ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίπλα στους αλιείς το Υπ. Γεωργίας, διαβεβαιώνει η Παναγιώτου

Η κ. Παναγιώτου είδε επαγγελματίες ψαράδες στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου στο Ψαρολίμανο, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου

ΚΥΠΕ

Είμαστε δίπλα στους αλιείς και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε εμπράκτως σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τους επαγγελματίες ψαράδες στη περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου στο Ψαρολίμανο, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των ψαράδων, η Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα δεν θα μπορούσαμε να είμαστε οπουδήποτε αλλού παρά δίπλα τους». Οι ψαράδες, επεσήμανε, έχουν ένα πάρα πολύ δύσκολο επάγγελμα το οποίο έχει να αντιμετωπίσει αστάθμητους παράγοντες, δύσκολες καιρικές συνθήκες και δυστυχώς ένα μειωμένο αλιευτικό απόθεμα που έχει άμεσες επιπτώσεις και στα εισοδήματα τους.

Πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο και το Τμήμα Αλιείας που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο, ετοιμάζει ειδικά σχέδια για να ενισχύσει τα εισοδήματα τους και να σταθεί εμπράκτως δίπλα τους. Από τα πιο εμβληματικά σχέδια που έχουμε είναι για τον λαγοκέφαλο, γύρω στα 4,70 σεντ το κιλό, ένα σχέδιο που αγκάλιασαν οι αλιείς μας, διότι τους δίνει ένα επιπλέον εισόδημα».

Η Κύπρος και το Τμήμα Αλιείας, συνέχισε, «έχουν δεχθεί τα εύσημα και σε ενωσιακό επίπεδο για το συγκεκριμένο σχέδιο». Όπως είπε, πολύ πρόσφατα είχαν συμφωνήσει με τους ψαράδες το σχέδιο στήριξης τους για τις καταστροφές που γίνονται στα δίκτυα τους από τα δελφίνια, όπου μπορούν να έχουν μια ενίσχυση μέχρι 1.900 ευρώ ετησίως, ως αποζημίωση για τις απώλειες που έχουν.

Η Δρ. Παναγιώτου είπε ακόμα ότι «εμείς είμαστε πάντα δίπλα τους. Θέλω να συγχαρώ το Τμήμα Αλιείας που κάνει εξαιρετική δουλειά ακριβώς για να εντοπίζει τα προβλήματα μαζί με τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων, με τον οποίο έχουμε αγαστή συνεργασία, για να τους στηρίξουμε έμπρακτα».

Σε ερώτηση κατά πόσον οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι ψαράδες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Υπουργός Γεωργίας είπε «βεβαίως. Είναι σε ενωσιακό επίπεδο είναι το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας το οποίο αξιοποιούμε και για την οικονομική ενίσχυση των ψαράδων μας αλλά και για τις υποδομές στα 13 αλιευτικά καταφύγια που έχουμε στη Κύπρο».

Η Υπουργός εξήγησε πως από το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας λαμβάνεται χορηγία ώστε «στα 13 αλιευτικά καταφύγια που είναι υπό την ευθύνη του Τμήματος Αλιείας, να κάνουμε βελτιώσεις, εμβαθύνσεις και οποιεσδήποτε άλλες υποδομές χρειάζονται για να βοηθήσουν τους ψαράδες να κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολα γίνεται το επάγγελμα τους».

Σε ερώτηση τι γίνεται με το αλιευτικό καταφύγιο στον ποταμό Λιοπετρίου μετά τον τερματισμό της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, η Δρ. Παναγιώτου απάντησε πως «δυστυχώς εκεί η κατάσταση δεν εξελίχθηκε στον χρονικό ορίζοντα που θέλαμε, υπήρξαν καθυστερήσεις οι οποίες δυσκόλεψαν και δυσκολεύουν τους αλιείς μας. Εμείς και φέτος προχωρήσαμε στην οικονομική αποζημίωση των ψαράδων που αναγκάστηκαν να φύγουν και να δραστηριοποιηθούν αλλού».

Εννοείται όμως, συνέχισε ότι «στο πλαίσιο που μας επιτρέπεται και μόλις ξεκαθαρίσουν τα συμβατικά, το Τμήμα Αλιείας θα εξετάσει όλες τις δυνατές επιλογές για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους οι αλιείς μας».

Από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Χαραλάμπους Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων και Πρόεδρος του Συνδέσμου της Λάρνακας, είπε πως «ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παγκύπρια οι επαγγελματίες ψαράδες είναι ο λαγοκέφαλος και το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Αλιείας μάς βοήθησαν και λαμβάνουμε ένα σεβαστό ποσό». Ωστόσο, είπε, «ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό της καταστροφής των δικτύων μας από τα δελφίνια» και σημείωσε πως «με την αλλαγή που έγινε θα λαμβάνουμε 1.900 ευρώ ετησίως ως αποζημίωση».

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, συνέχισε, είναι και «η αντιμετώπιση των επαγγελματιών ψαράδων με αυτούς που κάνουν και δεύτερη εργασία. Θα πρέπει οι επαγγελματίες ψαράδες να έχουν διαφορετική μεταχείριση από τους υπόλοιπους όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις».

Όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους «ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αλιευτικό καταφύγιο Λάρνακας είναι ότι είναι μικρό και μια βάρκα δεν μπορεί να βγει έξω στη θάλασσα. Θα πρέπει το αλιευτικό καταφύγιο να μεγαλώσει και να γίνει εκβάθυνση». Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «όταν το ζητήσουμε τόσο το Υπουργείο Γεωργίας όσο και το Τμήμα Αλιείας θα επισκεφθούν το χώρο για να κάνουν τις μετρήσεις και εξετάσεις τους προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X