ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε «αχαρτογράφητα νερά» το κλίμα

Η εβδομάδα ξεκίνησε με ιστορικά ημερήσια ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για τον πλανήτη. Οι πάγοι λιώνουν ταχύτερα, οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται και το Ελ Νίνιο μόλις έφτασε

Kathimerini.gr

«Ηκλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τις προηγούμενες ημέρες έφτασε σε επίπεδο-ρεκόρ.

«Αν επιμείνουμε στη μη εφαρμογή αναγκαίων μέτρων, νομίζω ότι κινούμαστε προς μια καταστροφική κατάσταση, όπως αποδεικνύουν τα τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ήταν 17,18 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 17,01 βαθμών που καταγράφηκε τη Δευτέρα.

Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη 5 Ιουλίου, η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν 0,04 βαθμούς υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα στα 44 χρόνια καταγραφής, σύμφωνα με τα δεδομένα του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν, το οποίο αναλύει μετρήσεις από σταθμούς στην επιφάνεια της Γης, αερόστατα και δορυφόρους. Η συγκεκριμένη μέτρηση έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ των 17,18 βαθμών.

Παράλληλα μια σειρά από άλλες «πρώτες φορές» δείχνουν ότι το κλίμα του πλανήτη επιδεινώνεται διαρκώς.

Υπερθέρμανση των Ωκεανών

Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη καλύπτεται από ωκεανούς, οι οποίοι έχουν απορροφήσει το 90% της αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλείται από αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Στις αρχές Απριλίου, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών, εξαιρουμένων των πολικών υδάτων, έφτασε τους 21,1 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το ετήσιο ρεκόρ των 21 βαθμών Κελσίου που είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Ανταρκτική: Τα πιο παγωμένα νερά του πλανήτη θερμαίνονται

Τα βαθιά ωκεάνια ύδατα στην Ανταρκτική θερμαίνονται και μειώνονται, με δυνητικά εκτεταμένες συνέπειες για την κλιματική αλλαγή και τα οικοσυστήματα των βαθιών ωκεανών.

Το νερό του πυθμένα της Ανταρκτικής είναι το πιο κρύο και αλμυρό νερό στον πλανήτη. Αυτά τα νερά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητα του ωκεανού να λειτουργεί ως «ασπίδα» κατά της κλιματικής αλλαγής, απορροφώντας την περίσσεια θερμότητα και την ανθρωπογενή ατμοσφαιρική ρύπανση. Μέσω αυτών, επίσης, κυκλοφορούν θρεπτικά συστατικά στον ωκεανό.

Όμως στη Θάλασσα Weddell, κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ανταρκτικής, αυτή η ζωτικής σημασίας υδάτινη μάζα βρίσκεται σε υποχώρηση, λόγω των μακροχρόνιων αλλαγών στους ανέμους και στους θαλάσσιους πάγους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα Ανταρκτικής (BAS).

Οι αλλαγές σε αυτά τα βαθιά νερά μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες. Αποτελούν ζωτικό μέρος της παγκόσμιας ωκεάνιας κυκλοφορίας, μεταφέροντας την ανθρωπογενή ρύπανση από τον άνθρακα στα βάθη του ωκεανού, όπου παραμένει για αιώνες.

Το Ελ Νίνιο που «ήρθε νωρίς»

Η κλιματική πραγματικότητα αναμένεται να επιδεινωθεί με την έλευση του φαινομένου Ελ Νίνιο το οποίο παρουσιάστηκε νωρίτερα από ότι ανέμεναν οι επιστήμονες. Πρόκειται για ένα κλιματικό φαινόμενο που εμφανίζεται περιοδικά. Εμφανίστηκε τελευταία φορά το 2016, έτος που έχει καταγραφεί ως το θερμότερο όλων των εποχών.

Το Ελ Νίνιο αρχικά θα είναι ήπιο, όμως στη 12μηνη διάρκειά του θα φέρει κλιματικές ανατροπές. Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε Κεντρική και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία, ενώ πλημμύρες θα πλήξουν τμήματα της Νότιας Αμερικής, τις Νοτιοδυτικές ΗΠΑ, το Κέρας της Αφρικής και την Κεντρική Ασία. Σε Αυστραλία, Ινδονησία, τμήματα της Νότιας Ασίας και των νότιων ΗΠΑ αναμένονται ξηρασίες, ενώ στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν σφοδροί κυκλώνες.

O καπνός από τις δασικές πυρκαγιές

Εξήντα εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί από τον Ιανουάριο στον Καναδά, επιφάνεια 18 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών. Ο Καναδάς, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής θέσης του βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, έρχεται αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία φαινόμενα, την ένταση και τη συχνότητα των οποίων επαυξάνει η κλιματική αλλαγή.

Μια συνέπεια των πυρκαγιών είναι η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα σε ανησυχητικά επίπεδα.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet και επικαλείται η έρευνα του ΟΗΕ δείχνει ότι η έκθεση στα αέρια μιας δασικής πυρκαγιάς έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους από 30.000 θανάτους ετησίως στις 43 χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Οι πυρκαγιές, σημειώνει ο ΟΗΕ, όχι μόνο μπορεί να μειώσουν τη βιοποικιλότητα, αλλά συμβάλλουν στην ένταση της κλιματικής αλλαγής, εκπέμποντας τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας περισσότερη θερμότητα και ξηρασία.

Η έκθεση του ΟΗΕ, «καθιστά σαφές ότι το πραγματικό κόστος των δασικών πυρκαγιών –οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό– εκτείνεται για μέρες, εβδομάδες, ακόμη και χρόνια μετά την υποχώρηση της πυρκαγιάς. Για να προετοιμαστούμε καλύτερα και να περιορίσουμε τις ζημιές που προκαλούνται από τις πυρκαγιές, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις σαφείς προειδοποιήσεις και συστάσεις για μελλοντική δράση που περιγράφονται σε αυτή την έκθεση».

Με πληροφορίες από BBC, CNN, AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση