ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: «Εξαιρετικά τιμητικό» χαρτοφυλάκιο με τέτοιο εκτόπισμα

Οι στόχοι του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών

ΚΥΠΕ

Είναι «εξαιρετικά τιμητικό» για την Κύπρο ότι ένα μικρό νησιώτικο Κράτος της Μεσογείου αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο με τέτοιο εκτόπισμα, δήλωσε ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του την Κυριακή, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο».

Ο ευρύτερος του στόχος θα είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στην Ευρώπη αλλά και η προστασία και αειφόρος διαχείριση των θαλασσών της, είπε, ενώ ανέφερε ότι η επιλογή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν αποτέλεσε «εξόφληση οποιουδήποτε χρέους».

Στην συνέντευξη η οποία δημοσιεύτηκε στον «Φ» την Κυριακή, ο κ. Καδής είπε ότι νιώθει έτοιμος για την πρόκληση που έχει ενώπιών του, καθώς πέραν από την ενημέρωση που έλαβε για το χαρτοφυλάκιό του, έχει και τις εμπειρίες που απέκτησε ως Υπουργός υπεύθυνος για τα θέματα αλιείας και το συναφές επιστημονικό του υπόβαθρο.

Ενδεικτικό της σημασίας του χαρτοφυλακίου, σημείωσε, είναι ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της διαθέτουν τη μεγαλύτερη αποκλειστική ζώνη στον κόσμο (ΑΟΖ). Είπε ακόμη ότι η εσωτερική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας παγκοσμίως σε όρους εμπορίου μετά την Κίνα.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι, οι προτεραιότητές του θα βασιστούν στις πολιτικές κατευθύνσεις που παρουσίασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, και στην επιστολή καθηκόντων που του απέστειλε.

«Ο ευρύτερος μου στόχος θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στην Ευρώπη αλλά και την προστασία και αειφόρο διαχείριση των θαλασσών μας», είπε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, «προχωρούμε σε συνολική αξιολόγηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), η οποία θα γίνει στη βάση ευρείας διαβούλευσης, μέσα από συγκροτημένο διάλογο για την αλιεία και τους ωκεανούς». Θα επικεντρωθούμε επίσης στην προστασία της ευρωπαϊκής αλιευτικής αλυσίδας από τον αθέμιτο παγκόσμιο ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, πρόσθεσε.

Στη βάση των αποτελεσμάτων των πιο πάνω διεργασιών θα διαμορφωθεί το όραμα της ΕΕ για τον τομέα με χρονικό ορίζοντα το 2040, είπε, προσθέτοντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες, η Κομισιόν θα προτείνει επίσης μια ολιστική προσέγγιση για την τόνωση της γαλάζιας οικονομίας και τη διασφάλιση της χρηστής διακυβέρνησης και της υγείας των ωκεανών σε όλες τις διαστάσεις της, η οποία θα κατοχυρώνεται στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς.

Ο κ. Καδής είπε επίσης ότι θα επιδιώξει συνέχιση της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία.

Σε ερώτηση σχετικά με την «παράνομη και άναρχη αλιεία από πλευράς Τουρκίας», ο νέος Επίτροπος είπε ότι «είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ενέργειες που δεν σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ». Σε περιπτώσεις που σκάφος που φέρει σημαία τρίτης χώρας και εικάζεται ότι επιδίδεται σε παράνομη αλιεία στην ΑΟΖ της Ελλάδας ή της Κύπρου, η ΕΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζει προσέγγιση μηδενικής ανοχής, πρόσθεσε.

«Όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), πρέπει να απέχουν από τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας και να συνεργάζονται σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο», ανέφερε κ. Καδής. Στο πλαίσιο αυτό, και από κοινού με την Κάγια Κάλας, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, είπε, «θα επιδιώξω τη συνέχιση της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία στον τομέα της θαλάσσιας πολιτικής και ασφάλειας». Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω με την επικύρωση της UNCLOS από την Τουρκία, είπε.

Σε ερώτηση αν η επάνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δημιουργεί ανησυχία ως προς τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει σε θέματα πράσινης ενέργειας και προστασίας των Ωκεανών, ο κ. Καδής σημείωσε ότι η ΕΕ θα εργαστεί για τη συνέχιση της ευρείας διατλαντικής συνεργασίας και με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η πρόταση για να αναλάβει ως Επίτροπος ήρθε «αναπάντεχα» και ότι δεν αποτέλεσε «εξόφληση οποιουδήποτε χρέους». Σημείωσε ότι στήριξε συνειδητά τον Προέδρο Χριστοδουλίδη τη δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών και ότι ουδέποτε μίλησαν για ανταλλάγματα.

Ερωτηθείς σχετικά με την ερώτηση κατά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μονάδα ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο ο κ. Καδής είπε ότι δεν την ανέμενε γιατί το ερώτημα αυτό του τέθηκε από ευρωβουλευτές κάποιων πολιτικών ομάδων κατά τις διμερείς συναντήσεις μαζί τους πριν από την ακρόασή του «και απαντήθηκε κατά την άποψή μου πλήρως και τεκμηριωμένα» ενώ η συγκεκριμένη ευρωβουλευτής της Αριστεράς δεν έθεσε τέτοιο θέμα κατά τη διμερή τους συνάντηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι τόσο το δημοσίευμα στο Politico όσο και η σχετική ερώτηση κατά την ακρόασή μου, τροφοδοτήθηκαν από κατευθυνόμενη ενημέρωση από την Κύπρο». Είπε ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να επεκταθεί διότι θεωρεί το θέμα «λήξαν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Το μόνο σίγουρο, επί του παρόντος, είναι πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια ισχυρή πρόσβαση προς τον Αμερικανό πρόεδρο: τον ...
Kathimerini.gr
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ