ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δημήτρης Δημητρίου στην «Κ»: Mea culpa για την απολιτική κατάσταση στον ΔΗΣΥ

Αν δεν επέμενα στην υποψηφιότητά μου, η Αννίτα δεν θα ήταν υποψήφια και σήμερα μπορεί να ήταν πρόεδρος ο Χάρης ή ο Αβέρωφ που πολιτικά είναι στιβαροί

Του Αντρέα Κημήτρη

«Φέρω κι εγώ ευθύνη για την απολιτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΔΗΣΥ» δηλώνει στην «Κ» ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου. Εξηγεί πως αν δεν επέμενε μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά του, η Αννίτα δεν θα ήταν υποψήφια και σήμερα μπορεί να ήταν πρόεδρος του Συναγερμού ο Χάρης ή ακόμη και ο Αβέρωφ, και σίγουρα με αυτούς τους δύο η ηγεσία θα ήταν πιο στιβαρή πολιτικά. Σήμερα, λέει, είμαστε σε αυτή την κατάσταση επειδή η Αννίτα είναι πρόεδρος του Συναγερμού. Η ηγεσία δίνει το στίγμα και ως κόμμα δεν εκφέρουμε στιβαρό πολιτικό λόγο, επισημαίνει ο κ. Δημητρίου.

–Τι δείχνει η σύγκρουση Αναστασιάδη και Αβέρωφ για την κατάσταση στον ΔΗΣΥ;

–Είναι πολύ λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Είναι το αποτέλεσμα της μη τολμηρής και σε βάθος αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2023, κάτι που προσωπικά ζητούσα και τότε, αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Και δεν θέλω να γίνομαι μάντης κακών, αλλά ελπίζω ότι η μη τολμηρή αποτίμηση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών να μην έχει αντίστοιχα αποτελέσματα στο μέλλον.

–Αυτή η κόντρα αναδεικνύει ουσιαστικά την εσωστρέφεια που δημιουργήθηκε στον ΔΗΣΥ κατά τις προεδρικές εκλογές του 2023. Πώς κρίνετε την αντίδραση της ηγεσίας του κόμματος;

–Όσο συζητούμε για το παρελθόν θα είναι δύσκολο να ξεφύγει από την εσωστρέφεια το κόμμα. Αυτό που προτρέπω την πρόεδρο του κόμματος να πράξει είναι να βγει υπεράνω και από τους δύο, να διαχωρίσει τη θέση της, να πει ευθαρσώς ότι αυτή η διαμάχη δεν αφορά τον ΔΗΣΥ, να τους αδειάσει, αν χρειαστεί, και να βγει μπροστά να μιλήσει για το μέλλον, προτάσσοντας καθαρά πολιτικές θέσεις. Το όφελος των πολλών είναι πιο σημαντικό από ό,τι λένε οι δύο τέως. Να μη σκεφτόμαστε αν αυτά που θα πούμε θα στεναχωρήσουν τον έναν ή τον άλλο. Θα πρέπει να γίνουν παραδοχές για τυχόν αδυναμίες, λάθη και αδιέξοδα της δεκαετούς διακυβέρνησής μας όπως στην ενέργεια, στο στεγαστικό που δεν δώσαμε λύσεις στους πολίτες και σε θέματα περιβάλλοντος. Θα πρέπει να τα πούμε, αν θέλουμε να πείσουμε για το μέλλον. Αν η ηγεσία δεν βγει μπροστά να μιλήσει για το μέλλον, τότε αυτές οι κόντρες, αυτές οι διελκυστίνδες θα συνεχίσουν να μας στοιχειώνουν.

–Πάντως, η ηγεσία υποστηρίζει ότι τοποθετείται πολιτικά και έχει θέσεις για όλα τα ζητήματα.

–Το ακούω κι εγώ αυτό, όμως, στη δική μου αντίληψη δεν υπάρχει σαφής θέση σε πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα για το Great Sea Interconnector ποια είναι η θέση μας; Ακούμε διαφορετικές εκδοχές. Θα πρέπει να βγει με σαφήνεια να ξεκαθαρίσει τις θέσεις σε όλα τα ζητήματα.

–Πώς σχολιάζετε τη φράση Αναστασιάδη «δεν θέλω να ασχολούμαι με πικραμένους» κι αν συμφωνείτε με τη διαπίστωση Αβέρωφ ότι πικραμένοι είναι πολλοί που κάποτε είχαν στηρίξει Αναστασιάδη.

–Είναι βαριές κουβέντες και δεν βοηθούν στο τι θέλουμε να κάνουμε σήμερα. Θεωρώ ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο.

–Ακόμη κι αν είναι πικραμένος ο Αβέρωφ, θεωρείτε ότι αδίκως αισθάνεται έτσι; Νιώθει ότι τον πρόδωσαν στενοί του συνεργάτες.

–Ο Αβέρωφ έδωσε έναν δύσκολο αγώνα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Έδωσε αυτή τη μάχη με εντιμότητα και καθαρές θέσεις. Τον καταλαβαίνω να είναι πικραμένος από ανθρώπους και συμπεριφορές, από άτομα που περίμενε να ήταν δίπλα του και τελικά δεν ήταν.

–Μπορεί να έχει παράπονο και από εσάς.

–Για μένα μπορεί να νιώθει πικραμένος για το τι ακολούθησε των προεδρικών εκλογών. Αν θέλετε να πω κι εγώ το δικό μου mea culpa. Φέρω κι εγώ ευθύνη για την απολιτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΔΗΣΥ. Ίσως δεν έπρεπε να επιμείνω μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά μου.

–Γιατί το λέτε αυτό;

–Διότι η Αννίτα έβαλε υποψηφιότητα, επειδή ήμουν εγώ υποψήφιος.

–Και άρα λέτε ότι η εκλογή της Αννίτας έφερε μια απολίτικη κατάσταση στο κόμμα;

–Σήμερα είμαστε σε αυτή την κατάσταση, επειδή η Αννίτα είναι πρόεδρος του Συναγερμού. Η ηγεσία δίνει το στίγμα και ως κόμμα δεν εκφέρουμε στιβαρό πολιτικό λόγο.

–Άρα θεωρείτε ότι αν δεν επιμένατε ως το τέλος, η Αννίτα δεν θα διεκδικούσε και σήμερα θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στον ΔΗΣΥ.

–Ναι, αν δεν επέμενα μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά μου, η Αννίτα δεν θα ήταν υποψήφια και σήμερα μπορεί να ήταν πρόεδρος του Συναγερμού ο Χάρης ή ακόμη και ο Αβέρωφ, και σίγουρα με αυτούς τους δύο η ηγεσία θα ήταν πιο στιβαρή πολιτικά.

–Η βασική κατηγορία εις βάρος του Αναστασιάδη είναι ότι δεν στήριξε Αβέρωφ, αλλά αντιθέτως ενεθάρρυνε και στήριξε την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Ασπάζεστε αυτή τη θέση;

–Δημοσίως ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν εκεί όποτε χρειάστηκε. Τώρα, τι έγινε πίσω από κλειστές πόρτες δεν μπορώ να γνωρίζω.

–Ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τούς ζήσατε καλά και τους δύο. Πώς ήταν η μεταξύ τους σχέση;

–Υπήρξαν δύσκολες στιγμές. Να θυμίσω την περίοδο του φθινοπώρου του ’18. Όμως σε γενικές γραμμές ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ ήταν στήριγμα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, όπως ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι υπουργοί της κυβέρνησής του ήταν δίπλα στον Συναγερμό.

–Ο Αβέρωφ είπε ότι ο Αναστασιάδης μίλησε και σε αυτόν για δύο κράτη. Το ίδιο και ο Κασουλίδης. Ο Μαυρογιάννης δήλωσε ότι ο Αναστασιάδης τού είπε ότι έθεσε θέμα δύο κρατών στον Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά. Ο Αβέρωφ άφησε και υπονοούμενα για το τι λέχθηκε σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ Αναστασιάδη, Χριστοδουλίδη και Τσαβούσογλου. Ο ΔΗΣΥ δεν πρέπει να τοποθετηθεί γι’ αυτό το θέμα και να ζητήσει εξηγήσεις; Ο τέως πρόεδρος του κόμματος υποστηρίζει ότι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας τού μίλησε για δύο κράτη. Δεν ενδιαφέρεται ο ΔΗΣΥ να μάθει ποιος έχει δίκιο;

–Είναι μια σκιά που βαραίνει την ιστορία του τόπου και του ΔΗΣΥ, και πρέπει να την ξεδιαλύνουμε.

Πρωτοφανές να εκδίδεται κομματική ανακοίνωση εναντίον μου

–Το κόμμα σας εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας ανυπόστατο τον ισχυρισμό σας για μη συζήτηση και αποτίμηση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών, και ότι με αυτά που λέτε επιθυμείτε να συντηρείτε συνθήκες εσωστρέφειας. Εσείς απαντήσατε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πώς το εισπράξατε όλο αυτό;

–Η αλήθεια είναι πως με ξενίζει που γίνομαι αιτία για κομματική ανακοίνωση, το βρίσκω πρωτοφανές. Είναι λυπηρό όταν κάποιος βρίσκεται σε θέση ισχύος να προσπαθεί να αδειάσει και να εκθέσει συναγωνιστές. Εξέφρασα την ανησυχία μου, βλέποντας το κλίμα όπως διαμορφώνεται εσωκομματικά. Την εσωστρέφεια είναι τέτοιες ανακοινώσεις που τη συντηρούν και όχι η ελεύθερη έκφραση απόψεων από στελέχη του ΔΗΣΥ.

–Έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο;

–Στο παρελθόν έλαβα και επιστολή από την πρόεδρο του κόμματος, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο μετά από τη συνέντευξή μας στην «Κ», στην οποία ανέφερε ότι δημόσιες παρεμβάσεις μου έβλαπταν τη συνοχή της παράταξης και προκαλούσαν σύγχυση και θυμό στους φίλους του ΔΗΣΥ. Απέφυγα να απαντήσω σε εκείνη την επιστολή, γιατί ακριβώς δεν είναι πρόθεσή μου να συντηρώ ένα κλίμα εσωστρέφειας. Στη δική μου περίπτωση την αποδίδω σε υπερβολικό ζήλο προσπάθειας άσκησης κομματικής πειθαρχίας, κάτι που επεσήμανα και στο Πολιτικό Γραφείο, ότι δηλαδή η ελευθερία έκφρασης άποψης ήταν και είναι σημαία για την παράταξή μας και ελπίζω, είπα, να μη χρησιμοποιηθούμε όσοι την εκφράζουμε, ως θύματα άσκησης αυτής της κομματικής πειθαρχίας.

–Σας κάλεσε ποτέ στο γραφείο της να τα συζητήσετε όλα αυτά;

–Όχι.

–Γιατί υποστηρίζετε ότι δεν έγινε ρεαλιστική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος;

–Δεν έγινε στον βαθμό που προσωπικά θα επιθυμούσα. Σημειώνω ότι η ηγεσία αναδιπλώθηκε και είπε ότι δεν πανηγύρισε. Προσωπικά αναγνωρίζω τη δυσκολία της εκλογικής αναμέτρησης, τη διατήρηση των δύο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο και την επίτευξη της πρωτιάς παρά το χαμηλό ποσοστό, το χαμηλότερο στην ιστορία μας. Από κει και πέρα θα πρέπει να γίνει σωστή αποτίμηση του αποτελέσματος για να μην κλαίμε επί ερειπίων το 2026 αλλά και το 2028. Στις δημοτικές εκλογές είχαμε τη χειρότερη συγκομιδή σε εκλογή δημάρχων από το 1986. Ακολουθήσαμε μια λανθασμένη στρατηγική με διαδικασίες που σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν, έγιναν λανθασμένες επιλογές, και το σημαντικότερο ήταν μια στρατηγική που έβαλε ξανά το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ στο ίδιο μετερίζι. Ο ΔΗΣΥ με τη στρατηγική που ακολούθησε στις δημοτικές έστειλε ουσιαστικά το ΔΗΚΟ στην αγκαλιά του ΑΚΕΛ.

–Σε άρθρο που γράψατε μετά τις εκλογές με τίτλο «Ανακουφιστήκαμε, δεν νικήσαμε», καταλήγατε αναφέροντας ότι αν ηγεσία προχωρήσει σε τομές, τότε θα είστε εκεί. Αυτά που ανακοίνωσε η πρόεδρος του κόμματος στο Πολιτικό Γραφείο είναι προς αυτή την κατεύθυνση;

–Ο ΔΗΣΥ χρειάζεται μια προγραμματική επανίδρυση. Να μιλήσει με σαφείς θέσεις για όλα τα ζητήματα. Πρέπει να βρούμε τη θέση μας, ποιος Δημοκρατικός Συναγερμός είμαστε και τι πρεσβεύουμε. Πολλές από τις αλλαγές που εισηγήθηκε η πρόεδρος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, όμως αρκετές από αυτές είναι προτάσεις που έκανε και πριν από ένα χρόνο προεκλογικά στην εσωκομματική διαμάχη. Δεν πιστεύω ότι λύνει το πρόβλημα η σχολή πολιτικής επιμόρφωσης για παράδειγμα, αλλά μπορεί να βοηθήσει. Το ζητούμενο είναι να εκφράσουμε στιβαρό πολιτικό λόγο.

–Τι εκπέμπει δηλαδή αυτή τη στιγμή ο Συναγερμός;

–Η ηγεσία εκπέμπει μια ατολμία που τη βάζει σε μια διαδικασία να αρθρώνει πολιτικό λόγο των ίσων αποστάσεων για διάφορα ζητήματα.

–Στο Πολιτικό Γραφείο η Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε γενικά σε όσους και εντός κόμματος επενδύουν στη διάσπαση και αποδυνάμωση του ΔΗΣΥ και σε μερικούς που εργάζονταν για τη συντριβή του κόμματος. Σας είπε ποιους εννοεί;

–Όχι και θέλω να τονίσω ότι αυτή η διαχείριση είναι κακή υπηρεσία προς την παράταξη. Η δική μου οπτική γωνιά είναι πως πρέπει να δείχνει μεγαλοθυμία και όχι να δημιουργεί εχθρούς. Αν όμως η πρόεδρος θέλει να πει κάτι ξεκάθαρα, τότε να βγει και να κατονομάσει ποιους εννοεί.

Αν δεν θέλει να το κάνει δημοσίως, τότε να τους καλέσει στο γραφείο της και να τους τα πει κατ’ ιδίαν. Το να βγαίνει να λέει όλα αυτά και να κοιτάζει ο ένας τον άλλο για το ποιους υπονοεί, δεν είναι καλή υπηρεσία προς το κόμμα και τα στελέχη του.

–Της ζητήσατε να πει ξεκάθαρα ποιους εννοεί;

–Θεωρεί ότι αυτοί που πρέπει να καταλάβουν, κατάλαβαν. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης στελεχών, διαχείρισης ανθρώπων.

–Η πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος δήλωσαν ότι δεν είναι casus belli ο διορισμός στελέχους του ΔΗΣΥ στη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου. Διερωτάται κάποιος, τι είδους αντιπολίτευση είναι αυτή που δεν έχει πρόβλημα, αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίσει στέλεχος του κόμματος σε τόσο σημαντική θέση.

–Είναι αυτές οι αντιφάσεις που θολώνουν τα νερά. Δεν γίνεται το Σάββατο να συζητούσαμε στο Πολιτικό Γραφείο για διαγραφές των υπουργών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και των προέδρων Ημικρατικών Οργανισμών που είναι μέλη του ΔΗΣΥ, και την ίδια ώρα να λέμε ότι είναι διαφορετικό θέμα ο Ευρωπαίος επίτροπος. Αυτές οι αντιφάσεις δεν βοηθούν να στηθεί σωστά στο γήπεδο ο Συναγερμός.

–Τελικά θα διαγραφούν;

–Θα το δούμε στο επόμενο Πολιτικό Γραφείο.

–Από ποιον τέθηκε το θέμα;

–Από τον Φαίδωνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Κημήτρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση