ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεγάλη οικολογική καταστροφή - Κάηκαν οι σπάνιοι «νυχτοπάππαροι» στην Πάφο

Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή από τη φωτιά των προηγούμενων ημερών στην Πάφο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στα 15,94 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η πρώτη εκτίμηση της καμένης έκτασης στην επαρχία Πάφου, από το Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, σε σχέση με την φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη.

Ωστόσο όπως σημειώνει ο «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ» θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πληγείσα περιοχή συμπεριλαμβάνει και άκαυτες νησίδες βλάστησης ωστόσο η έκταση εξαιρώντας τις συγκεκριμένες περιοχές ανέρχεται στα 13.55 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σπίτια, υποστατικά, φάρμες, δέντρα, ακόμα και ζώα παραδόθηκαν στις φλόγες, αφήνοντας πίσω τους ένα μαύρο τοπίο και ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές. Από τις πύρινες γλώσσες δεν γλίτωσαν ούτε οι σπάνιες νυχτερίδες της περιοχής.

Ο λόγος για τις γνωστές «φρουτονυχτερίδα» ή αλλιώς «νυχτοπάππαρος», που διαβιούσαν στο «Φαράγγι της Σκοτεινής».

Τι είναι όμως ο «νυχτοπάππαρος»

Σήμερα στην Κύπρο έχουν καταγραφεί 19 είδη νυχτερίδων. Το ένα είδος, η αιγυπτιακή φρουτονυχτερίδα ή νυχτοπάππαρος στην καθομιλουμένη, είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος νυχτερίδας που απαντάται στον τόπο μας. Η χώρα μας αποτελεί τη μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που φιλοξενεί πληθυσμούς του είδους αυτού.

Επειδή είναι φρουτοφάγο είδος, καταπολεμήθηκε άγρια, ως επιβλαβές για τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια, σε συνδυασμό και με την καταστροφή των βιοτόπων του, να παρουσιάζει σοβαρή μείωση στον πληθυσμό του.

Επίσης όπως σημειώνει η «Polignosi», ο νυχτοπάππαρος θεωρήθηκε ακόμα και από το κράτος ως επιβλαβές ζώο από τις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1927 άρχισε εκστρατεία καταπολέμησης των νυχτοπάππαρων με διάφορες μεθόδους, όπως η δηλητηρίασή τους μέσα στις σπηλιές, ο πυροβολισμός τους. Η εκστρατεία αυτή τερματίστηκε επίσημα το 1983.

Η δηλητηρίαση τους μέσα στις σπηλιές είχε ως αποτέλεσμα και την καταστροφή ολόκληρου του οικοσυστήματος των σπηλιών, ενώ η θανάτωση των νυχτοπάππαρων από μη ειδικευμένα στην αναγνώριση των ειδών άτομα, είχε ως αποτέλεσμα την εξολόθρευση και άλλων ειδών νυχτερίδας.

Ο κύκλος της ζωής τους είναι ο ίδιος με της «τυπικής» νυχτερίδας. Τέλος να σημειώσουμε ότι σε παλαιότερες εποχές στην Κύπρο έτρωγαν τους νυχτοπάππαρους, ειδικότερα στην Πόλη της Χρυσοχούς, κατά το χειμώνα.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση