ΚΥΠΕ
Mε την κατάθεση του Έφορου της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, Επάρχου Αμμοχώστου Γιώργου Χρυσαφίνη, ο οποίος δήλωσε ενώπιον του Εκλογοδικείου ότι δεν έγινε καμία αλλοίωση των αποτελεσμάτων, συνεχίστηκε σήμερα η ακρόαση της ένστασης που κατέθεσε κατά του αποτελέσματος των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης ο υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου του ΕΟΑ Πάφου, Κώστας Κωνσταντίνου.
Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 10:00.
Ο κ. Χρυσαφίνης, ο οποίος ήταν αναπληρωτής Έπαρχος Πάφου στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, ανέφερε πως καθ’όλη την διάρκεια της ψηφοφορίας, ουδέν πρόβλημα ή παράπονο αναφέρθηκε στον ίδιο ή τους Βοηθούς Εφόρους το οποίο απαιτούσε τη λήψη ενέργειας. Είπε ακόμη πως «καμία αλλοίωση των αποτελεσμάτων δεν έγινε, ούτε επέμβαση στις κάλπες».
Πρόσθεσε ότι κατά την ψηφοφορία παρασχέθηκε επαρκής αστυνόμευση και σε κάθε εκλογικό κέντρο υπήρχε μέλος της Αστυνομίας Κύπρου για τήρηση της τάξης. Για σκοπούς παραλαβής των καλπών και συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων λειτουργούσε συντονιστικό κέντρο, στο οποίο βρισκόταν, κατά πάντα ουσιώδη χρόνο, και στο οποίο επόπτευε και συντόνιζε την εργασία που διεκπεραίωναν οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι.
Κατά την συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και την παραλαβή των καλπών στον χώρο τον οποίο επιτηρούσε αστυνομική δύναμη υπήρξε τάξη και δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα, σημείωσε. Τάξη και ομαλότητα, συνέχισε, παρουσιάστηκε και στις αίθουσες του συντονιστικού κέντρου όπου συγκεντρώθηκαν ηλεκτρονικά ή με τηλεμυότυπο αποτελέσματα.
Ο κ. Χρυσαφίνης εξήγησε ότι σύμφωνα με την καθορισθείσα διαδικασία τα αποτελέσματα πληκτρολογήθηκαν εισάχθηκαν στο μηχανογραφικό σύστημα, εκτυπώθηκαν, αντιπαραβλήθηκαν με τα πρότυπα φύλλα καταμέτρησης από τη Γραμματεία Ελέγχου, δηλαδή επιβεβαιώθηκαν, όπως είπε, και οριστικοποιήθηκαν πριν δημοσιευθούν ως τα επίσημα.
Η πληκτρολόγηση εισαγωγή των αποτελεσμάτων στο μηχανογραφημένο σύστημα ανταποκρίνονταν σε πραγματικό χρόνο διαβίβαση / παραλαβή τους, συμπλήρωσε.
Ως προς την ροή των αποτελεσμάτων και επειδή την ίδια ημέρα διεξήχθησαν διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες, ήτοι για Εκλογή Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον πρόεδρο του ΕΟΑ , Δημάρχου, αντιδημάρχων, μελών δημοτικών συμβουλίων, κοινοταρχών, μελών κοινοτικών συμβουλίων και σχολικών εφόρων, επεσήμανε ότι για όλες αυτές τις διαδικασίες παρουσιάστηκαν σε συνάρτηση με την ώρα παραλαβής χρονικά διαστήματα κατά τα οποία δεν πληκτρολογούνταν αποτελέσματα ή εισάγονταν καθότι πληκτρολογούνταν και εισάγονταν αποτελέσματα άλλων διαδικασιών.
Σε σχέση με τις αναφορές για συνένωση καλπών, ανέφερε ότι εκ των υστέρων δηλαδή μετά την ψηφοφορία ο Έφορος δεν δύναται να αποφασίσει συνένωση καλπών.
Πρόσθεσε πως η συνένωση καλπών αποφασίζεται ημέρες πριν την ψηφοφορία μετά από συνεννόηση των αρμόδιων λειτουργών της Επαρχιακής Διοίκησης με τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών. Η συνένωση, είπε, γίνεται για σκοπούς εξασφάλισης της μυστικότητας της ψήφου.
Στην προκειμένη εκλογική διαδικασία, ανέφερε ο κ. Χρυσαφίνης, αποφασίστηκε η συνένωση 8 καλπών οι οποίες σημειώνεται ότι δεν είναι οι επίδικες κάλπες. Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα των καλπών που συνενώθηκαν αυτό ανακοινώθηκε μια φορά. Σχετικά με την διαφοροποίηση των αριθμού των καλπών που εμφανίζονταν στα ανεπίσημα αποτελέσματα ζωντανής ροής στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών από 204 κάλπες σε 202 έγινε σύμφωνα με τα αποτελέσματα του μηχανογραφικού συστήματος όταν η κάλπη με αριθμό 154 της κοινότητας Κούρδακα με τρεις εγγεγραμμένους εκλογείς συνενώθηκε στις 04:46 της 10ης Ιουνίου του 2024 με την κάλπη 157 της κοινότητας Λεμόνας. Επίσης η κάλπη 195 της κοινότητας Φιλούσας με 21 εγγεγραμμένους εκλογείς συνενώθηκε στις 04:47 της 10ης Ιουνίου του 2024 με την κάλπη αρ 160 της κοινότητας Λυσού.
Επεσήμανε ακόμη ότι η αύξηση κατά 24 ψήφους στο σύνολο της αποχής που παρουσιάζεται από αποτελέσματα της επαρχίας Πάφου σε σχέση με τον αριθμό που εμφανίζεται στις 03:57 της 10ης Ιουνίου του 2024 – στα ανεπίσημα αποτελέσματα ζωντανής ροής στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών – προκύπτει από συμψηφισμό των καλπών που έγιναν μετά την αλλαγή της εκλογής από το στάδιο 2 που είναι το στάδιο της διεξαγωγής της εκλογής στο στάδιο 3 που αφορά την καταχώρηση των αποτελεσμάτων.
Ο κ. Χρυσαφίνης σημείωσε επίσης πως το σύνολο του αριθμού των εκλογέων δεν επηρεάζεται, καθώς οι εν λόγω εκλογείς ήταν ήδη καταμετρημένοι στο σύνολο των εκλογέων της επαρχίας. Επίσης, πρόσθεσε, ούτε και τα υπόλοιπα σύνολα (ψηφισάντων/ έγκυρα/ άκυρα/ λευκά) διαφοροποιούνται, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων καταγράφηκε στα κοινά φύλλα καταμέτρησης των καλπών που συνενώθηκαν. Επεξήγησε ωστόσο πως στο μηχανογραφικό σύστημα εμφανίζεται το σύνολο του αριθμού των ψήφων που συμψηφίστηκαν ως αποχή. Ακόμη ο κ. Χρυσαφίνης αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα των εκλογών.
Αντεξετάζοντας τον μάρτυρα ο δικηγόρος του κ. Κωνσταντίνου Δώρος Ιωαννίδης μίλησε για διακοπή στην ροή του αποτελέσματος ενώ έκανε λόγο για επέμβαση και αλλοίωση των αποτελεσμάτων και των καλπών.
Όσον για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου και υποψήφιος τότε Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο, σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Ιωαννίδη, ο κ. Χρυσαφίνης απάντησε πως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον κ. Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι είχε υπόψη του ότι στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχαν πολλοί ανάμεσα τους και ο κ. Πιττοκοπίτης. Πρόσθεσε πως στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχαν πολλοί και πως δεν είναι παράνομο να κεράσει καφέ στον κ. Πιττοκοπίτη ή σε οποιονδήποτε άλλο. Στον περιβάλλοντα χώρο, πρόσθεσε, υπάρχουν υποψήφιοι και αντιπρόσωποι των υποψηφίων. Όσον για τον καφέ που πρόσφερε, είπε ότι αυτός προσφέρθηκε στο μπαλκόνι.
Σε σχέση με μια λίστα που του έδειξε ο κ. Ιωαννίδης, ο κ. Χρυσαφίνης απάντησε πως αυτό που κρατά είναι λίστα από το μηχανογραφημένο σύστημα, ωστόσο ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως από το τεκμήριο 5 που κατατέθηκε στο Δικαστήριο απουσιάζουν συγκεκριμένες κάλπες.
Απευθυνόμενος στον κ. Χρυσαφίνη υπέβαλε πως δεν λέει την αλήθεια και πως σήμερα στο Δικαστήριο αναφέρθηκε σε θεωρίες και υποστήριξε πως έγινε παρέμβαση «καθαρή» κατά την έκφραση του και πως 24 ψηφοδέλτια τα τοποθέτησαν στην αποχή.
Στην σημερινή δικάσιμο παρουσιάστηκαν από μέρους της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας Πηνελόπης Χαραλάμπους πέραν των 12 μαρτύρων .
Ανάμεσα τους ο Θανάσης Σαββίδης ο οποίος σημείωσε πως στο εκλογικό κέντρο που προήδρευε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο ανέφερε πως παρούσες στην διαδικασία ήταν οι Μαρία Χαραλάμπους και Μαρία Καραγιώργη και πως δεν γνώριζε καμία Αναστασία Παπακλεοβούλου. Πρόσθεσε πως η διαδικασία κύλησε ομαλά και πως κανένας δεν του ανέφερε κάτι. Σημειώνεται πως η κ. Παπακλεοβούλου είχε καταθέσει την Τρίτη στο εκλογοδικείο ως μάρτυρας του αιτητή πως κάποια ψηφοδέλτια θεωρήθηκαν άκυρα ενώ δεν ήταν. Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε στον μάρτυρα ότι υπήρξε βιασύνη την διαδικασία με τον κ. Σαββίδη να αρνείται πως συνέβη κάτι τέτοιο και πως κανείς δεν αντέδρασε. Πρόσθεσε επίσης πως τα αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια τοποθετούνταν στο πλάι και αξιολογούνταν μετά.
Στην κατάθεση της η μάρτυρας Ελίζα Κυριάκου ανέφερε πως η κ. Παπακλεοβούλου είχε τον έλεγχο επί της κάλπης και δεν είχε καμία σχέση με την καταμέτρηση των ψήφων για την εκλογή του προέδρου του ΕΟΑ. Όταν ωστόσο ξεκίνησε η καταμέτρηση είπε η μάρτυρας, η κ. Παπακλεοβούλου απευθυνόμενη στην ίδια της ανέφερε «όχι να ακυρώνετε ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ και είναι κρίμα» . Τότε είπε η κ Κυριάκου της απάντησε πως «εδώ δεν χωρούν κομματικά». Πρόσθεσε τέλος πως κανένας από τους αντιπροσώπους δεν έκανε ένσταση.
Στην κατάθεση του σήμερα στο Εκλογοδικείο ο μάρτυρας που παρουσίασε η Νομική Υπηρεσία Αντώνης Χριστοδούλου και προεδρεύων στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου ισχυρίστηκε πως αντιπρόσωπος του Κώστα Κωνσταντίνου ήταν ο Γιώργος Παπαλάς από την αρχή μέχρι τέλους της διαδικασίας με τον δικηγόρο του κ. Κωνσταντίνου να αναφέρει πως ο κ. Παπαλάς επειδή είχε οικείο πρόσωπο υποψήφιο δεν ήταν σε όλη την διαδικασία και κάποια στιγμή στο εκλογικό κέντρο ήταν ως αντιπρόσωπος του κ. Κωνσταντίνου η Δέσποινα Ανδρέου.
Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως κατά τη διαδικασία της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων για τον πρόεδρο του ΕΟΑ Πάφου καμία «συντονισμένη προσπάθεια να αδικηθεί ο κ. Κωνσταντίνου και να ευνοηθεί άλλος υποψήφιος» δεν έγινε όπως είχε αναφέρει στην κατάθεση της η μάρτυρας Δέσποινα Ανδρέου. Ο κ. Ιωαννίδης υπέβαλε στον μάρτυρα πως δεν λέει την αλήθεια ενώπιον του εκλογοδικείου και πως στην αίθουσα γίνονταν ο «χαμός».
Στην σημερινή δικάσιμο κατέθεσαν επίσης η Ελένη Ζαχαρία προεδρεύουσα πως οι αποφάσεις που λαμβάνονταν ήταν ομαδικές και ομόφωνες χωρίς ιδιαίτερη αντιπαράθεση. Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως ο Κυριάκος Καλός αντιπρόσωπος του ΑΚΕΛ ήρθε σε αντιπαράθεση με τον αντιπρόσωπο του κ. Πιττοκοπίτη για την διαλογή των άκυρων ψηφοδελτίων.
Ακολούθως μεταξύ άλλων κατέθεσε και η Μαριάννα Αθηνοδώρου η οποία ανέφερε πως δεν υπήρξε ένσταση στην διαδικασία και πως θυμάται αμυδρά τον κ. Καλό ως έναν ηλικιωμένο άνθρωπο ενώ η Μαρία Σταυρινού προεδρεύουσα στο κέντρο Α’ Πολεμίου ανέφερε στο Εκλογοδικείο πως η διαδικασία κύλησε ομαλά αλλά με κούραση. Όσο για την κατάθεση του Νικήτα Νικήτα από πλευράς του αιτητή, οποίος αναφέρθηκε σε κύκλο πάνω στην φωτογραφία του κ. Πιττοκοπίτη που τελικά η προεδρεύουσα το έκρινε ως έγκυρο, η κ. Αθηνοδώρου πως ένας κύκλος δεν συμπεριλαμβάνεται στα επιτρεπόμενα σύμβολα και πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσληφθεί ως έγκυρος σ’ ένα ψηφοδέλτιο.
Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης υπέβαλε στην κ. Αθηνοδώρου πως επιχείρησαν ένα ψηφοδέλτιο με κύκλο να χαρακτηριστεί έγκυρο.
Ακολούθησε μεταξύ άλλων η κατάθεση της Αντρούλας Παπαγεωργίου η οποία ανέφερε πως εργάζεται εδώ και 32 χρόνια στις εκλογές και πως γνωρίζει τα καθήκοντα της . Ωστόσο ο δικηγόρος του αιτητή της ανέφερε πως άκυρο ψηφοδέλτιο το έκανε έγκυρο και πως η κρίση της δεν είναι σωστή.
Ακόμη μάρτυρας κατέθεσε η Κρίστια Θουκιδίδου η οποία αρνήθηκε την μαρτυρία του Ανδρέα Αναξαγόρα ο οποίος είχε αναφέρει πως 3 ψηφοδέλτια που ήταν έγκυρα τα θεώρησαν ως άκυρα.