ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάλυση: Τα highlights του debate

Οι γκάφες, το στρίμωγμα υποψηφίων οι ατάκες και οι εκπλήξεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η τηλεμαχία να κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, ωστόσο από αυτή δεν έλειψαν οι γκάφες το στρίμωγμα υποψηφίων, οι ατάκες και οι εκπλήξεις που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση ιδιαίτερα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Με σημειώσεις και ειρωνείες

Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο υποψήφιος που έδωσε τη μεγαλύτερη βαρύτητα στις σημειώσεις του για να τοποθετηθεί στα όσα έγιναν επί διακυβέρνησής του, τόσο με την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου, τα όσα επιτεύχθηκαν στο κυπριακό αλλά κυρίως τα όσα έγιναν στην εσωτερική διακυβέρνηση στην εσωτερική διακυβέρνηση.

Δεν παρέλειψε να ψέξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο για την νέα στρατηγική ενώ αίσθηση προκάλεσε ο αστεϊσμός του προς τον υποψήφιο της Αριστεράς όταν τον επέκρινε για το Eurogroup ότι ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος μετά τις εκλογές και δεν θυμάται καλά τα όσα διαμείφθηκαν στις διαπραγματεύσεις για το eurogroup. Μία τοποθέτηση που εκλήφθηκε ως αλαζονεία από τον Σταύρο Μαλά με αποτέλεσμα ο κ. Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια πως πρόκειτο για αστεϊσμό και όχι για ειρωνεία.

Το πόθεν έσχες Νικόλα

Τα κοινωνικά δίκτυα ωστόσο πήραν φωτιά όταν ο δημοσιογράφος του ΑΛΦΑ Γιώργος Κασκάνης αναφέρθηκε στο πόθεν έσχες του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο κ. Κασκάνης επεσήμανε πως βάσει του κατατεθειμένου πόθεν έσχες του ΔΗΚΟϊκού προέδρου, παρουσιαζόταν να λαμβάνει 12 χιλιάδες μηνιαίως και να απομένουν στον λογαριασμό μόλις 20-25 χιλιάδες. Ο κ. Κασκάνης διερωτήθηκε κατά πόσο με βάση την κατάσταση του πόθεν έσχες του θα μπορούσαν οι πολίτες να τον εμπιστευθούν για σωστή διαχείριση της οικονομίας. «Το πόθεν έσχες το δικό μου είναι στη δημοσιότητα και ο καθένας μπορεί να κρίνει τη διαχείριση μου. Χαίρομαι που οι περισσότεροι ασχολούνται με τις προτάσεις μας, εμείς έχουμε προτάσεις κι έτσι θεωρούμε πως μπορούμε να επαναφέρουμε την κυπριακή οικονομία όπως ήταν το 2008. Η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο ανάπτυξης. Μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στη ναυτιλία, να γίνουμε ιατρικό κέντρο, μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών με τις δικές μας προτάσεις. Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ΜΕΔ, πρέπει να αποκαταστήσουμε ζημιές που υπέστησαν συμπολίτες μας και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας. Δεν είχα μισθούς 12.000 ευρώ το μήνα. Εγώ δεν συμφωνώ με τον ΠτΔ όταν λέει τα ζητήματα των δανείων αφορούν τις τράπεζες. Μας αφορά όλους, για αυτό καταθέσαμε πρόταση για το φορέα διαχείρισης ΜΕΔ και θα πρέπει οι τράπεζες να υπογράψουν δηλώσεις πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος αποφεύγοντας στην ουσία να τοποθετηθεί για το πόθεν έσχες αλλά και στο καρφί του δημοσιογράφου πως η περιουσία του προέρχεται κυρίως από την οικογένειά του.

Η γκάφα

Ο κ. Παπαδόπουλος απασχόλησε ιδιαίτερα και κατά την αναφορά του στην τιμή του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι τιμές του Φυσικού Αερίου είναι υψηλές και έχουν διπλασιαστεί στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη.
Τα στοιχεία ωστόσο καταδεικνύουν πως η τιμή όχι μόνο δεν διπλασιάστηκε, αλλά έχει μειωθεί κατά 8.63% την τελευταία πενταετία.

Το στρίμωγμα

Από το debate στρίμωγμα δέχτηκε και ο Σταύρος Μαλάς. Στη γωνιά βρέθηκε ο υποψήφιος της Αριστεράς από τους δημοσιογράφους, αναφορικά με το που βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και η διασύνδεσή του με την διακυβέρνηση Χριστόφια. Κληθείς να απαντήσει για το πόσο ενεπλάκη στην διαδικασία του κυπριακού το τελευταίο διάστημα που υπήρξε κορύφωση των διαπραγματεύσεων, ο ίδιος επεσήμανε πως είχε επαφή με ομάδες πολιτών και Τ/κ. Κληθείς να σχολιάσει ποια είναι η σχέση του με τον Τ/κ ηγέτη επεσήμανε πως τον γνωρίζει και πως είναι έτοιμος να έχει επαφή μαζί του την επομένη της εκλογής του.

Ο κ. Μαλάς ρωτήθηκε επανειλημμένα για τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Αν και δεν έδωσε σαφή απάντηση αν θεωρεί λανθασμένους τους χειρισμούς του κ. Χριστόφια επεσήμανε πως ήταν 14 μήνες στη διακυβέρνηση Χριστόφια και θα πρέπει να κριθεί για το δικό του έργο κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια και όχι για την οικονομία. Σημείωσε δε πως στο πηδάλιο του υπουργείου οικονομίας βρισκόταν ο Κίκης Καζαμίας ο οποίος εισέπραττε θετικά σχόλια από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Το χαλλούμι και οι σκοπιμότητες

Ο Νίκος Αναστασιάδης από την άλλη κτυπήθηκε για το ζήτημα του χαλλουμιού. Ερωτώμενος ποιο είναι το πλάνο του για την πραγματική οικονομία τη στιγμή που δεν κατάφερε να πιστοποιήσει κατά τη διακυβέρνησή του ένα χαλλούμι, ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε να απαντήσει σημειώνοντας πως υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Την τιμητική τους οι γυναίκες

Την τιμητική τους είχαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας και το πλάνο των υποψηφίων για την ίση εκπροσώπησή τους. Ο Χρίστος Χρίστου σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στην πολιτική ανέφερε ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ψηφίσει γυναίκα για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ο Σταύρος Μαλάς επανέλαβε τη θέση του για ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων στο υπουργικό του. Ο κ. Λιλλήκας από την πλευρά του επεσήμανε πως οι Κύπριες γυναίκες αδικούνται σε θέματα εκπροσώπησης και πως στο ενδεχόμενο εκλογής του θα το διορθώσει με ένα συγκεκριμένο μοντέλο ίσης εκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Κόντρα Μαλά - ΕΛΑΜ

Από την τηλεμαχία δεν αποφεύχθηκαν οι ιδεολογικές κόντρες. Ο Σταύρος Μαλάς θέλησε να ξεκαθαρίσει πως σε έναν δεύτερο γύρο δεν πρόκειται να συνομιλήσει με το ΕΛΑΜ καθώς υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις μεταξύ των δύο. Ο Χρίστος Χρίστου δεν άφησε αναπάντητα τα πυρά ψέγοντας το γεγονός ότι ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να αποκλείει μέρος της κοινωνίας. Σημείωσε δε πως ο κ. Μαλάς έρχεται από ένα κόμμα που μιλά με τους κατακτητές και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν κόμματα στα κατεχόμενα, εφόσον η κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει κράτος.

 Και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής με νιγηριανή καταγωγή είχε την τιμητική του στην τηλεμαχία. Κληθείς ο κ. Χρίστου να απαντήσει γιατί διαφωνεί με την πολιτογράφησή του και αν διαφωνεί με το ζήτημα πολιτογράφησης και άλλων μεγαλοεπενδυτών, ο κ. Χρίστου επεσήμανε πως δεν συμφωνεί με τις πολιτογραφήσεις και πως δεν είναι σωστός τρόπος προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν παρέλειψε να εκφράσει το παράπονό του για την ερώτηση, καθώς όπως είπε διαφοροποιείτο κατά πολύ από τις ερωτήσεις των άλλων υποψηφίων.  

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X