Του Απόστολου Τομαρά
Η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου που συνήλθε ως Συμβούλιο εκτός από την απόρριψη της προδικαστικής ένστασης της πλευράς του Γενικού Ελεγκτή ως προς τη νομιμοποίηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να καταχωρήσει αίτηση απόλυσης του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά ανάδειξε και άλλα δυο θεσμικά ζητήματα. Πρώτον ξεκαθάρισε πως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας προασπίζει το δημόσιο συμφέρον επαναλαμβάνοντας το Συμβούλιο το σκεπτικό της ενδιάμεσης απόφασης στην υπόθεση Ερωτοκρίτου.
«Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της νομιμότητας, έχει έννομο συμφέρον και δικαιούται να καταχωρίσει αίτηση για απόλυση, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα». Στην επιχειρηματολογία της πλευράς Γενικού Ελεγκτή ότι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται να καταχωρήσει αίτηση παύσης το Δικαστικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα το οποίο ήγειρε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή. Το θεσμικό μανδύα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τους δικηγόρους του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αναφέρονται σε υφιστάμενο του Γενικού Εισαγγελέα. Επί του προκειμένου στην απόφαση αναφέρεται. « Στην εν λόγω απόφαση (Ερωτοκρίτου) καμία σχέση και καμία επίδραση δεν είχε η ιδιότητα, ως τη χαρακτηρίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης, «υφιστάμενου-προϊστάμενου». Εξετάσθηκε καθαρά στη βάση της θεσμικής ιδιότητας δυο αξιωματούχων του κράτους οι οποίοι διορίστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τους οποίους προβλέπεται, εκ του Συντάγματος, Άρθρο 112.4, ότι «… υπηρετούσιν υφ’ους όρους οι δικασταί του Ανωτάτου Δικαστηρίου… και δεν απολύονται, ειμή υφ’ ους όρους και καθ’ ου τρόπου οι δικασταί ούτοι.» Κάνοντας αναφορές σε προηγούμενες αποφάσεις Ερωτοκρίτου, Τρύφωνος και Λοή οι δικαστές του Συμβουλίου συμφωνούν με τις αποφάσεις αυτές «τόσο ως προς την προάσπιση της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος από τον Γενικό Εισαγγελέα, όσο και ως τη δυνατότητά του προς εισαγωγή αίτησης, χωρίς την ανάγκη προηγούμενης οδηγίας ή συγκατάθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Οι εξουσίες
Το Δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε και τη θέση που διατύπωσε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή περί εσφαλμένης αντίληψης του Συμβουλίου στην υπόθεση Ερωτοκρίτου της εμβέλειας των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα όπως αυτές οριοθετούνται στο Άθρο 113.2 του Συντάγματος. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην απόφαση. «Συνιστούν μια αποσπασματική αντίκριση του δικαστικού λόγου, αποσυναρτημένη από τα συνολική εικόνα των τοποθετήσεων του Συμβουλίου σε αναφορά με το θεσμικό ρόλο και την όλη υπόσταση της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα».
Στην ουσία
Η απόρριψη της προδικαστικής ένστασης ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για εκδίκαση της αίτησης παύσης του Γενικού Ελεγκτή. Το Δικαστικό Συμβούλιο όρισε ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας την ερχόμενη Τετάρτη με πρώτο μάρτυρα τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη. Η μαρτυρία του κ. Σαββίδη είναι 109 σελίδες σύμφωνα με τα όσα ανάφερε ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης εκ των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή. Επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας πως δεν θα καλέσει ως μάρτυρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.