ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεσμεύονται προληπτικά οι χειροβομβίδες

Πήγε Βουλή το ατύχημα με τον στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ - Παραδοχή πως υπάρχουν, διαχρονικά, αδυναμίες

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Το ατύχημα με στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ, που σε εκπαίδευση με χειροβομβίδα αιγυπτιακής προέλευσης απώλεσε μέρος του χεριού, του συζητήθηκε εκτενώς σε συνεδρίαση -κεκλεισμένων των θυρών- της επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Από το κλίμα και το πνεύμα της συνεδρίασης προκύπτει πως υπάρχουν, διαχρονικά, ζητήματα σε θέματα αξιολόγησης κι ελέγχου στρατιωτικού υλικού που αποθηκεύεται στις λογιστικές δομές της Εθνικής Φρουράς, ενώ μετά το πέρας της συνεδρίασης, που κράτησε χαμηλούς τόνους λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας, αποφασίστηκε η προληπτική δέσμευση του συνόλου του αριθμού των εν λόγω χειροβομβίδων -απόφαση που γνωστοποίησε ο ΥΠΑΜ, Βασίλης Πάλμας, κατόπιν και σχετικών οδηγιών του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Γιώργος Τσιτσικώστας.

Οι χειροβομβίδες

«Ειδικοί εμπειρογνώμονες, άνθρωποι οι οποίοι κατέχουν το αντικείμενο, κατά διαστήματα αξιολογούν όλα αυτά τα ζητήματα και αναλόγως των συνθηκών και των καταστάσεων που επικρατούν παίρνονται και οι ανάλογες αποφάσεις» ανέφερε ο κ. Πάλμας προς τα ΜΜΕ μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής.

Ο Αρχηγός της ΕΦ, Τσιτσικώστας, ανέφερε προς τους βουλευτές πως ένα μέρος των χειροβομβίδων, ποσοστό μικρότερο του 2%, μπορεί να παρουσιάζει αστοχία, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη κι αν υπάρχει ελάττωμα δεν εκρήγνυται αν δεν υπάρχει αφαίρεση της σχετικής ασφάλειας (περόνη). Αυτό που σίγουρα ακούστηκε ενώπιον της Επιτροπής είναι πως οι αιγυπτιακές χειροβομβίδες είχαν δεσμευτεί το 2016 ενώ, ακολούθως, αποδεσμεύτηκαν εκ νέου και ήταν διαθέσιμες για χρήση.

Τι ισχύει

Οι αιγυπτιακές χειροβομβίδες όλων των τύπων (επιθετικές, αμυντικές, εμπρηστικές και καπνογόνες) είχαν αποκτηθεί από την ΕΦ το 2009 με έτος κατασκευής το 2008 και χρόνο ζωής σε μακρά αποθήκευση 10ετίας (2018). Γενικά μια χειροβομβίδα μπορεί να καταστεί λειτουργική και πολύ πέραν του επιχειρησιακού της χρόνου ζωής -όπως τεκμαίρεται στη σχετική διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία (DTIC, Ares, κτλ). H αιγυπτιακή χειροβομβίδα "Kaha No. 1" (كاها لا) με την οποία τραυματίστηκε ο στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ περιέχει εκρηκτικό C4 B14 (DPV:1, Nil διείσδυσης), 0.54kg με 5.000 ατσάλινα σφαιρίδια. Χημική αποσύνθεση του primer, του πυροκροτητή, του κύριου εκρηκτικού ή συνδυασμός των ως άνω μπορούν θεωρητικά να δημιουργήσουν πρόωρη έκρηξη της -χωρίς ουσιαστικά να λειτουργήσει -αναλόγως τύπου- η χρονοκαθυστέρηση λίγων δευτερολέπτων που υφίσταται σε κάθε τέτοιου είδους πυρομαχικό.

Στην περίπτωση των αιγυπτιακών χειροβομβίδων που είναι πλαστικού σώματος η κυριότερη αιτία κινδύνου/ρίσκου αστοχίας του υλικού δείχνει πάντως να συνδέεται -όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ»- με την αποσύνθεση του πλαστικού σώματος, λόγω και των συνθηκών φύλαξης/αποθήκευσης στη Κύπρο, όπου κυριαρχούν, κλιματολογικά, υψηλές θερμοκρασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X