ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα βαθιά ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Διορίστηκε επιτροπή με νομικούς η οποία θα τρέξει τις αλλαγές με δικαστικούς και λειτουργούς της Νομικής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από την εξαγγελία στην υλοποίηση περνά η κυβερνητική θέση για αλλαγές στην Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία. Ο διορισμός Επιτροπής από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη αποτελεί το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στην επεξεργασία του πλαισίου αλλαγών προκειμένου οι δυο κορυφαίοι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί και λειτουργικοί. Η Επιτροπή σε πρώτο στάδιο καλείται να επεξεργαστεί συνταγματικά ζητήματα που εγείρονται. Έργο που θα συνδράμουν μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ο Δρ Δημήτρης Χατζηχαμπής, πρώην Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο κύριος Παναγιώτης Καλλής, πρώην Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι δυο δικαστές θα ετοιμάσουν δικές τους γνωματεύσεις επί των συνταγματικών πτυχών των σκοπούμενων μεταρρυθμίσεων.

Η Επιτροπή

Η Επιτροπή απαρτίζεται από πέντε μέλη, τρείς νομικούς και δυο Εισαγγελείς της Δημοκρατίας. Τους

-Δρ Ευάγγελο Βενιζέλο, Νομικό / Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου
-Πολύβιο Πολυβίου, Δικηγόρο / πρώην Καθηγητή Πανεπιστημίου
-Δρ Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Δικηγόρο / Καθηγητή Πανεπιστημίου
- Έλενα Παπαγεωργίου, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
-Γιάννα Χατζηχάννα, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος θα επεξηγήσει σε λεπτομέρεια τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης που επιδιώκεται για τους δυο αυτούς Θεσμούς. Όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα όλα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς και οι δύο πρώην δικαστές εξέφρασαν την πρόθεση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Το έργο

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εφόσον ξεκαθαρίζει τα συνταγματικά ζητήματα των αλλαγών θα καθορίσει το πλαίσιο των εισηγήσεων που θα κάνει προκειμένου να ετοιμασθεί το νομοθέτημα το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή. Ενδεχόμενα συνταγματικά ζητήματα που θα βρει η Επιτροπή ενώπιον της προσδιόρισε στην «Κ» ο νομικός Κώστας Βελάρης. Φιλοξενούμενος της ενημερωτικής εκπομπής του ΣΠΟΡ FM Διασπορά Ειδήσεων ο κ. Βελάρης υποστήριξε πως τα συνταγματικά ζητήματα που ενδεχομένως απασχολήσουν την Επιτροπή θα αφορούν τη Νομική Υπηρεσία. Για την Ελεγκτική Υπηρεσία όπως είπε οι αλλαγές δεν αναμένεται να απαιτήσουν συνταγματικές αλλαγές κάτι που κατά τον ίδιο θα προκύψει στη Νομική Υπηρεσία. Εδώ ο κ. Βελάρης διερωτήθηκε μήπως προκύψουν ζητήματα που να αγγίζουν το Σύνταγμα και κατ’ επέκταση του Δικαίου της Ανάγκης.

Νομική Υπηρεσία

Ο Κώστας Βελάρης διαπίστωσε δυσκολίες στο διαχωρισμό του διπλού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα ως συμβούλου της κυβέρνησης και ως δημόσιου κατήγορου. Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν ο διαχωρισμός θα γίνει εντός της Νομικής Υπηρεσίας. Δηλαδή θα δημιουργηθεί μια ξεχωριστεί Υπηρεσία Δημόσιου Κατήγορου της οποίας επικεφαλής ενδεχομένως να τεθεί ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ή κάποιος άλλος υψηλόβαθμος λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας. Κατά τον κ. Βελάρη το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μπορεί να προχωρήσει μιας και κατά τον ίδιο θα προκύψει Συνταγματικό ζήτημα. Ο κ. Βελάρης υποστήριξε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός που δεν θα έχει καμία σχέση με τη Νομική Υπηρεσία. Επικεφαλής της νέας Υπηρεσίας θα τεθεί ένας άλλος νέος Γενικός Εισαγγελέας και ένας νέος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας προκειμένου να μην υπάρχει σύγκρουση με το Σύνταγμα. Οτιδήποτε άλλο επιλεγεί κατά τον κ. Βελάρης θα πάσχει συνταγματικά.

Ελεγκτική Υπηρεσία

Στις κυοφορούμενες αλλαγές στην Ελεγκτική Υπηρεσία ο κ. Βελάρης δεν εντοπίζει δυσκολίες μιας και η κατεύθυνση που φαίνεται να υπάρχει δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις πρόνοιες του Συντάγματος. Όλες οι πληροφορίες συνηγορούν πως το σύστημα στην Ελεγκτική Υπηρεσίας θα γίνει περισσότερο συλλογικό με την δημιουργία Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Γενικός Ελεγκτής θα παραμείνει ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή δεύτερο τη τάξει. Το Γενικό και Βοηθό Γενικό Ελεγκτή θα πλαισιώσουν ενδεχομένως τρείς Ελεγκτής ή όπως αλλιώς θα ονομαστούν οι οποίοι θα συγκροτούν το Ελεγκτικό Συνέδριο. Άλλες πληροφορίες θα αλλαγές και στις δυο υπηρεσίες δεν έχουν διαρρεύσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση