ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εντείνει την κλιματική κρίση

Εκτός από τον βαρύ φόρο αίματος, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε την παγκόσμια κλιματική κρίση

Το κλιματικό κόστος των δύο και πλέον χρόνων πολέμου στην Ουκρανία ήταν μεγαλύτερο από τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται μεμονωμένα από 175 χώρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οπως προκύπτει από την πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των επιπτώσεων συρράξεων στο κλίμα, η εισβολή της Ρωσίας παρήγε τουλάχιστον 175 εκατ. τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (tCO2e), από τις ίδιες τις πολεμικές επιχειρήσεις, τις πυρκαγιές που προκάλεσαν αυτές, τις πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών, τις επιθέσεις σε υποδομές ορυκτών καυσίμων, αλλά και το μελλοντικό κόστος άνθρακα της ανοικοδόμησης.

Τα 175 εκατ. τόνοι περιλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα, οξείδιο του αζώτου και εξαφθοριούχο θείο (SF6), το πιο ισχυρό από όλα τα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό ισοδυναμεί με τη λειτουργία 90 εκατ. βενζινοκίνητων αυτοκινήτων για ένα ολόκληρο έτος – και είναι περισσότερο από τις συνολικές εκπομπές που παράγονται μεμονωμένα από χώρες όπως η Ολλανδία, η Βενεζουέλα και το Κουβέιτ το 2022.

Ιστορικά, οι κυβερνήσεις δεν έχουν αξιολογήσει επαρκώς το κλιματικό κόστος των πολέμων. Τα επίσημα στοιχεία είναι εξαιρετικά αποσπασματικά ή και ανύπαρκτα λόγω του στρατιωτικού απορρήτου, ενώ η πρόσβαση των ερευνητών στα δεδομένα της πρώτης γραμμής παραμένει περιορισμένη.

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε πως η Ρωσία πρέπει να αποζημιώσει την Ουκρανία για τον πόλεμο, οδηγώντας το Συμβούλιο της Ευρώπης στη δημιουργία ενός μητρώου ζημιών το οποίο θα περιλαμβάνει τις κλιματικές εκπομπές. Τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον διακανονισμό των επανορθώσεων – ο υπολογισμός των οποίων βασίστηκε σε μία μελέτη που εκτιμούσε το κοινωνικό κόστος του άνθρακα σε 185 δολάρια για κάθε τόνο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Η Ρωσία βλάπτει την Ουκρανία, αλλά και το κλίμα μας. Αυτός ο “άνθρακας της σύγκρουσης’ είναι σημαντικός και θα γίνει αισθητός σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό, ένα χρέος που οφείλει στην Ουκρανία και στις χώρες του παγκόσμιου Νότου που θα υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική ζημιά», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Λέναρντ ντε Κλερκ.

Πηγή: Guardian

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση