Οι τρεις εναπομείναντες αντιδραστήρες της Γερμανίας θα κλείσουν μέχρι το Σάββατο, τερματίζοντας την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Το κλείσιμό τους όμως έρχεται όμως καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με το εάν μπορεί να εξασφαλίσει αρκετή ενέργεια για την οικονομία της και να διατηρήσει τα σπίτια ζεστά, επιτυγχάνοντας παράλληλα φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.
Η κίνηση της Γερμανίας την καθιστά ξεχωριστή σε μεγάλο μέρος του βιομηχανοποιημένου κόσμου. Η Βρετανία, η Φινλανδία και η Γαλλία διπλασιάζουν την πυρηνική ενέργεια ως πηγή αξιόπιστης ηλεκτρικής ενέργειας και εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Πέρυσι, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με τη Westinghouse Electric για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού της εργοστασίου, περίπου 300 χιλιόμετρα από τα γερμανικά σύνορα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την τεχνολογία για την κατασκευή νέας γενιάς μικρότερων πυρηνικών αντιδραστήρων ως εργαλείο «μαζικής απαλλαγής από τον άνθρακα».
Μερικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ακόμη κι οι Γερμανοί, που κάποτε υποστήριζαν σε μεγάλο βαθμό το κλείσιμο στη χώρα τους, έχουν αμφιβολίες: Σε έρευνα από τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας, Bild, το 52% ήταν αντίθετο με τον τερματισμό της πυρηνικής ενέργειας, δεδομένου ότι η χώρα απομακρύνεται από την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.
Διαχειρίσμο;
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και μέλος του κόμματος των Πρασίνων, επιμένει ότι η Γερμανία μπορεί να διαχειριστεί την πυρηνική έξοδο. Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας, επεσήμανε, είναι γεμάτες πάνω από τη μέση του – ένα σημαντικό μαξιλάρι με την περίοδο θέρμανσης να έχει σχεδόν τελειώσει. Και η Γερμανία κατασκεύασε γρήγορα τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου που της επιτρέπουν να εισάγει αέριο από φορτηγά πλοία αντί μέσω των ρωσικών αγωγών που κάποτε παρείχαν περίπου το 55% της προμήθειας της Γερμανίας.
«Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία έχει διασφαλιστεί κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου χειμώνα και θα συνεχίσει να διασφαλίζεται», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο Funke Media Group. Αντίθετα, οι νέοι ευρωπαϊκοί πυρηνικοί σταθμοί υπήρξαν ένα «φιάσκο», υποστήριξε, αφού μαστίζονται από το αυξανόμενο κόστος, τις καθυστερήσεις κατασκευής και τα ζητήματα συντήρησης: «Το ενεργειακό μας σύστημα θα είναι δομημένο διαφορετικά: Θα έχουμε 80% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030».
Η πυρηνική ενέργεια ήταν ένα μακροχρόνιο ζήτημα της γερμανικής πολιτικής. Οι ακτιβιστές της ειρήνης, τρομοκρατημένοι από τον Ψυχρό Πόλεμο, πολέμησαν την ατομική ενέργεια από τη δεκαετία του 1970, με ορισμένους να γίνονται ιδρυτικά μέλη των Πρασίνων, που είναι τώρα στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας. Το αντιπυρηνικό κίνημα αναπτύχθηκε μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 που δημιούργησε ένα σύννεφο πυρηνικών εκρήξεων και έφτασε στη Δυτική Γερμανία, αφήνοντας τραύματα σε αυτή τη γενιά.
Μέχρι το 2000, μια κεντροαριστερή κυβέρνηση είχε εγκρίνει σχέδιο για το κλείσιμο της γερμανικής πυρηνικής ενέργειας, το οποίο όμως ανέτρεψε η συντηρητική κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο, η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011 έκανε τη γερμανική κοινή γνώμη να στραφεί σθεναρά εναντίον της ατομικής ενέργειας για άλλη μια φορά και η κα Μέρκελ ανέκρουσε πρύμναν. Η κυβέρνησή της ψήφισε νόμο για τη σταδιακή κατάργηση των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας μέχρι το τέλος του 2022.
Ο παράγοντας πόλεμος
Η συζήτηση για τα πυρηνικά πήρε άλλη μια τροπή πέρυσι, όταν η Γερμανία αντιμετώπισε τον πρώτο της χειμώνα χωρίς καύσιμα από τη Ρωσία. Καθώς οι αξιωματούχοι προέτρεψαν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας ή να αντιμετωπίσουν τον δελτίο, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς παρέτεινε τη διάρκεια ζωής των τριών τελευταίων εργοστασίων μέχρι τις 15 Απριλίου για να εξασφαλίσει επαρκή ενέργεια σε λογική τιμή μέχρι την άνοιξη.
Ομως χωρίς να διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ηγέτες των επιχειρήσεων προειδοποιούν ότι δεν είναι ώρα να διακοπεί μια πηγή σχετικά φθηνού ηλεκτρισμού. «Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επεκτείνουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό και σε καμία περίπτωση να μην τον περιορίσουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Πέτερ Αντριαν, επικεφαλής των Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, προειδοποιώντας ότι η αστάθεια του ρεύματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως βιομηχανική μονάδα παραγωγής ενέργειας.
Την Πέμπτη, πάνω από 20 επιστήμονες και βραβευθέντες με βραβείο Νόμπελ από όλο τον κόσμο έστειλαν επιστολή στον Scholz καλώντας τον να αντιστρέψει την πορεία του, αναφέροντας την πυρηνική ενέργεια ως πολύτιμη εναλλακτική λύση έναντι των σταθμών παραγωγής ενέργειας που εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου.
«Το ηλεκτρικό δίκτυο της Γερμανίας παραμένει ένα από τα πιο εξαρτημένα από τον άνθρακα δίκτυα στην Ευρώπη», ανέφεραν σε δήλωση οι υπογράφοντες την επιστολή, μια συμμαχία που ονομάζεται RePlanet.
Οι τρεις γερμανικοί αντιδραστήρες που έχουν προγραμματιστεί για διακοπή λειτουργίας είναι ασφαλείς και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παρέχουν ενέργεια με σχετικά χαμηλό κόστος για πολλά χρόνια ακόμη, καθιστώντας την απόφαση να τους απενεργοποιήσουμε ακριβή, δήλωσε ο Γκέοργκ Ζάχμαν, ειδικός για το κλίμα και την ενέργεια στο think tank Bruegel στις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα, είπε, τα εργοστάσια υπό κατασκευή στη Βρετανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία ξεπερνούν τον προϋπολογισμό, καθιστώντας την ενέργεια που θα μπορούσαν να παρέχουν έως και τρεις φορές πιο ακριβή.
«Δεν θα υποστήριζα ότι μόνο οι Γερμανοί είναι τρελοί», είπε ο κ. Ζάχμαν. «Το κλείσιμο της υπάρχουσας πυρηνικής ενέργειας είναι ακριβό και η κατασκευή νέας είναι ακριβή».
Πηγή: The New York Times