ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβίωσε το Κραν Μοντάνα: Νέα κόντρα Προέδρου - Τσελεπή

Οι διαψεύσεις των δηλώσεων Τσελεπή από Αναστασιάδη και η αντεπίθεση με έγγραφα από τον επικεφαλής του κυπριακού του ΑΚΕΛ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το άτυπο debate της περασμένης Πέμπτης έβγαλε από τη ντουλάπα σκελετούς του Κραν Μοντανά και τα όσα διαδραματίστηκαν στο Μον Πελεράν, καθώς ο υποψήφιος για την Προέδρια της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης αποκάλυψε ότι φύγαμε από το Μον Πελεράν και επέρριψε ευθύνες στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Πρόεδρο να τον διαψεύσει.

Αν και ο Πρόεδρος επέλεξε να τηρήσει σιωπή επί του θέματος, οι αναφορές του επικεφαλής του κυπριακού του ΑΚΕΛ και μέλους της διαπραγματευτικής Τουμάζου Τσελεπή στον «Πολίτη» και την Κατερίνα Ηλιάδη, «ότι οι όποιες ευθύνες βαραίνουν την ε/κ πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν και το Κραν Μοντανά, τις έχει ο Νίκος Αναστασιάδης» έκανε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιδράσει χαρακτηρίζοντας αβάσιμους και κακόβουλους τους ισχυρισμούς.

Επίσης ο κ. Τσιελεπή δήλωσε «ο ΓΓ αποκάλυψε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Τουρκία του επέδωσε εμπιστευτικό έγγραφο για κατάργηση Εγγυήσεων. Εάν δείτε τα πρακτικά του Κραν Μοντανά, τα οποία δήθεν δικαιώνουν το αφήγημα του Προεδρικού και καταρρίπτουν το αφήγημα του ΑΚΕΛ, εάν δείτε την τελευταία συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ πριν μπουν μέσα τη μοιραία νύκτα, θα τα καταλάβατε όλα». Συνεχίζοντας είπε «εκεί ο ΓΓ του αποκάλυψε ότι η Τουρκία του επέδωσε εμπιστευτικό έγγραφο για κατάργηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση στρατευμάτων με μηχανισμό επιτήρησης». «Ο Πρόεδρος επέμενε ότι έπρεπε να φύγουν όλα τα στρατεύματα από την πρώτη μέρα», σημείωσε ο κ. Τσιελεπής.

Πρόεδρος: Αβάσιμοι και κακόβουλοι οι ισχυρισμοί

Στις δηλώσεις του κ. Τσιελεπή έσπευσε να απαντήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμους και κακόβουλους» τους ισχυρισμούς του για το τι έγινε στο Μοντ Πελεράν ενώ, όπως είπε, για τα διαμειφθέντα στο Κραν Μοντανά διαψεύδονται από τα πρακτικά του ΟΗΕ, τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και συνεντεύξεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Προέδρου

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τουμάζου Τσιελεπή σε ραδιοφωνικό σταθμό και που αναδημοσιεύονται σήμερα από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επιθυμώ να επισημάνω τα ακόλουθα:

1. Σαφής ήταν και παραμένει η θέση μου ότι, παρά το γεγονός πως ξεκάθαρη απόφαση μου είναι η στήριξη του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν θα εμπλακώ κατά την προεκλογική περίοδο σε αντιπαραθέσεις με υποψηφίους ή τα επιτελεία τους, εκτός εάν κάποιοι εμπλέξουν το όνομα μου χάριν εκλογικών σκοπιμοτήτων.

2. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Τουμάζου Τσιελεπή, δυστυχώς, δεν μου επιτρέπουν να αφήσω αναπάντητους ανυπόστατους ισχυρισμούς που θέλουν να επαναφέρουν το αφήγημα του ΑΚΕΛ ότι για το ναυάγιο των συνομιλιών την ευθύνη φέρει η ελληνοκυπριακή πλευρά ή κατά κύριο λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα:

(α) Οι ισχυρισμοί που προβάλλονται για τα όσα έλαβαν χώρα στο Μοντ Πελεράν είναι παντελώς αβάσιμοι και κακόβουλοι, αφού σαν αποτέλεσμα των συνομιλιών εκείνων, οδηγηθήκαμε τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη, όπου για πρώτη φορά κατατέθηκαν χάρτες επί του εδαφικού, με αποκλίνουσα διαφορά το 1%.

(β) Για τα όσα αναφέρονται για τα συμβάντα στο Κραν Μοντανά περί ενημέρωσης μου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για ύπαρξη επιστολής της Τουρκίας που αποδεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως ανάλογοι ισχυρισμοί διαψεύδονται:

(i) Από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

(ii) Από τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του δείπνου.

(iii) Από δηλώσεις του ιδίου του κ. Τσαβούσογλου τόσο πριν όσο και μετά το κρίσιμο δείπνο.

(iv) Από δεκάδες συνεντεύξεις του διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη που διέψευδε ανάλογα αφηγήματα.

(v) Οι γραπτές μας προτάσεις υποβλήθηκαν στις 5 και 6 Ιουλίου ύστερα από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στις 4 Ιουλίου από τον κ. Άιντε για τα 6 σημεία του πλαισίου που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

(vi) Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ετοιμάστηκαν, με οδηγίες μου, από τον διαπραγματευτή και την ομάδα του, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Τσιελεπής. Συνεπώς, ο ισχυρισμός πως «υποβάλαμε μυθιστόρημα» αποτελεί προσβολή για το σύνολο της διαπραγματευτικής ομάδας και τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ που στις 5 Ιουλίου, με ανάρτηση του στο διαδίκτυο, επικροτούσε και χαιρέτιζε την πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς.

Υπενθυμίζω πως όταν άλλοι επέλεξαν το όχι για να τσιμεντώσουν το ναι, εγώ τόλμησα, απέναντι στο ρεύμα, να πάρω ξεκάθαρη θέση ενάντια στις απόψεις συμβούλων μου.

Τέλος, να υπενθυμίσω ακόμη πως στις εκλογές του 2018, το ίδιο αφήγημα του ΑΚΕΛ απορρίφθηκε από το 56% του Κυπριακού Ελληνισμού με την επανεκλογή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με πρακτικά απαντά στον Πρόεδρο ο Τσιελεπής

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιελεπής δεν άφησε ασχολίαστη την ανακοίνωση του κ. Αναστασιάδη, με τον ίδιο να απαντά με σημειώσεις από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο στις 6 Ιουλίου 2017 και τονίζοντας ότι «ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης μπορεί αβίαστα να βγάλει τα συμπεράσματά του αναφορικά με το ποιους διαψεύδουν οι σημειώσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Αυτούσια η ανακοίνωση του κ. Τσιελεπή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «αβάσιμους και κακόβουλους ισχυρισμούς» τα όσα ανέφερα με χθεσινές δηλώσεις μου αναφορικά με τα διαμειφθέντα στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν Μοντανά. Ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι τα περί ενημέρωσής του από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για ύπαρξη εγγράφου της Τουρκίας με την οποία αποδεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων «διαψεύδονται από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών που είδαν το φως της δημοσιότητας».

Αντί άλλης απάντησης παραθέτω αυτούσιες τις ίδιες τις σημειώσεις από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο στις 6 Ιουλίου 2017, στις 6.15μ.μ. όπως δημοσιεύθηκαν στο «Φιλελεύθερο» στις 28 Νοεμβρίου 2021.

«1. Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε ότι η Τουρκία του παρουσίασε κάποιες ιδέες εμπιστευτικά. Βάσει εμπιστευτικού εγγράφου από την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας έχει την άποψη ότι υπήρξε ένα άνοιγμα στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η Τουρκία υπέδειξε την πρόθεση της να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγύησης του 1960 και το μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Τη Συνθήκη Εγγύησης θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης. Ωστόσο, η Τουρκία δεν ήταν σήμερα σε θέση να αποδεχθεί πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της από την Κύπρο, κάτι που μπορεί να συμβεί σε κατοπινή ημερομηνία.

2. Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε διευκρινίσεις για την τουρκική πρόταση και κατά πόσο πραγματικά η Συνθήκη Εγγύησης θα τερματιζόταν.

3. Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε πως η Συνθήκη Εγγύησης θα τερματιστεί και το ζήτημα των στρατευμάτων θα επιλυθεί σε κατοπινή ημερομηνία. Θα ακολουθήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης.

4. Ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε κατά πόσο η Τουρκία θα παίζει κάποιο ρόλο στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης.

5. Ο Γ.Γ. είπε ότι ο ρόλος της Τουρκίας δεν συζητήθηκε αλλά είχε την άποψη ότι διάφορες οντότητες και πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στην επιτήρηση της διαδικασίας εφαρμογής.

6. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί ρόλο της Τουρκίας στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης. Είπε ότι παρόλο που ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγύησης μπορεί να θεωρηθεί θετική ενέργεια, το να την αντικαταστήσουμε με τον μηχανισμό παρακολούθησης και με την Τουρκία να παίζει ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής, ήταν κάτι που απλώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Προχώρησε επίσης και είπε ότι για τον ίδιο δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό να συνεχίσουν να σταθμεύουν στην Κύπρο στρατεύματα.

7. Ο Γ.Γ. επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί, αμέσως, σημαντική μείωση των στρατευμάτων της. Επανεξέταση των στρατευμάτων δεν θα γίνει σήμερα, αλλά θα μπορούσε να γίνει αργότερα

8. Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει πραγματική πρόθεση να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγύησης. Θέλει να μεταφέρει τον ρόλο της στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης και θέλει να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις για την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης.

9. Ο Γενικός Γραμματέας υπέδειξε πως η Συνθήκη Εγγύησης ήταν ελαττωματική και τώρα η Τουρκία, τελικώς, επιθυμούσε να την εγκαταλείψει (…). Ο τερματισμός της παρουσιάζει πραγματικό άνοιγμα για διαπραγμάτευση.

(…)11. Ο Γ.Γ. επαναβεβαίωσε ότι η Τουρκία θέλει τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης ως πρώτο βήμα (…)».

Ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης μπορεί αβίαστα να βγάλει τα συμπεράσματά του αναφορικά με το ποιους διαψεύδουν οι σημειώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θέλω να μακρηγορώ και ως εκ τούτου αναφορικά με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς του Προέδρου θα επανέλθω αν χρειαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Όλα αναμενόμενα από ένα άτομο του κομμουνιστικού κόμματος Κύπρου.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση