπαγιάννης είπε πως υπάρχει πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στη καταβολη επιδομάτων, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει μια φόρμουλα που θα οδηγήσει σε καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων και Υφυπουργείων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης και σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει στήριξη στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου, ιδιαίτερα τώρα με τον πληθωρισμό.

«Το πρόβλημα θα το έχουμε μπροστά μας και θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα επδιεινώνεται. Πρέπει να δούμε πιο ολιστικά το θέμα», είπε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε πως η Κύπρος είναι σχεδόν στην τελευταία θέση σε θέματα γεννητικότητας. «Χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά, εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος από αυτά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι το πρόβλημα γεννητικότητας συνδέεται με τη παγκοσμιοποίηση με τα κράτη να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως λογιστικούς αριθμούς.

Ανέφερε ακόμη σε νηπιαγωγεία στην Παλλουριώτισσα και το Καϊμακλί εγγράψαν 186 παιδιά και όλα με μεταναστευτική βιογραφία. Σημείωσε ότι όπως ισχύει σε άλλες χώρες πρέπει οι μετανάστες να μαθαίνουν τη γλώσσα προτού εισέλθουν στα σχολεία. «Τα βάζουμε στις σχολικές μονάδες και μετά δημιουργούμε ειδικά τμήματα για στήριξη», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση των επιδομάτων κατά τρόπο που να προωθηθεί η γεννητικότητα. «Το θέμα της υπογεννητικότητας είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Πρέπει να βρούμε αποτελεσματικό και δραστικό τρόπο που είναι οι επιδοτήσεις», συμπλήρωσε.

Στη δική του παρέμβαση, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ζήτησε να γίνει μια κοινή σύσκεψη όλων των αρμόδιων Υπουργών με την επιτροπή για να ληφθούν αποφάσεις. Παρουσίασε στην επιτροπή μία υπόθεση μιας κυρίας με οκτώ παιδιά υπάλληλο της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία δέχεται μπούλινγκ και αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εργασία της και ζήτησε να εργάζεται με τηλεργασία για να φροντίζει τα παιδιά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση