ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλή: Θεσμοθέτησε το δικαίωμα στη λήθη για πρώην καρκινοπαθείς

Ενέκρινε ομόφωνα πρόταση νόμου από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη, Άριστο Δαμιανού και Μαρίνα Νικολάου,

ΚΥΠΕ

Τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος στη λήθη για πρώην καρκινοπαθείς θεσμοθέτησε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα ενέκρινε ομόφωνα πρόταση νόμου από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη, Άριστο Δαμιανού και Μαρίνα Νικολάου, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο σύναψης ασφάλισης ζωής προσώπου με ιατρικό ιστορικό καρκίνου, να μη λαμβάνουν υπόψη το εν λόγω ιστορικό, νοουμένου ότι η ασφαλιστική κάλυψη δεν υπερβαίνει τις €300.000 και έχουν παρέλθει δέκα έτη από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Σε περίπτωση κατά την οποία το εν λόγω πρόσωπο έχει διαγνωστεί με καρκίνο πριν από την ηλικία των είκοσι ενός ετών, θα πρέπει να έχουν παρέλθει πέντε έτη από την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου ανέφερε ότι άνθρωποι που κέρδισαν τη μάχη κατά του καρκίνου πρέπει μετά να παλέψουν για το «δικαίωμα στη λήθη» καθώς το ιατρικό τους ιστορικό εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση σε ασφαλιστικές και οικονομικές υπηρεσίες, ακόμη και μετά από δεκαετίες ύφεσης.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΑΚΕΛ τόσο εντός Κύπρου όσο και στην ΕΕ για να υιοθετηθεί αυτή η νομοθεσία, ενώ είπε ότι με την ενσωμάτωση στην νομοθεσία της Κύπρου του «Δικαιώματος στη Λήθη», η Κύπρος θα τεθεί ανάμεσα στα πρωτοπόρα κράτη-μέλη της ΕΕ, σε ένα τόσο σημαντικό και βαθιά κοινωνικό και ταξικό ζήτημα.

«Μία εξέλιξη, σταθμός, καθώς τα άτομα με εμπειρία καρκίνου, θα μπορούν πλέον να επανακαθορίσουν τη ζωή τους, χωρίς διακρίσεις, έχοντας τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες ασφάλισης. Και επιτέλους η χώρα μας θα είναι γνωστή και μια φορά για τους σωστούς λόγους», σημείωσε.

Παράλληλα κάκισε το γεγονός ότι στο φετινό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει ούτε σεντ για τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου για το Καρκίνο, παρόλο που αυτό πολυδιαφημίζεται από το 2019.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου σημείωσε και τις προσπάθειες της Επιτρόπου της Κύπρου στην ΕΕ Στέλλας Κυριακίδου για το θέμα, συγχαίροντας παράλληλα τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ για την πρωτοβουλία. Είπε ότι αυτά τα θέματα είναι οριζόντιας σημασίας και δήλωσε περήφανη που όλα τα κόμματα είχαν κοινή προσέγγιση. Εξέφρασε τη λύπη της που το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου δεν περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας να συνεργαστούν για να μπει το κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2024.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου συνεχάρη τους Βουλευτές για την πρόταση νόμου, αναφέροντας ότι και ο ίδιος ήταν θύμα των ασφαλιστικών υπηρεσιών όταν 13 χρόνια μετά την εμπειρία του κλήθηκε να πληρώσει τριπλάσιο ασφάλιστρο για κατοικία. Όσον αφορά το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, είπε ότι θα έπρεπε να ήταν στον προϋπολογισμό κάτι που ανέδειξαν και φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση από την Κυβέρνηση για να ενταχθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση