ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενώπιον αποφάσεων ο Πρόεδρος για τη λίστα Γιωρκάτζη

Η Βουλή συνεδριάζει για να διαπιστώσει πώς μπορεί να αποκτήσει στοιχεία που αφορούν την ευνοϊκή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τις αποφάσεις του για το πώς θα χειριστεί τη λίστα Γιωρκάτζη, θα λάβει είτε σήμερα Τετάρτη προτού φύγει για Παρίσι, είτε αμέσως μόλις επιστρέψει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η απόφαση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, να στείλει προς έγκριση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόφαση της Βουλής να δημοσιοποιήσει τη λίστα, θέτει τον Πρόεδρο μεταξύ τριών συγκεκριμένων επιλογών. Είτε να εγκρίνει την απόφαση είτε να την αναπέμψει είτε να την αναφέρει. Όλο αυτό μετακυλύει στην ουσία όλη την ευθύνη της δημοσιοποίησης στην κυβέρνηση και αυτό το αντιλαμβάνονται στο Προεδρικό. Πάντως στη Βουλή δεν κλείνει το όλο ζήτημα καθώς η ad hoc επιτροπή που συστάθηκε για τη λίστα, δεν θα μελετήσει πλέον τα στοιχεία που κατέθεσε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αλλά θα βρει τρόπους να εντοπίσει, όπως λέγεται, όσα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης στην δανειοδότηση και στη διαγραφή δανείων κατά τη σημερινή της συνάντηση.

Ο Πρόεδρος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα κινηθεί, δεδομένου ότι την ώρα που λαμβάνονταν οι αποφάσεις στη Βουλή, ο ίδιος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα δει το σχέδιο της απόφασης και θα διαβουλευθεί για το πώς πρέπει να κινηθεί με τον γενικό εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη. Καθόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο τελευταίος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα παρευρεθεί στη σημερινή επιτροπή στη Βουλή, δεδομένου ότι είναι ο νομικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο Προεδρικό πάντως εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο πρόκειται για νόμο και κατά πόσο ο Πρόεδρος μπορεί να τον αναπέμψει.

Γιατί στον Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς στα μέλη της Βουλής πως η απόφαση της Βουλής αποτελεί νόμο και βάσει του συντάγματος θα πρέπει να υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνεπώς για τους πλείστους δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία η απόφαση να σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά να δημοσιοποιηθεί αμέσως. Το ζήτημα το έθιξε και στην ad hoc επιτροπή μετά και την ψήφιση της δημοσιοποίησης της λίστας. Ο Δημήτρης Συλλούρης είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» πως «προσωπικά ως Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορώ υπεύθυνα να βγω να παρανομήσω-επειδή περί παρανομίας πρόκειται- να αδικήσω πρόσωπα και να φερθώ με ανήθικο και αντιδεοντολογικό τρόπο». Καθόλου τυχαία και η κίνησή του να αποχωρήσει από το προεδρείο κατά τη διάρκεια της ψήφισης δημοσιοποίησης της λίστας. Αυτό που ανησυχεί τον Δημήτρη Συλλούρη αλλά και άλλα μέλη του κοινοβουλίου, είναι το γεγονός ότι στην λίστα Γιωρκάτζη, υπάρχουν ασάφειες και ψευδή όπως λένε στοιχεία. Δεν ήταν μόνο οι βουλευτές οι οποίοι έβγαιναν με επιστολές για να διαψεύσουν ότι είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι και άλλοι λογαριασμοί που δεν έχουν να κάνουν όπως λένε μέλη της ad hoc επιτροπής με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Υπάρχουν μέσα και τραπεζικά δεδομένα μεγάλων εταιρειών και αν διαρρεύσουν, ενδεχομένως να κινηθούν νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έντονοι σε αυτό είναι βουλευτές όπως ο Πανίκος Λεωνίδου ο οποίος εντός της ad hoc επιτροπής, όταν είδε να φιγουράρει το όνομά του ανέφερε πως θα της κινήσει αγωγή.

Άλλα ζήτησαν άλλα πήραν

Βάσει πάντως των πρακτικών που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Κ», τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η κα Γιωρκάτζη παρέδωσε τη λίστα, της είχε ζητηθεί από τον κ. Σιζόπουλο τα εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων να μην μπαίνουν στην ίδια μέρα με τα μη εξυπηρετούμενα και κατά πόσο υπάρχουν πληροφορίες για ευνοϊκή μεταχείριση όσον αφορά την δανειοδότηση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Στην εν λόγω επιτροπή Οικονομικών η κα Γιωρκάτζη συμφωνούσε με τον Μαρίνο Σιζόπουλο πως το μεγαλύτερο κακό είναι «τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, και κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα και αυτά που δόθηκαν ή και αυτά που δόθηκαν με ευνοϊκούς όρους». Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ζητούσε από την κα Γιωρκάτζη να περιλάβει στη λίστα και τις διαγραφές δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων καθώς όπως έλεγε θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο, με την διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να απαντά πως έχει πολλά στοιχεία η λίστα.

Θα δουν τους ευνοημένους

Όπως όλα δείχνουν η λίστα Γιωρκάτζη δεν εμπερικλείει το ζητούμενο που είναι οι διαγραφές δανείων και οι ευνοϊκές δανειοδοτήσεις, αλλά ακατέργαστο υλικό. Η ad hoc επιτροπή στη Βουλή, δεν θα συζητήσει πλέον τη λίστα Γιωρκάτζη καθώς βρίσκεται ήδη στα χέρια του Προέδρου, αλλά θα συζητήσει πώς μπορεί να αποκτήσει τα στοιχεία όσων ΠΕΠ είχαν ευνοϊκή μεταχείριση δηλαδή. Πάντως ο Κεντρικός Τραπεζίτης έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο έχει τη δυνατότητα να παραδώσει κάτι τέτοιο καθώς προκύπτουν ζητήματα που αφορούν ευρωπαϊκές διαδικασίες, προσωπικά δεδομένα και ζήτημα απορρήτων. Το ζητούμενο βεβαίως για την Βουλή, είναι πώς θα χειριστεί την κρίση που προέκυψε, καθώς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην ολομέλεια της Παρασκευής έχουν ενισχυθεί οι επικρίσεις περί συγκάλυψης και κακοδιαχείρισης της λίστας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Αζερμπαϊτζάν σε μια κρίσιμη συνεδρία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και με… Κυπριακό ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ