

Του Χρίστου Μπουρή
Με φόντο τους διορισμούς των 209 Κοινοταρχών άρχισε την Πέμπτη, στην Επιτροπή Εσωτερικών, η συζήτηση επί της αρχής που αφορά τις τροπολογίες των νόμων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα αφορά τους Οργανισμούς Επαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Δήμους και τα συμπλέγματα Κοινοτήτων. Η συζήτηση ξεκίνησε με στόχο τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους.
Ο πρόσφατος διορισμός των 209 Κοινοταρχών από την Κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, απασχόλησε την Επιτροπή Εσωτερικών στα αρχικά στάδια της συζήτησης. Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα των πιστοποιών υπαλλήλων, μαζί με αυτό των Σχολικών Εφορειών και το θέμα των παραλιών είναι τα τρία θέματα που εκκρεμούσαν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού σχολίασε το θέμα με τους διορισμούς των Κοινοταρχών λέγοντας πως αυτό που έκανε η Κυβέρνηση «είναι πλήγμα στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί μεταρρύθμιση». Υπογράμμισε ότι στο σύνολό της η Επιτροπή τα τελευταία χρόνια αφιέρωσε ατελείωτες ώρες για αυτή τη δύσκολη διαδικασία.
Το θέμα των Κοινοταρχών ήταν κάτι που έμεινε πίσω, καθώς όλοι εμπλεκόμενοι, αλλά και η Επιτροπή θα επανέρχονταν για να συζητήσουν την αναθεώρηση ή ακόμη και την κατάργηση του θεσμού. Ο κ. Δαμιανού σημείωσε πως πρόκειται για έναν απαρχαιωμένο θεσμό που με ένα πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο του Πολίτη θα μπορούσε να διαχειριστεί. Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου «περί όψιμου» ενδιαφέροντος της Βουλής για το θέμα, ο κ. Δαμιανού χαρακτήρισε προσβλητικό το σχόλιο επιστρέφοντας την κριτική να μεταφερθεί η ευθύνη της μεταρρύθμισης στη Βουλή.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας υπογράμμισε πως όσα συμβαίνουν κάνουν πιο σοφότερους του βουλευτές της Επιτροπής και αναφερόμενος προς το Υπουργείο Εσωτερικών τόνισε πως θα πρέπει να καλέσουν όλους τους αρμόδιους για διαβούλευση και να επιστρέψουν πίσω. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλες οι παθογένειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κωδικοποιήθηκαν στο πλαίσιο πως «φταίει η Βουλή».
Από το ίδιο κόμμα, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης στάθηκε στις πρώτες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον οικονομικό αντίκτυπό της, διερωτώμενος γιατί έθεσε εαυτόν εκτός, από τη στιγμή που τα πλείστα προβλήματα της μεταρρύθμισης ήταν γνωστά. Για την κριτική προς τον Υπουργό τοποθετήθηκε ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζοντάς την άδικη και πως ο κ. Ιωάννου αφιέρωσε αρκετές ώρες για το θέμα και πριν τις εκλογές.
Ο κ. Μαρίνος Μουσιούττας της ΔΗΠΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το ζήτημα των Αντιδημάρχων λέγοντας πως θα πρέπει να ξεκαθαριστούν το πόσοι θα είναι και να κατοχυρωθούν τα ανάλογα καθήκοντα και αρμοδιότητες. Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ σημείωσε κι αυτός την αναχρονιστικότητα των μουχτάρηδων και γι αυτό έμεινε πίσω για να μπορεί να αντικατασταθεί με άλλους σύγχρονους θεσμούς. Ο Σταύρος Παπαδούρης από τους Οικολόγους ανέφερε πως εκπλάγηκε από τα όσα συμβαίνουν και μίλησε πλέον για μη εύκολη συνεργασία της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Ο κ. Ηλία αναφερόμενος στο εν λόγο σχόλιο σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό δεν «χαλάει την άριστη σχέση του ΥΠΕΣ με τη Βουλή».
Αξιολογείται ο θεσμός των Αντιδημάρχων
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Διευθυντής στη δική του τοποθέτηση μετέφερε αρχικά τις ευχαριστίες του κ. Ιωάννου προς την Επιτροπή Εσωτερικών για την ταχύτητα που επέδειξε στο ζήτημα. Εντός της Επιτροπής τόνισε ότι αφιερώθηκε αρκετός χρόνος σε συζητήσεις και συναντήσεις με τους εμπλεκομένους και διαφώνησε με τον κ. Σύκα πως το θέμα πρέπει να επιστραφεί πίσω και να επανέλθει. Σχετικά με τους Κοινοτάρχες είπε ότι «δεν βλέπει το Υπουργείο οποιοδήποτε ζήτημα με τη μεταρρύθμιση. «Όποιες κοινότητες έχουμε επισκεφθεί δεχόμασταν μίαν απίστευτη πίεση ότι λείπει ο θεσμός του κοινοτάρχη», κατέληξε.
Ο Δρ Ηλία μετέφερε την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να αξιολογήσει ευρύτερα τον θεσμό των Αντιδημάρχων. Αναφερόμενος στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων των Αντιδημάρχων, ο δρ Ηλία εξήγησε ότι «με το τροποποιητικό νομοσχέδιο καθορίζονται συγκεκριμένα καθήκοντα, έτσι ώστε να αποτρέπονται οι προστριβές ανάμεσα σε Δημάρχους και Αντιδημάρχους, καθώς και η διαφορετική ερμηνεία που δίνεται από τον κάθε Δήμαρχο ως προς τα καθήκοντα που δύναται να εκχωρήσει στους Αντιδημάρχους. Ευελπιστούμε ότι με το πακέτο των τροποποιητικών νομοθεσιών, των οποίων η συζήτηση ξεκίνησε στην Επιτροπή Εσωτερικών, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των Αντιδημάρχων».
Συνεχίζοντας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών επεσήμανε πως «το Υπουργείο Εσωτερικών αξιολογεί γενικότερα τον θεσμό των Αντιδημάρχων, τόσο σε σχέση με τον αριθμό τους ανά Δήμο όσο και για τα καθήκοντά τους». Εφόσον κριθεί σκόπιμο, είπε ο κ. Ηλία, το Υπουργείο θα επανέλθει με νέο νομοσχέδιο, το οποίο να τεθεί σε εφαρμογή στις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Η απάντηση για τους διορισμούς των Κοινοταρχών
Ακολούθως, αναφερόμενος στον θεσμό των κοινοταρχών ενοριών, ο δρ Ηλία επανέλαβε πως ο θεσμός υπάρχει εδώ και δεκαετίες και προϋπήρχε των Αντιδημάρχων. «Ο συγκεκριμένος θεσμός λειτουργούσε στις δημαρχούμενες περιοχές και εξυπηρετούσε τους πολίτες των ενοριών αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο Γενικός Διευθυντής, λέγοντας παράλληλα πως η θητεία των κοινοταρχών ενοριών ξεκινά ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων των εκλεγέντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξήγησε πως «στην προκειμένη περίπτωση, δόθηκε παράταση στη θητεία των προηγούμενων με σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, κυρίως λόγω της μεγάλης αλλαγής που επήλθε με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέχρι να εξομαλυνθεί έως έναν βαθμό η κατάσταση με το νέο περιβάλλον. Συνεπώς, με τη λήξη της θητείας των προηγούμενων κοινοταρχών, προχωρήσαμε με τον διορισμό των νέων κοινοταρχών ενοριών, εκπληρώνοντας την υποχρέωση της Κυβέρνησης σύμφωνα με τον νόμο».
Ο κ. Ηλία τόνισε πως «οι κοινοτάρχες ενοριών δεν αμείβονται από την Κυβέρνηση, οπότε δεν υπάρχει κόστος από τον διορισμό τους». Σε πρακτικό επίπεδο, είπε, «η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του κοινοτάρχη ενορίας στους Αντιδημάρχους δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα ιδιαίτερα σε δημοτικά διαμερίσματα με μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Ούτε μπορεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία που είναι τώρα σε ισχύ, να δημιουργηθεί ένα υβριδικό σύστημα, δηλαδή σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα να είναι αρμοδιότητα των Αντιδημάρχων και στα μεγαλύτερα να υπάρχουν οι κοινοτάρχες».
Σχετικά με τον τρόπο που έγιναν οι διορισμοί, αλλά και για τις κριτικές περί πολιτικής σκοπιμότητας, ο κ. Ηλία στις δηλώσεις του αργότερα ανέφερε ότι υπήρξε διάλογος μηνών και δεν τίθεται αυτό το θέμα, καθώς υπήρξαν εισηγήσεις από την «κοινωνία των πολιτών».