ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποσύρει την ορολογία βοηθού προέδρου ο Αβέρωφ

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και κατόπιν νομικό, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και καλεί τους νομικούς να βρουν την ονομασία

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

«Παρά τις οποιεσδήποτε απόψεις που έχουν εκφραστεί, θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για το ότι ένα σοβαρότατο θέμα, της συνταγματικής αναθεώρησης, μπαίνει στον δημόσιο διάλογο», αναφέρει σε δήλωση ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, διευκρινίζοντας «σέβομαι απόλυτα τους νομικούς αλλά η συνταγματική αναθεώρηση σε οποιαδήποτε Δημοκρατία του κόσμου είναι πρωτίστως πολιτική. Βεβαίως όταν η πολιτεία θα καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα, και οι νομικοί πρέπει να δουν τις νομικές παραμέτρους».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Παρά τις οποιεσδήποτε απόψεις που έχουν εκφραστεί, θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για το ότι ένα σοβαρότατο θέμα, της συνταγματικής αναθεώρησης, μπαίνει στον δημόσιο διάλογο. Θέλω να διευκρινίσω ότι σέβομαι απόλυτα τους νομικούς αλλά η συνταγματική αναθεώρηση σε οποιαδήποτε Δημοκρατία του κόσμου είναι πρωτίστως πολιτική. Βεβαίως όταν η πολιτεία θα καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα, και οι νομικοί πρέπει να δουν τις νομικές παραμέτρους.

Θέλω ξεκινώντας να πω άλλη μια φορά ότι είμαι ο τελευταίος που θα θέσω ερωτηματικά για τον δικοινοτικό χαρακτήρα της Κύπρου. Και ιδιαίτερα δεν θέλω από αυτούς που μονίμως λένε τα «όχι» σε οτιδήποτε παρουσιάζεται για την εξέλιξη του κυπριακού, να μου κάνουν μαθήματα για την Κυπριακή Δημοκρατία ή για το σεβασμό μου προς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό να το υπογραμμίσω. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δυο βασικά θέματα που πρέπει να τα βάλουμε με νηφαλιότητα στον πολιτικό διάλογο. Αφού πάλι διευκρινίσω ότι δεν μπορεί κανένας να επιβάλλει συνταγματική αναθεώρηση, έστω κι αν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, από τη στιγμή που χρειάζεσαι τα 2/3 του Σώματος. Άρα χρειάζεται ευρύτατες συναινέσεις.

Δυο είναι οι πυλώνες που πρέπει να κοιτάξουμε χωρίς να παραβιάζουμε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικοινοτικό του πολιτικού μας συστήματος. Το πρώτο είναι να έχουμε ισορροπίες και ελέγχους. Στην Κύπρο εκλέγουμε Πρόεδρο με τέτοιες εξουσίες που δεν υπάρχει άλλος εκλελεγμένος Πρόεδρος να τις έχει ανά το παγκόσμιο. Το δεύτερο, έχουμε ένα Σύνταγμα του 1960, σήμερα είμαστε στο 2022. Άλλα τα δεδομένα τότε, άλλα σήμερα. Η χώρα μας βρίσκεται στην Ευρώπη αλλά και στον τρόπο εσωτερικής διοίκησης πρέπει, θεωρούμε, ως πολιτική θέση, να συζητήσουμε και το θέμα που αφορά την πιο αποτελεσματική λειτουργία για την εσωτερική διακυβέρνηση.

Ναι, έχω την πολιτική θέση ότι πρέπει να βρούμε έναν συνταγματικά ορθό τρόπο να υπάρχει το πολιτικό πρόσωπο που θα συντονίζει και θα εποπτεύει τα της εσωτερικής διακυβέρνησης όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες χώρες. Όταν καταλήξουμε στην πολιτική θέση, από εκεί πέρα οι νομικοί να βρουν τον τρόπο ή την ονομασία γι’ αυτούς τους τίτλους. Είτε αφορούν τον Ανώτατο Επίτροπο που έχει να κάνει με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία ή οποιοδήποτε άλλο τίτλο.

Συμπερασματικά, χαίρομαι που ξεκίνησε η πολιτική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση την οποία θεωρούμε ως ύψιστη πολιτική διαβούλευση και επεξεργασία. Και καλώ όλα τα κόμματα και όλους τους συνυποψηφίους να συζητήσουμε πολιτικά για αυτό το ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση