ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ψήφισε η Βουλή

Όλοι οι νόμοι ψηφίστηκαν από όλους τους παρόντες Βουλευτές πλην μίας αρνητικής ψήφου του Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους

ΚΥΠΕ

Αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματική η εφαρμογή του νέου πλαισίου δράσης και λειτουργίας των δήμων, των κοινοτήτων και των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ). Όλοι οι νόμοι ψηφίστηκαν από όλους τους παρόντες Βουλευτές πλην μίας αρνητικής ψήφου του Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Επίσης υπερψηφίστηκε με 21 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον τροπολογία του Βουλευτή της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Μαρίνου Μουσιούττα που προβλέπει αντιπροσώπευση στα συμβούλια των ΕΟΑ όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στις τοπικές αρχές αν αυτό είναι δυνατό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας ανέφερε ότι μετά και τις σημερινές αλλαγές υπάρχουν ακομα και άλλα που πρέπει να αλλάξουν. Αυτή η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε είναι μια μεταρρύθμιση ζωντανή, όπως είπε και θα αξιολογείται ανά τριμηνία από την Επιτροπή Εσωτερικών.

Αναφέροντας ότι σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα κατά την έναρξη της μεταρρύθμισης, είπε ότι είναι εκεί για να στηρίξουν και να προωθήσουν αλλαγές. Ανάμεσα στις αλλαγές που ψηφίστηκαν, είναι όπως ανέφερε η εκπροσώπηση στα συμβούλια των ΕΟΑ, ενώ άλλα αλλαγή δεν επιτρέπει στους ενιαίους δήμους να αυξήσουν τη φορολογία των ανταποδοτικών πέραν του 14%. Εξέφρασε επίσης στήριξη στην τροπολογία Μουσιούττα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι δεν θα αναλάβει ευθύνη η Βουλή για τις παθογένειες δύο κυβερνήσεων που είχαν πέραν των δύο ετών να εφαρμόσουν μεταβατικές ρυθμίσεις και το έκαναν την τελευταία στιγμή.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ παρόλο που εξέφρασε δημόσια ανησυχίες και ενστάσεις ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για να περάσει η μεταρρύθμιση. Πρόσθεσε ότι δεν θα εφαρμόσει η Βουλή τη μεταρρύθμιση. Τάχθηκε επίσης κατά της τροπολογίας Μουσιούττα αναφέροντας ότι μετά τις εκλογές αυτή η τροπολογία είναι φωτογραφική, παρόλο που αν ερχόταν πριν από τις εκλογές θα την υποστήριζαν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών αρχών και για να επιβαρυνθεί το λιγότερο ο πολίτης. Στήριξε τις αλλαγές στη νομοθεσία αλλά τάχθηκε εναντίον της τροπολογίας Μουσιούττα, αναφέροντας ότι δεν θα ήταν προς όφελος όλων αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αλλαγές στη μεταρρύθμιση και ότι ξεκίνησαν ήδη καταγραφή κενών, παραλείψεων, στρεβλώσεων και έγκαιρα θα καταθέσουν προτάσεις.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τα νομοθετήματα που τέθηκαν προς ψήφιση δεν αντιμετωπίζουν τις παθογένειες που φέρνουν οι νόμοι περί μεταρρύθμισης και τάχθηκε εναντίον. Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΑ έχει απίστευτες εξουσίες και εξέφρασε αμφιβολίες αν μπορεί αυτή η διαχείριση να γίνει σωστά από έναν άνθρωπο χωρίς προηγούμενη πείρα. Είπε επίσης ότι δεν είναι έτοιμος ο ΕΟΑ Λεμεσού και πολλοί δεν ξέρουν καν που θα στεγάζεται για να κάνουν εκεί τις αιτήσεις τους για πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΠΑ  |  ΔΗΚΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση