ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο - Βελτιώσεις στην έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Τα όσα επισημαίνονται στην έκθεση, αποτελούν μια χρήσιμη πηγή προβληματισμού και βελτίωσης», λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

ΚΥΠΕ

Καταγράφονται σημαντικές βελτιώσεις σε ορισμένα θέματα στην έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο το 2021, σε σχέση με παλιότερες εκθέσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Παράλληλα, ανέφερε πως «τα όσα επισημαίνονται στην έκθεση, αποτελούν μια χρήσιμη πηγή προβληματισμού και βελτίωσης» και πως «ως κράτος δημοκρατικό, η Κύπρος πάντα είναι ανοικτή σε μελέτη συστάσεων για βελτίωση της κατάστασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Πελεκάνος αφού σημείωσε πως «από κάποιους τίτλους που διαβάζουμε δίδεται η εικόνα ότι η εν λόγω έκθεση θεωρείται αρνητική για την Κύπρο», είπε ότι σε σχέση με παλιότερες εκθέσεις, καταγράφονται σημαντικές βελτιώσεις σε ορισμένα θέματα.

"Για παράδειγμα, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες αρκετών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως είναι το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και οι Φυλακές", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «είναι γεγονός ότι καταγράφονται παρατηρήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών», για να επισημάνει πως «η ίδια η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία από τις αυξημένες και συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές».

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, «έχει συγκαλέσει αριθμό συσκέψεων το τελευταίο διάστημα, κατά τις οποίες λήφθηκαν αποφάσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκαλούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές».

Σε ό,τι αφορά τα όσα καταγράφονται για τη διαφθορά, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως «επαναλαμβάνονται τα γνωστά γεγονότα που αποκαλύφθηκαν από το Al Jazeera, με την επισήμανση ότι λήφθηκαν μέτρα, έγιναν έρευνες και καταχωρήθηκαν ποινικές υποθέσεις εναντίον νομικών και φυσικών προσώπων. Συνεπώς είναι σωστό κανείς να διαβάσει την έκθεση στο σύνολό της και όχι μόνο τους τίτλους ή αποσπασματικά», σημείωσε.

Επεσήμανε, ακόμη, πως «αναγνωρίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να εντοπίσει, διερευνήσει, διώξει και τιμωρήσει αξιωματούχους που με τις πράξεις τους προέβησαν στα αδικήματα της διαφθοράς και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπενθύμισε ότι και στην πρόσφατη ετήσια έκθεση της EPPO (Ευρωπαϊκή Εισαγγελία) για το 2021, διαπιστώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά μόνο 3 υποθέσεις που αφορούν αξιόποινες πράξεις απάτης/διαφθοράς, οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι μόνο δυο χώρες της ΕΕ έχουν μικρότερο αριθμό υπό διερεύνηση υποθέσεων από ό,τι η Κύπρος.

«Τα όσα επισημαίνονται στην έκθεση, αποτελούν μια χρήσιμη πηγή προβληματισμού και βελτίωσης. Ως κράτος δημοκρατικό, η Κύπρος πάντα είναι ανοικτή σε μελέτη συστάσεων για βελτίωση της κατάστασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Πελεκάνος επεσήμανε πως η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «είναι μια έκθεση 71 σελίδων, η οποία δεν θα πρέπει να διαβάζεται αποσπασματικά».

Σημείωσε ακόμη ότι οι εκθέσεις των ΗΠΑ αφορούν όλα τα κράτη παγκοσμίως και εκδίδονται ετησίως.

«Για τη σύνταξη αυτών των εκθέσεων, οι κατά τόπους πρεσβείες των ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ΜΜΕ, από ανεξάρτητους θεσμούς, αρμόδιες Υπηρεσίες, καθώς και από εκθέσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.ο.κ», συνέχισε.

Επισημαίνεται για απόκτηση καλύτερης εικόνας, πρόσθεσε, ότι δεν πρόκειται για τη μόνη έκθεση που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, αντίθετα, κυκλοφορούν επίσης για όλα τα κράτη εξειδικευμένες εκθέσεις για την Εμπορία Προσώπων και εκθέσεις για την Προστασία της Θρησκείας και Πίστης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X