ΚΥΠΕ
Ξεκίνησε η διαδικασία ετοιμασίας Σχεδίου Χορηγιών στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση, με σκοπό την αύξηση της περιβαλλοντικής απόδοσής τους και μείωση της δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και άλλων αποβλήτων, είπε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, αναφέροντας ότι αναμένεται να ανακοινωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.
«Το σχέδιο χορηγιών εντάσσεται στο Πλαίσιο Δράσεων της εκστρατείας #wastefreecyprus του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025», δήλωσε συγκεκριμένα χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (EWWR2024) με τίτλο «Μη Δίνεις Τροφή στη Σπατάλη».
Όπως είπε, προωθείται με άξονα τη διασφάλιση μιας ενοποιημένης πολιτικής και νομοθεσίας, η οποία αποσκοπεί στη μείωση και αειφόρο αξιοποίηση των αποβλήτων, ανατρέποντας την αντίληψη ότι τα απόβλητα αποτελούν πρόβλημα, και εντάσσοντάς τα και πάλι στον κύκλο, για να αξιοποιηθούν ως πρώτες ύλες, δίνοντας τους ξανά αξία και ζωή. «Αυτή είναι και η σημασία της κυκλικής οικονομίας», τόνισε.
Στόχος μας, είπε η κ. Παναγιώτου, είναι τα μηδενικά απόβλητα τόσο σε επίπεδο Υπουργείου, όπου έχουμε ξεκινήσει δράσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας. Γι’ αυτό, σημείωσε, «συνεχίζουμε και ενδυναμώνουμε την προσπάθεια μετατροπής των δημόσιων κτηρίων σε κτήρια μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές».
Η Υπουργός σημείωσε ότι η σπατάλη των τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές. Ανέφερε, δε ότι η πλειονότητα της σπατάλης τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά, με ποσοστό της τάξης του 60%, δηλαδή 631 εκατομμύρια τόνοι παγκοσμίως σε ένα χρόνο, ενώ από τις εταιρείες εστίασης προήλθαν 290 εκατομμύρια τόνοι.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνέχισε η Υπουργός, τα απόβλητα τροφίμων είναι 59,2 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, αντιστοιχώντας στα 132 κιλά ανά κάτοικο, με τα νοικοκυριά να κατέχουν και πάλι την πρωτιά καλύπτοντας το 54%.
«Η ΕΕ επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα στην Ευρώπη, ώστε να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συστημάτων τροφίμων, να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και να συνεχίσει να εξασφαλίζει υγιεινά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα και για τις μελλοντικές γενιές, για τα παιδιά μας», ανέφερε η κ. Παναγιώτου.
Εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ προωθεί τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», που αποσκοπεί σε ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων. Σημείωσε, δε, ότι η μείωση των αποβλήτων και η ορθολογική διαχείριση τους, προωθούνται τόσο μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο, όσο και μέσα από πολιτικές του κράτους, όπως το μέτρο «Πληρώνω Όσο Πετώ» για μείωση των δημοτικών αποβλήτων.
Πρόσθεσε ότι υλοποιούνται έργα, όπως η κατασκευή κέντρων επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, η δημιουργία πράσινων περιπτέρων ανακύκλωσης, η οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων και η λειτουργία κινητών μονάδων συλλογής επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός ανακοίνωσε και την ετοιμασία του Σχεδίου Χορηγιών για επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση, με σκοπό την αύξηση της περιβαλλοντικής απόδοσής τους και μείωση της δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και άλλων αποβλήτων.
«Στόχος μας είναι τα μηδενικά απόβλητα, τόσο σε επίπεδο Υπουργείου, όπου έχουμε ξεκινήσει δράσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε και ενδυναμώνουμε την προσπάθεια μετατροπής των δημόσιων κτηρίων σε κτήρια μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές», κατέληξε η κ. Παναγιώτου.
Ενθαρρυντικές οι πολιτικές για βιώσιμη διαχείριση πόρων, είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος
« Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε στοχευμένες πολιτικές προς τη βιώσιμη διαχείριση πόρων και σε θέματα αειφορικής διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά πάντοτε υπάρχει περιθώριο για περισσότερη και πιο εντατική δράση από όλους τους φορείς αλλά και τους πολίτες», ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, Αντωνίας Θεοδοσίου, στον δικό της χαιρετισμό.
Αναφερθείσα στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο σχετικά με την σπατάλη τροφίμων, είπε ότι κάθε πολίτης πετά ως μέσο όρο περίπου 294 κιλά τρόφιμα ετησίως και υπογράμμισε τη σημασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο την παροχή κινήτρων για επενδύσεις προς ενίσχυση των κυπριακών επιχειρήσεων, για την αύξηση της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων και την ενίσχυση των συνεργειών για τον αποχαρακτηρισμό των αποβλήτων και τη διαχείρισή τους.
Εξήγησε ότι «η κυκλική οικονομία μετατρέπει τα απόβλητα από πρόβλημα σε πόρο, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, και οικονομικά οφέλη. Ενισχύει την καινοτομία, μειώνει την ανάγκη χρήσης πρώτων υλών, ενθαρρύνει υπεύθυνες καταναλωτικές πρακτικές».
Η κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες του Γραφείου της, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, τη ΜΚΟ ΚυκλΟΙΚοδρόμιο, και τη Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, μέσα από την οποία δημιουργήθηκε η έκδοση «Οδηγός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων για τις Αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών» για τους/τις εκπαιδευτικούς. Σημείωσε, επίσης, ότι υλοποιήθηκε σειρά εκπαιδευτικών ημερίδων σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Στροβόλου.
«Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων μάς καλεί να αναλογιστούμε τις επιλογές μας, να δράσουμε συλλογικά. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι μια νίκη για όλους: Εξοικονόμηση τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, εξοικονόμηση πόρων για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, μείωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων από την παραγωγή τροφίμων», κατέληξε η Επίτροπος.