ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανακοινώθηκε το «Ταμείο Αμάλθεια» - Οι τεχνικές πτυχές στο επίκεντρο

Περισσότερες από τριάντα πέντε χώρες και αρκετοί διεθνείς φορείς συζήτησαν την Πέμπτη στη Κύπρο τις τεχνικές πτυχές με στόχο την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Περισσότερες από τριάντα πέντε χώρες και αρκετοί διεθνείς φορείς συζήτησαν την Πέμπτη στη Κύπρο τις τεχνικές πτυχές με στόχο την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, που προήδρευσε της συνάντησης για τον Θαλάσσιο Διάδρομο της Κύπρου αναφέρει ότι σε συνέχεια των κοινών δηλώσεων της 8ης Μαρτίου και της 14ης Μαρτίου 2024, συγκλήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Κύπρο συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων για τεχνικές συζητήσεις με στόχο την επιτάχυνση του «Σχεδίου Αμάλθεια» για την παράδοση της πολύ αναγκαίας πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης στη Γάζα.

Αυτό, επισημαίνει, συμπληρώνει και δεν υποκαθιστά όλες τις υπάρχουσες διαδρομές, ιδίως μέσω της Ράφα, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, και των σημείων εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα για την παροχή βοήθειας σε κλίμακα. Το άνοιγμα του λιμένα Ashdod για ανθρωπιστική βοήθεια θα ήταν ευπρόσδεκτο και θα ήταν σημαντικό συμπλήρωμα του διαδρόμου, συνεχίζει.

Αναφέρετει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ, Σίγκριντ Κάαγκ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διευκόλυνση, τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την επαλήθευση της ροής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με το ψήφισμα 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ( του 2023), παρουσίασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί να είναι ένα από τα πολλά σημεία εισόδου που απαιτούνται για την αύξηση της βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού του ΟΗΕ και της προοπτικής δημιουργίας Γραμματείας.

Στη σημερινή συνάντηση, προστίθεται, περισσότερες από τριάντα πέντε χώρες και αρκετοί διεθνείς φορείς συζήτησαν σχετικά με τεχνικές πτυχές με στόχο την αύξηση της χωρητικοτητας καθώς και ευέλικτους τρόπους χρηματοδότησης.

Προς το σκοπό αυτό, ανακοινώθηκε το «Ταμείο Αμάλθεια», στο οποίο μπορούν να συνεισφέρουν τα μέρη και συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ταμείου πολλών δωρητών υπό τον ΟΗΕ. Περαιτέρω συζητήσεις με τους βασικούς εταίρους θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, αναφέρεται.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η προστασία της ζωής των αμάχων είναι βασικό στοιχείο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να γίνεται σεβαστό και ότι όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει σε ανθρώπους που τη χρειάζονται απεγνωσμένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X