ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ταχύτερα η υπερθέρμανση της Ευρώπης

Yπό την απειλή λιμού, λόγω κλιματικής αλλαγής, ζουν εκατομμύρια άνθρωποι

Kathimerini.gr

Στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 30 χρόνια οι θερμοκρασίες στη Γηραιά Ηπειρο αυξήθηκαν περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου θερμοκρασιακής αύξησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι ορατές άλλωστε σε ολόκληρη την ήπειρο, όπου η ξηρασία και οι καύσωνες διαδέχονται κατακλυσμικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Κάνοντας στροφή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι θα παραστεί στη διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο.

Οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι παγετώνες λιώνουν με αστραπιαία ταχύτητα. Η ευρωπαϊκή έκθεση για την Κατάσταση του Κλίματος, που εκπονήθηκε από το Παρατηρητήριο «Κοπέρνικος» της Ε.Ε., προειδοποιεί ότι αν η αυξητική τάση της θερμοκρασίας συνεχιστεί, η αφόρητη ζέστη, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες θα προκαλέσουν κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και θα επηρεάσουν τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα. Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΜ, καθηγητής Πέτερι Ταάλας, «η Ευρώπη συνιστά τη ζωντανή εικόνα του κόσμου που υπερθερμαίνεται και μας προειδοποιεί ότι ακόμη και οι καλύτερα προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων».

Μία άλλη συνέπεια της κλιματικής κρίσης υποδεικνύει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP). Οπως ανακοίνωσε χθες, παραμονές της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ζουν υπό την απειλή του λιμού. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει τη σημασία λήψης αποφάσεων για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τονίζει ότι στην έλλειψη επάρκειας τροφίμων αναμφίβολα διαδραματίζουν ρόλο οι συρράξεις αλλά κυρίως τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, που έχουν γίνει συχνότερα και εντονότερα λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως οι μακρές περίοδοι ξηρασίας, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι πλημμύρες που καταστρέφουν σοδειές, καλλιέργειες, περιουσίες και ολόκληρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Την ίδια στιγμή, σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η συμμετοχή του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στη Διάσκεψη για το Κλίμα την επόμενη εβδομάδα.

Μετά την ανακοίνωση ότι δεν πρόκειται να παραστεί, προφασιζόμενος έλλειψη χρόνου και ανάγκη επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βρετανία, χθες υπαναχώρησε και γνωστοποίησε μέσα από τον λογαριασμό του στο Τwitter ότι «δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη ευημερία χωρίς δράση για το κλίμα. Δεν υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια χωρίς επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές. Γι’ αυτούς τους λόγους θα παραστώ στη Διάσκεψη COP27, την ερχόμενη εβδομάδα, για να συνεχίσω την κληρονομιά της Γλασκώβης στην οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου και βιώσιμου μέλλοντος». Η Αντζελα Ράινερ, αναπληρώτρια επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, αναφέρει στον λογαριασμό της στο Twitter ότι ο πρωθυπουργός «εσύρθη, κλωτσώντας και ουρλιάζοντας, να πράξει το ορθό. Πρόκειται για μια κατάσταση που ντροπιάζει τη χώρα στην παγκόσμια σκηνή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση