ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κουλλά: Ούτε κατά διάνοια ο ΔΗΣΥ να στηρίξει Χριστοδουλίδη το 2028

«Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα συνοχής στην παράταξη, αλλά και βαθύτερα υπαρξιακά ζητήματα»

Του Αντρέα Κημήτρη

«Ούτε κατά διάνοια ο ΔΗΣΥ να στηρίξει Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές του 2028», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ονούφριος Κουλλά σε συνέντευξή του στην «Κ». Κάτι τέτοιο, υποστηρίζει, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα συνοχής στην παράταξη αλλά και βαθύτερα υπαρξιακά ζητήματα. Τονίζει, επίσης, ότι υπουργοί της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι με τον ΔΗΣΥ στις βουλευτικές του 2026.

Για το πολυσυζητημένο θέμα των υπουργών που είναι και μέλη του ΔΗΣΥ, ο κ. Κουλλά εισηγείται, πως, αν δεν τίθεται πλέον θέμα διαγραφής τους, τότε πρέπει τουλάχιστον να τεθεί ο αποκλεισμός τους για έξι χρόνια από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από οποιοδήποτε εσωκομματικό και πολιτειακό αξίωμα, όπως αποφασίστηκε και με αυτούς που κατήλθαν από μόνοι τους στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κουλλά δηλώνει ξανά ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, τονίζοντας ότι δέκα χρόνια στο ίδιο αξίωμα είναι αρκετά, επισημαίνοντας ότι πρέπει να στείλουμε θετικά μηνύματα στην κοινωνία πρώτα και κύρια με το παράδειγμά μας.

–Ασκήσατε κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση του θανάτου του νεαρού Πακιστανού. Να παραιτηθεί ο κ. Χαρτσιώτης ή όχι;

–Δεν είπαμε να παραιτηθεί αλλά ότι προέχει η πλήρης εξιχνίαση της υπόθεσης. Επομένως είναι περίεργο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε ταύτιση με το ΑΚΕΛ.

–Είδε ταύτιση διότι εσείς μιλήσατε για συγκάλυψη και το ΑΚΕΛ για κουκούλωμα.

–Θεωρώ ότι είναι τακτικισμός. Πιστεύει ότι έτσι θα περιορίσει την κριτική μας.

–Σας δυσκολεύει το γεγονός ότι ο κ. Χαρτσιώτης συνδέεται με τον ΔΗΣΥ;

–Όχι, το ίδιο θα λέγαμε για οποιονδήποτε υπουργό ασχέτως πολιτικών καταβολών.

–Αντέδρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης στις επικρίσεις σας για συγκάλυψη, υποστηρίζει ότι δεν είναι υπεύθυνη στάση να λέτε κάτι τέτοιο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης και σας καλεί, αν έχετε στοιχεία, να τα καταθέσετε. Έχετε στοιχεία για συγκάλυψη;

–Εμείς αναφερθήκαμε σε πλήρη διερεύνηση κάθε υπόνοιας και όλων των ενδεχομένων. Η κυβέρνηση είναι που πρέπει να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση.

–Ο ΔΗΣΥ πάντως επικρίνεται για μη ουσιαστική αντιπολίτευση. Πώς μπορεί να τελειώσει αυτό;

–Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η έντονη αντιπολίτευση, αλλά εκεί που χρειάζεται θα πρέπει να το κάνουμε. Το κάναμε ήδη σε αρκετές περιπτώσεις. Εκεί όμως που η κυβέρνηση υιοθετεί θέσεις του ΔΗΣΥ θα πρέπει να το λέμε και να συμφωνούμε.

–Επαφές της προέδρου του κόμματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δημιούργησαν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με το τι διημείφθη μεταξύ τους. Είχατε ενημέρωση από την κα Δημητρίου;

–Η ενημέρωση που είχαμε από την πρόεδρο της παράταξης είναι ότι συζητήθηκαν θέματα πολιτικής και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Η θεσμική συνεργασία είναι θεμιτή και επιβάλλεται. Τίποτα άλλο.  

–Εδώ και καιρό άνοιξε η συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές του 2028 και στον ΔΗΣΥ. Φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και από την Αννίτα Δημητρίου και από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει;

–Δεν υπάρχει καμία επίσημη συζήτηση. Παραδοσιακά τον πρώτο λόγο έχει η πρόεδρος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες του καταστατικού του κόμματος και δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο, όταν όλοι τις σέβονται.

–Θα μπορούσε ο ΔΗΣΥ να στηρίξει Χριστοδουλίδη;

–Ούτε κατά διάνοια ο ΔΗΣΥ να στηρίξει Χριστοδουλίδη το 2028. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα συνοχής στην παράταξη αλλά και βαθύτερα υπαρξιακά προβλήματα.

–Υπάρχουν φωνές στον ΔΗΣΥ για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη;

–Σε επίπεδο στελεχών επισήμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

–Στη βάση του κόμματος;

–Πιθανώς κάποιοι να το σκέφτονται.

–Γιατί όμως λέτε ούτε κατά διάνοια;

–Δεν μπορεί να νομιμοποιηθούν από το ίδιο το κόμμα οι προσωπικές φιλοδοξίες εκτός ΔΗΣΥ. Αυτό θα σήμαινε ότι παύουμε να είμαστε παράταξη αρχών και αξιών. Πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην κοινωνία ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός και ότι δεν υπηρετούμε τις προσωπικές φιλοδοξίες οποιουδήποτε. Ο ΔΗΣΥ πρέπει να προβάλει αυτή την ηθική διάσταση στον πολιτικό του λόγο. Να προωθήσουμε παντού τη διαφάνεια και να τονίσουμε τη μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και να προτάξουμε ως νέα ηγεσία την απόλυτη εντιμότητα. Ο κ. Χριστοδουλίδης, που εξελέγη επικαλούμενος το νέο ήθος, έχασε την αξιοπιστία του.

–Πώς το τεκμηριώνετε αυτό;

–Για παράδειγμα αποκαλύφθηκε ότι λάμβανε σύνταξη για πέντε και πλέον χρόνια, κάτι που μάλιστα απέκρυψε από το πόθεν έσχες του. Μας είπε, επίσης, επισήμως ότι θα διορίζει δικούς του και ότι αυτό το θεωρεί φυσιολογικό. Προκλητικότατη δήλωση. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να εξαλείψουμε κάθε υπόνοια μικροπολιτικής σκοπιμότητας στη σχέση μας με την κυβέρνηση.

–Τι εννοείτε;

–Είμαστε αντιπολίτευση. Τελεία και παύλα.

–Ποιες είναι οι πολιτικές σας διαφορές με τον κ. Χριστοδουλίδη στα μεγάλα θέματα;

–Ρητορικά τουλάχιστον σε μερικά μεγάλα θέματα ο κ. Χριστοδουλίδης συμφωνεί με τον ΔΗΣΥ και ορισμένες φορές αντιγράφει τις θέσεις μας. Δεν μας ενοχλεί καθόλου αυτό. Τίθεται όμως ένα θέμα αξιοπιστίας. Στα μεγάλα θέματα όπως στο Κυπριακό, ο ΔΗΣΥ θα βάλει πλάτες. Όπως έκανε ήδη και για άλλα σημαντικά θέματα εντός Βουλής. Για παράδειγμα, η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και η καταψήφιση επικίνδυνων για την οικονομία προτάσεων. Υπάρχουν όμως και διαφορές μεταξύ μας. Εμείς θεωρούμε ότι έγιναν λάθη από τον κ. Χριστοδουλίδη, όπως ήταν η αναζήτηση Ευρωπαίου απεσταλμένου στο Κυπριακό προτού καν απευθυνθούμε στον ΟΗΕ, κάτι που έστειλε λανθασμένα μηνύματα. Και στην οικονομία υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες για αποφάσεις της κυβέρνησης όπως η πρόσληψη χιλιάδων νέων δημοσίων υπαλλήλων, η διόγκωση των ανελαστικών δαπανών, τα οριζόντια μέτρα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και η καθυστέρηση της κυβέρνησης να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος στην κοινωνία.

–Ο κ. Τορναρίτης πάντως δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στα μεγάλα θέματα.

–Αυτό είπα. Αλλά υπήρξαν και σημαντικές διαφωνίες.

Υπουργοί του Χριστοδουλίδη δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ

–Πρόσφατα υπήρχε κενή θέση αντιπροέδρου στον ΔΗΣΥ και τελικά ενδιαφέρθηκε μόνο ένα άτομο. Τι δείχνει αυτό για ένα μεγάλο κόμμα;

–Η ερμηνεία που θα έδινα είναι ότι παλαιότερα στελέχη αποχωρούν από την πρώτη γραμμή και την ίδια στιγμή νεότεροι βουλευτές έχουν ήδη αναλάβει άλλα καθήκοντα στη Βουλή και επικεντρώνονται στην προσπάθεια επανεκλογής τους.

–Δεν είναι ένδειξη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΔΗΣΥ; Ότι δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό;

–Δεν θα κατέληγα σε αυτό το συμπέρασμα. Άλλωστε ο κ. Καρούσος αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή με αρκετές εμπειρίες από την εκτελεστική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

–Στις 15 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος. Τι να αναμένουμε;

–Θα προωθηθούν καταστατικές αλλαγές. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία συγκέντρωσης εισηγήσεων. Θα τύχουν επεξεργασίας, θα κατατεθούν, θα γίνει συζήτηση και ψηφοφορία.

–Σε πρόσφατη ανάρτησή σας και με τοποθετήσεις σας που ακολούθησαν θέσατε θέμα διαγραφών όσων είναι μέλη του ΔΗΣΥ και συμμετέχουν στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Θα θέσετε το ζήτημα και στο συνέδριο;

–Μιλάμε για ελάχιστα άτομα. Και ναι, αυτό είναι το δεοντολογικά ορθό και έπρεπε να διαγραφούν ή να παραιτηθούν από την πρώτη στιγμή. Αυτή ήταν η άποψή μου τότε, αυτή είναι και σήμερα. Θεωρώ, επίσης, ότι η πολιτική ηθική κάποιου δεν θα έπρεπε να του επιτρέπει να είναι και μέλος της κυβέρνησης και μέλος της αντιπολίτευσης. Αν πλέον, όμως, δεν μιλάμε για διαγραφή, τότε πρέπει τουλάχιστον –και αυτή είναι η εισήγησή μου– να τεθεί ο αποκλεισμός για έξι χρόνια από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από οποιοδήποτε εσωκομματικό και πολιτειακό αξίωμα, όπως αποφασίστηκε και με αυτούς που κατήλθαν από μόνοι τους στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Άρα, αν περάσει αυτή η πρόταση, υπουργοί του Χριστοδουλίδη δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι του Συναγερμού στις βουλευτικές.

–Ακούγεται πάντως ότι υπουργοί της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη μπορεί να είναι στα ψηφοδέλτια του Συναγερμού.

–Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αυτή είναι η άποψή μου. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά κάτι θετικό. Το καλύτερο είναι να σφραγιστεί και με απόφαση του Παγκύπριου Συνεδρίου, όπως έχω ήδη πει.

–Η κα Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, όμως, συμμετέχει στο Συμβούλιο Κυπριακού του ΔΗΣΥ.

–Σε αυτά τα Σώματα, που έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, πολύ σωστά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

–Σκεφτήκατε τότε να παραιτηθείτε από εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος για να δείξετε και στην πράξη ότι εννοείτε αυτά που λέτε;

–Αν χρειαστεί να παραιτηθώ, θα το πράξω. Δεν είμαι για τους τίτλους αλλά για τη δουλειά και την προσφορά.

–Αρχίσατε δουλειά στον Συναγερμό για τις βουλευτικές εκλογές;

–Όχι, είναι πολύ νωρίς. Γίνονται κάποιες πολύ προκαταρκτικές σκέψεις, κυρίως για τη σύνθεση και τα κριτήρια κατανομής στα ψηφοδέλτια. Επειδή η έγκαιρη εξεύρεση κατάλληλων υποψηφίων που να καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνίας είναι σημαντική.

–Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος του κόμματος;

–Όπως πάντοτε στόχος είναι ο ΔΗΣΥ να παραμείνει πρώτη και πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη του τόπου γιατί αυτό σημαίνει επιβεβαίωση των πολιτικών μας.

–Ποιο ποσοστό θα ικανοποιούσε αυτό τον στόχο;

–Στις παρούσες συνθήκες θεωρώ ότι ένα ποσοστό 26% και πάνω θα είναι επιτυχία.

–Εσείς είχατε πει ότι δεν θα διεκδικήσετε ξανά. Ισχύει ακόμη η απόφασή σας ή άλλαξε κάτι;

–Ισχύει απόλυτα. Δέκα χρόνια στο ίδιο αξίωμα είπα ότι είναι αρκετά. Βεβαίως, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τον ΔΗΣΥ γιατί πιστεύω βαθύτατα στο τι πρεσβεύει. Πρέπει να στείλουμε θετικά μηνύματα στην κοινωνία πρώτα και κύρια με το παράδειγμά μας.

–Θα ισχύσει τελικά το όριο των τριών θητειών ή μπορεί να ανατραπεί στο συνέδριο;

–Μπορεί να τεθεί μια τέτοια εισήγηση από οποιοδήποτε μέλος. Κατά την άποψή μου πρέπει να απορριφθεί. Αν περάσει, θα στείλει τα αντίθετα μηνύματα στην κοινωνία. Θεωρώ πάντως ότι δεν μπορείς να αλλάξεις μια πρόνοια προτού καν εφαρμοστεί και αξιολογηθεί.

–Σας ανησυχεί η άνοδος του ΕΛΑΜ που λαμβάνει ψηφοφόρους και από τον ΔΗΣΥ;

–Ναι, υπάρχει ανησυχία αλλά εμείς πρέπει να προτάξουμε τον ορθολογισμό και τις δικές μας πολιτικές θέσεις. Μαζί με την ηθική διάσταση στον πολιτικό μας λόγο. Πολλές προτάσεις του ΕΛΑΜ είναι επικίνδυνες και ανεφάρμοστες. Σε θέματα οικονομίας για παράδειγμα, είχαμε κοινές προτάσεις από ΕΛΑΜ και ΑΚΕΛ, οι οποίες καταψηφίστηκαν στη Βουλή οριακά.

–Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο εμπλοκής του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην πολιτική;

–Καλοδεχούμενη. Φτάνει να υπάρχουν θέσεις για όλα τα κύρια θέματα. Αλλά δεν πιστεύω σε σωτήρες. Δεν μπορεί ένα άτομο από μόνο του να φέρει τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Ο ΔΗΣΥ ήταν και είναι ο φορέας των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών κατακτήσεων. Όπως η ένταξή μας στην Ε.Ε., η υιοθέτηση του ευρώ, ο δυτικός προσανατολισμός, το ΓεΣΥ και άλλα, δημιουργώντας πλειοψηφικό ρεύμα τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Κημήτρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση