ΚΥΠΕ
Θα ανοίξουν δύο παραλίες για την καλοκαιρινή περίοδο στο Βαρώσι, δήλωσε ο «δήμαρχος Αμμοχώστου», Ισμαήλ Αλτέρ, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την δημιουργία «κήπου για τσάι».
Ο κ. Αλτέρ είπε πως η μία παραλία λέγεται «εθνικός κήπος» ή «χώρος πικ νικ» και είναι μήκους 500 μέτρων. Ήδη, ανέφερε, εκεί έχουν τοποθετήσει 250 ομπρέλες θάλασσας και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει για χρήση από το κοινό, όπως και το αναψυκτήριο – μπουφέ που έχει τοποθετηθεί εκεί (ΣΣ: αναφέρεται στην παραλία Χρυσή Ακτή).
Ο καθαρισμός του χώρου μπροστά από το ελληνικό γυμνάσιο, συνέχισε, γίνεται χωρίς να αλλάζει η δομή του χώρου και η αρχιτεκτονική, καθώς εκεί θα δημιουργηθεί ένας «κήπος για τσάι».
Μιλώντας στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Αλτέρ είπε ότι η πανδημία επηρέασε την έλευση επισκεπτών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, μέρος της οποίας άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά όχι τις εργασίες που συνεχίζονται. Από τον Οκτώβριο του 2020, είπε, το Βαρώσι επισκέφθηκαν πάνω από 140.000 άτομα ενώ το Σαββατοκύριακο μετά τις 4 Ιουνίου που επαναλειτούργησαν τα οδοφράγματα, 2000 άτομα πήγαν στην περίκλειστη πόλη, μεταξύ αυτών και πολίτες του ψευδοκράτους, όπως είπε.
Ο Ισμαήλ Αλτέρ είπε ότι ελπίζει πως το άνοιγμα του Βαρωσίου θα δημιουργήσει θετική επίδραση στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων και θα συμβάλει προς τη σωστή πρόοδο για μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό.
Υπενθύμισε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης έγινε με πολιτική απόφαση και ο «δήμος» Αμμοχώστου εμπλέκεται στο τεχνικό μέρος των εργασιών.
Οι εργασίες συνεχίζονται, ανέφερε λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα παρέμβασης σε ιδιωτικές περιουσίες και οι Ε/κ δεν πρέπει να ανησυχούν γι’ αυτό. «Εμείς καθαρίζουμε και επιδιορθώνουμε δημόσιους χώρους. Αυτές οι εργασίες μας θα συνεχισθούν» είπε. Επιδιορθώνεται, συνέχισε, και το μετζίτ του Μπιλάλ Αγά (θρησκευτικός χώρος λατρείας), το οποίο θα δοθεί προς χρήση μόλις ολοκληρωθεί η αναστήλωση.
Η στήριξη από την Τουρκία, ειδικά στην αρχή του ανοίγματος τμήματος του Βαρωσιού, είπε ο κ. Αλτέρ ήταν αρκετή και το ΤΟΚΙ (Οργανισμός Στέγασης της Τουρκίας) είχε στείλει προσωπικό και τεχνική βοήθεια. Βοήθεια και συμβολή, είπε, είχε και ο Δήμος Ικονίου, ο οποίος είναι «αδελφός δήμος» με τον «δήμο» Αμμοχώστου.
Στην ανταπόκριση του πρακτορείου Ανατολή δεν αναφέρεται ποια είναι η δεύτερη παραλία που πρόκειται να ανοίξει. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα ανοίξει το κομμάτι από την παραλία Γλώσσα, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Κωνστάντια, μέχρι το ξενοδοχείο Κινγκ Τζορτζ.
Εξάλλου, σε συνάντησή του χθες το απόγευμα με τον «σύνδεσμο αλληλεγγύης και ενότητας Βαρωσίου», ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «με το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού, έχει αυξηθεί το στάτους του ως τόπος εγκατάστασης» και πως το Βαρώσι που είναι συνυφασμένο με την Αμμόχωστο, αυξάνει τις προοπτικές για τον τουρισμό στην περιοχή.
Ο κ. Τατάρ είπε ότι το Βαρώσι, που ήταν πόλος έλξης στο παρελθόν, έχει την σημασία του και σήμερα με την δική του κουλτούρα. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, πρέπει να γίνουν και εργασίες από την πλευρά του «συνδέσμου αλληλεγγύης και ενότητας Βαρωσίου».
Δίδουν σημασία, συνέχισε, σε κάθε δραστηριότητα που συμβάλει στην ανάπτυξη του ψευδοκράτους και όπως έγινε στο παράδειγμα του Βαρωσιού, θα συνεχισθούν οι εργασίες για την προώθηση και ανάπτυξη της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
Μέχρι σήμερα, είπε ο Ερσίν Τατάρ, το Βαρώσι επισκέφθηκαν 250.000 άτομα υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα των δημόσιων χώρων στην περίκλειστη πόλη καθώς και της ακτογραμμής έχει αυξήσει το ηθικό και το κίνητρο του «λαού». Επανέλαβε ότι όσοι έχουν περιουσίες στην περίκλειστη πόλη, περιλαμβανομένων των Ε/κ, μπορούν να αποταθούν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».
Ανέφερε επίσης ότι οι εργασίες υποδομής στο Βαρώσι θα συνεχιστούν. «Είμαστε στο μέσο μια σημαντικής διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Τατάρ λέγοντας πως το ανοικτό Βαρώσι και το κλειστό θα αυξήσει τον τουρισμό σε ολόκληρη την κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι το Βαρώσι «που φιλοξενεί στοιχεία 7 πολιτισμών, είναι η πιο όμορφη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου με τον ιστορικό και φυσικό πλούτο της».