ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμεση Ανάλυση - Η τουρκική «ανάγνωση» της απόσυρσης του «Ορούτς Ρείς»

Επιχειρεί να αποφύγει νέες κυρώσεις και αναμένει τις νέες εξελίξεις η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο

Την άποψη ότι στα ελληνοτουρκικά ακολουθούν κρίσιμες εβδομάδες μετά την προσωρινή διακοπή των εργασιών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρείς» προβάλλουν καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» στην τουρκική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες η Άγκυρα δεν παραιτείται από τις διεκδικήσεις και τις ιδιαίτερες θέσεις της στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η παραπάνω εισήγηση-ρητορική έρχεται σε μια στιγμή που η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν εξαιτίας της νέας «οπισθοχώρησης» της Τουρκίας, έτσι όπως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) χαρακτηρίζει την διακοπή των εργασιών του «Ορούτς Ρείς».

Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίζεται την νέα απόφαση και απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι είναι έτοιμη να «οπισθοχωρήσει» στα ελληνοτουρκικά. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από λίγη ώρα απέκλεισε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χθες βρέθηκε στα νότια παράλια της Τουρκία και στην συνέχεια μετέβη στα κατεχόμενα για να παρακολουθήσει μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση.

Η ανάγνωση της Άγκυρας

Σε ότι αφορά την οπτική γωνία της Άγκυρας για το μέλλον των τουρκικών κινήσεων στην Α. Μεσόγειο ξεχωρίζουν δυο σημεία.

Πρώτον, καλά ενημερωμένες πηγές ποντάρουν σε υποτιθέμενο «ρήγμα» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της Α. Μεσόγειο και των ελληνοτουρκικών. Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι ενός της Ε.Ε. έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο, στο οποίο λαμβάνουν μέρος χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Μάλτα και το οποίο ηγείται η Γερμανία. Οι συγκεκριμένες χώρες φέρουν διαφορετικές απόψεις και αντιδρούν στις «επιθετικές κινήσεις» της Γαλλίας σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά. Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της διευθέτησης των προβλημάτων μέσα από διάλογο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία αποσύροντας προσωρινά το «Ορούτς Ρείς» ενισχύει το στρατόπεδο του διαλόγου και απομακρύνει από τον ορίζοντα το ενδεχόμενο-κίνδυνο επιβολής νέων κυρώσεων στην Άγκυρα.

Σε καθεστώς αναμονής-προετοιμασίας

Δεύτερον, οι τουρκικές πηγές επιμένουν στο γεγονός ότι οι αρχικοί τουρκικοί σχεδιασμοί για την Α. Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει σε καμία περίπτωση.

Τα τουρκικά σκάφη, συμπεριλαμβανόμενου του νέου γεωτρύπανου «Κανουνί», προετοιμάζονται για νέες αποστολές στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία διεξάγει διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο τόσο στην γη όσο και στην θάλασσα της χώρας.

Παράλληλα, ο τουρκικός στρατός διατηρεί το καθεστώς ετοιμότητας για όλα τα ενδεχόμενα στην Α. Μεσόγειο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X