Του Γιάννη Ιωάννου
Η παρενόχληση Ε/κ γεωργών ή κτηνοτρόφων κατά την διάρκεια εργασίας τους στη νεκρή ζώνη από στρατιώτες της τουρκικής κατοχικής δύναμης δεν είναι νέο φαινόμενο. Με επίκεντρο την Δένεια -κι άλλες περιοχές παλιότερα- επανέρχεται ως πρακτική είτε μέσω χειρονομιών/εξύβρισης, εκφοβισμού (πχ φυσική ένοπλη παρουσία με όπλιση του ατομικού τους οπλισμού) ή άλλων τρόπων -όπως η ρίψη πετρών προκειμένου να υπάρξει μια άσκηση κυριαρχίας επί της περιοχής. Την περασμένη Δευτέρα το συμβάν επαναλήφθηκε στη νεκρή ζώνη της Δένειας, με εκδίωξη Ε/κ κτηνοτρόφου, με ελληνοκυπριακά ηλεκτρονικά Μέσα να μεταδίδουν, μάλιστα, τις φώτο και το βίντεο από το συμβάν -με την παρουσία έξι Τούρκων ένοπλων στρατιωτών. Όπως συνηθίζεται, τόσο τα ΗΕ στη Κύπρο ερευνούν το συμβάν και, ακολούθως, η ΚΔ διά του υπουργείου Εξωτερικών, προβαίνει ακολούθως στα ανάλογα, προς τον ΟΗΕ, διπλωματικά διαβήματα.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ οι τοπικές αρχές, δια του κοινοτάρχη Δένειας, ανέφεραν πως το συμβάν συνέβη κατά την διάρκεια απουσίας περιπόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης -μοτίβο που έχει συμβεί και στο παρελθόν όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», σε παρόμοια σκηνικά παρενόχλησης αγροτών.
Το timing
H πρακτική της επαναφοράς των εντάσεων στη νεκρή ζώνη, όπου νόμιμα (σ.σ. κατόπιν εξασφάλισης σχετικής άδειας από τα ΗΕ) Ε/κ καλλιεργούν χωράφια ή βόσκουν ζώα, από τις κατοχικές αρχές όπως προαναφέραμε δεν είναι νέα. Στο τρέχον όμως χρονισμό, αμέσως μετά και την ανανέωση της θητείας της Ουνφικυπ, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον πέραν του μεμονωμένου συμβάντος στη Δένεια για σειρά λόγων:
• Συμβαίνει σε μια περίοδο που παραδοσιακά επιδιώκεται στο περιθώριο της Ολομέλειας της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συνάντηση των δύο ηγετών -με το θέμα να παραμένει δύσκολο στη τρέχουσα συγκυρία και τόσο την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και την αντίστοιχη τουρκοκυπριακή να επιδίδονται σε ασκήσεις “blame-game” με αποδέκτη και τα Ηνωμένα Έθνη
• Οι λεγόμενες αρχές της «ΤΔΒΚ» επαναφέρουν ζητήματα «συμφωνιών» μεταξύ ΟΗΕ και ψευδοκράτους. Το συμβάν στη Δένεια συνέβη στον απόηχο επεισοδίου στην Αμμόχωστο όπου μέλη της Ουνφικυπ που υπηρετούν στη Κύπρο προέβησαν σε βανδαλισμούς σε μαγαζί παραλίας της Αμμοχώστου. Το γεγονός εκμεταλλεύτηκε πολιτικά ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μετά τις σχετικές συναντήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ και των κατοχικών αρχών, με το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» να προωθεί την λογική μιας «συμφωνίας» για όρους εντολής της Ουνφικυπ -πτυχή που επιδιώκει να προβάλλει διάσταση κυριαρχίας της λεγόμενης ΤΔΒΚ και
• Και η ελληνοκυπριακή πλευρά, λόγω της πρόκλησης του προσφυγικού/μεταναστευτικού, προχωρεί τελευταίως με μια πολιτική προσέγγιση που προσδίδει στη νεκρή ζώνη, διάσταση «συνοριοποίησης» -είτε μέσω του φράχτη που εισηγήθηκε ο ΥΠΕΣ, Νίκος Νουρής, είτε μέσω της απόκτησης συστημάτων τύπου C4i καθ’ όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Πτυχή που ασφαλώς θα εκμεταλλευτεί η κατοχική Τουρκία με το χαρτί των εντάσεων με τους γεωργοκτηνοτρόφους και την λογική της εμπέδωσης των «δύο κρατών»