ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΗΠΑ: Οι τέσσερις προτάσεις για την οικονομία

Κάλεσμα σε κυβέρνηση, Υπουργό Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μείωση δανειστικών επιτοκίων, αύξηση ανταγωνισμού μέσω έγκρισης νέων αδειών FINTECH, επιβράβευση συνετών δανειοληπτών μέσω της απορρόφησης υπερκερδών, μείωση χρεώσεων και επιβαρύνσεων, είναι οι τέσσερις προτάσεις από πλευράς Δημοκρατικής Παράταξης για την οικονομία.

Δημοσιογραφική διάσκεψη πραγματοποίησε σήμερα η ΔΗΠΑ που έχει ως βασική στόχευση την παρουσίαση των προτάσεων της όσον αφορά το κόστος χρήματος και τις αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια την οικονομία αλλά, κυρίως τους πολίτες και την ποιότητα ζωής τους.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της παράταξης Μάριος Καρογιάν, ανέφερε ότι με πλήρη κατανόηση στη σημασία διαφύλαξης της βιωσιμότητας και σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, καλούμε τις τράπεζες να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθησία για στήριξη και ενίσχυση των καταθετών αλλά και να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες με βάση τα περιθώρια που έχουν, χωρίς επηρεασμό των εποπτικών περιορισμών που οφείλουν να ικανοποιούν.

Παράλληλα έκανε κάλεσμα την κυβέρνηση, τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, αφού πρώτα μελετήσουν τις πιο πάνω προτάσεις, να επεξεργαστούν τα εργαλεία και τα μέσα για την υλοποίηση τους.

Οι τέσσερις προτάσεις

Α) Μείωση δανειστικών επιτοκίων:

Η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πρέπει να πιέσουν τις εμπορικές τράπεζες να προβούν σε κινήσεις, ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων.

Είναι παραδεκτό πως τα υπερκέρδη που έχουν σημειώσει οι τράπεζες, έχουν προκύψει από τη μεγάλη απόκλιση (διαφορά) μεταξύ των καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων (τα γνωστά SPREADS). Με άλλα λόγια, με την παρούσα κατάσταση μόνο οι τράπεζες έχουν επωφεληθεί, γι’ αυτό επιβάλλεται η μείωση των δανειστικών επιτοκίων, γεγονός που θα μειώσει το μεγάλο κόστος που έχουν επωμισθεί δυσανάλογα οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις.

Με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί η οικονομία, καθιστώντας δυνατή την όποια επένδυση από τις υγιείς επιχειρήσεις, με την αξιοποίηση κεφαλαίων που παραμένουν αδρανή στις τράπεζες.

Με την πιο πάνω πρόταση αποφεύγεται ο κίνδυνος αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συμβάλλει στην απάμβλυνση του προβλήματος της ακρίβειας και του στεγαστικού.

(Β) Αύξηση ανταγωνισμού μέσω έγκρισης νέων αδειών FINTECH:

Για να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των εμπορικών τραπεζών και να επιτευχθεί μείωση των δανειακών επιτοκίων και αύξηση των καταθετικών επιτοκίων προς όφελος του ευρύτερου πληθυσμού, καλούμε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να επισπεύσει άμεσα την εξέταση και έγκριση των αιτήσεων για νέες Εταιρείες Χρηματοοικονομικών Τεχνολογιών (FINTECH), οι οποίες με τον ψηφιακό τρόπο λειτουργίας τους μπορούν να προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα και λύσεις με χαμηλότερο κόστος.

Τέτοιες λύσεις είναι ήδη ευρέως διαδεδομένες σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και προσβάσιμες στο ευρύ κοινό συμπεριλαμβανομένου του Κύπριου πολίτη που εξ υπακούει χαμένα έσοδα για το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση το κράτος.

(Γ) Επιβράβευση συνετών δανειοληπτών μέσω της απορρόφησης υπερκερδών:

Με την πιο πάνω πρόταση εισηγούμαστε όπως οι τραπεζικοί οργανισμοί που έχουν σημειώσει αυξημένα κέρδη, απορροφήσουν ΜΕΡΟΣ της αύξησης των επιτοκίων όσον αφορά του συνετούς δανειολήπτες (εξυπηρετούμενα δάνεια).

Θεωρούμε την πιο πάνω πρόταση πρωτοποριακή, σκοπός της οποίας είναι να στηρίξει και να επιβραβεύσει τους συνετούς δανειολήπτες, οι οποίοι παρά τις όποιες δυσκολίες και τις πληθωριστικές πιέσεις, εκπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις

(Δ) Μείωση χρεώσεων και επιβαρύνσεων:

Καλούμε τις τράπεζες, όπως μειώσουν τις χρεώσεις-επιβαρύνσεις τους. Θεωρούμε ότι η πρακτική αυτή πλήττει κατά κύριο λόγο ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους συμπατριώτες μας, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Οι τραπεζικοί οργανισμοί οφείλουν στα πλαίσια της κοινωνικής τους προσφοράς να είναι υποβοηθητικές στα άτομα της τρίτης ηλικίας και γενικά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που το κράτος υποχρεώνει τους πολίτες να διενεργούν δοσοληψίες (συναλλαγές) τους με το δημόσιο μέσω των τραπεζών, οφείλει να τους προστατεύει από τις τραπεζικές αυθαιρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση