ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρεις ήπειροι στη δίνη ακραίων θερμοκρασιών

Ο «Χάροντας» μας χτυπά πλέον την πόρτα

Kathimerini.gr

Ακραίες θερµοκρασίες πλήττουν τρεις ηπείρους, φωτιές μαίνονται και υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν για την απειλή στη δημόσια υγεία από τον φονικό συνδυασμό, καθώς ένας θερμικός θόλος έχει σκεπάσει το βόρειο ημισφαίριο. Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική δοκιμάζονται περισσότερο σε μια πρόγευση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Από την Καλιφόρνια έως την Κίνα, οι αρχές επισημαίνουν τους κινδύνους από τον καύσωνα, καλώντας τους πολίτες να πίνουν νερό και να προστατεύονται από τον ήλιο, ενώ στην Ιταλία και στην Ισπανία εκδίδονται επείγουσες εκκλήσεις, ειδικά προς τα παιδιά, που καλούνται να απόσχουν από αθλοπαιδιές.

Στην Κίνα

Καθημερινά καταρρίπτονται ρεκόρ θερμοκρασίας και διάρκειας σε πολλά σημεία του πλανήτη. Στο Πεκίνο κατέπεσε το προηγούμενο ρεκόρ ζέστης που διαρκούσε εδώ και 23 χρόνια, αφού χθες ήταν η 27η συναπτή μέρα κατά την οποία το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Καθημερινά καταρρίπτονται ρεκόρ θερμοκρασίας και διάρκειας σε πολλά σημεία του πλανήτη – Ακόμη και αρνητές της κλιματικής αλλαγής ζητούν τη λήψη μέτρων.

Στις ΗΠΑ

Αντίστοιχα στο Φοίνιξ της Αριζόνας ήταν η 19η μέρα με θερμοκρασία πάνω από 43,3 βαθμούς για πρώτη φορά ύστερα από μισό αιώνα. Στη νότια Γαλλία, στον αλπικό προορισμό για σκι Αλπ ντ’ Ουέ σημειώθηκε ρεκόρ με 29,5 βαθμούς Κελσίου και στο Βερντέν, στους πρόποδες των Πυρηναίων, 40,6 βαθμοί. Σε μια ζοφερή υπενθύμιση των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη η μετεωρολογική υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (WMO) ανέφερε ότι η τάση δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

«Αυτά τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να εντείνονται και ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για ακόμη δριμύτερους καύσωνες».

Σιέστα στη Γερμανία

Οι Γερμανοί πρέπει να υιοθετήσουν τις συνήθειες των κατοίκων των θερμότερων περιοχών της νότιας Ευρώπης, εισάγοντας στη ζωή τους τη μεσημεριανή σιέστα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις υψηλές θερμοκρασίες του παρατεταμένου καύσωνα, διεμήνυσε η ένωση των δημόσιων λειτουργών υγείας BVOeGD. «Ξυπνήστε νωρίς, δουλέψτε παραγωγικά το πρωί και κάντε μία σιέστα το μεσημέρι», ανέφερε ο επικεφαλής της Ενωσης Γιοχάνες Νίσεν σε συνέντευξή του στο δίκτυο RND. Αν και η Γερμανία δεν γνωρίζει τον καύσωνα που πλήττει την νότια Ευρώπη, οι θερμοκρασίες που επικρατούν βρίσκονται γύρω στους 35° C, ενώ ρεκόρ 38,8° C κατεγράφη στη Βαυαρία. «Στη σφοδρή ζέστη οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ενεργητικοί όσο υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον, ο κακός ύπνος λόγω της έλλειψης δροσιάς τη νύχτα οδηγεί σε προβλήματα συγκέντρωσης». Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι η σιέστα δεν είναι κακή ιδέα, «αλλά οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να το διαπραγματευθούν αυτό μαζί».

Καναδός τουρίστας δροσίζεται σε σιντριβάνι κοντά στο Πάνθεον, στη Ρώμη, αφότου εγκατέλειψε την ατέλειωτη ουρά για να εισέλθει στο μνημείο, λόγω ζέστης. Φωτ. REUTERS / Guglielmo Mangiapane

Κόκκινο συναγερμό σήμανε χθες και προχθές το κέντρο συντονισμού έκτακτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μεγαλύτερο τμήμα της Ιταλίας, τη βορειοανατολική Ισπανία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Νότια Βοσνία και το Μαυροβούνιο. Οι θερμοκρασίες στη Σικελία έφτασαν τους 47° C και η ομοσπονδία νοσοκομείων της νήσου ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια για τους ηλικιωμένους, που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας της ζέστης.

Οι πιο ευάλωτοι

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές αναφέρουν 20%-25% αύξηση των διακομιδών στα επείγοντα περιστατικά. Oσοι υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και άσθμα θεωρούνται οι πλέον ευάλωτοι στις τρέχουσες καιρικές συνθήκες. Επισήμως η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη είναι 48,8° C στη Σικελία το 2021, εικάζεται όμως ότι αυτές τις μέρες θα καταπέσει και αυτό το ρεκόρ. Αυτό θα αποτελέσει άλλωστε το μέτρο για τον καύσωνα που πλήττει αυτές τις μέρες τη νότια και ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον WMO.

Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν τον καύσωνα «Χάροντα», αποδίδοντας την ονομασία του φαινομένου τη μία στον ψυχοπομπό στον Αδη της ελληνικής μυθολογίας και την άλλη στο μεταγενέστερο «Καρόντε», ομώνυμο βαρκάρη στην «Κόλαση» του Δάντη. Το όνομα επελέγη όχι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) ή κάποια άλλη επίσημη υπηρεσία, αλλά από τον Αντόνιο Σανό, ιδρυτή της δημοφιλούς ιταλικής ιστοσελίδας για τον καιρό Il Meteo. Τα βαφτίσια του καύσωνα ακολουθούν τη γνωστή συνήθεια να ονοματίζονται τροπικές καταιγίδες και τυφώνες. Στόχος είναι να κατηγοριοποιηθούν σταδιακά οι καύσωνες ανάλογα με τη δριμύτητά τους και να υπάρξει αφύπνιση της κοινής γνώμης γι’ αυτού του είδους την ακραία ζέστη.

Αόρατος δολοφόνος

«Ο καύσωνας επειδή είναι σιωπηλός και αόρατος δεν έχει τη φωτογενή φύση άλλων δραματικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι τυφώνες, οι φωτιές», επισημαίνει στους New York Times η Κάθι Μπόμαν Μακ Λίοντ, διευθύντρια του Ιδρύματος Αντριεν Αρστ Ροκφέλερ. «Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν την απαραίτητη γνώση και γι’ αυτό σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλο καιρικό φαινόμενο. Χρειάζεται καλύτερη επικοινωνία και κατηγοριοποίηση».

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και αρνητές της κλιματικής αλλαγής συνειδητοποιούν εσχάτως ότι απαιτούνται μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας στην ισπανική πόλη Βαλαντολίντ, η οποία μέχρι πρότινος υποσχόταν περιορισμό της ζώνης χαμηλών ρύπων. Τώρα όμως ζητάει από τους κατοίκους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους εξαιτίας των υψηλών επιπέδων όζοντος. Στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα, που δεν διαθέτει ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, δεσμεύεται ενόψει των εκλογών της Κυριακής να επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στις υποδομές υδροδότησης για να αντιμετωπίσει το εκτεταμένο πρόβλημα λειψυδρίας στη χώρα.

Στη Σκωτία, ακτιβιστές κατέλαβαν χθες διυλιστήρια πετρελαίου, διακηρύσσοντας ότι ο τελικός στόχος τους είναι να κατεβάσει ρολά η βιομηχανία πετρελαίου στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση