ΚΥΠΕ
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, κατά τη συμμετοχή της στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 25/09/2024, με θέμα «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την ανέγερση κατοικίας πλησίον της κοίτης ποταμού στις Πάνω Πλάτρες και οι ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής», ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων, να μελετηθεί πιλοτικά και υποδειγματικά το τμήμα του Κρυού Ποταμού μέχρι το φράγμα του Κούρρη που δεν εντάσσεται στο Δίκτυο Natura2000.
Εξήγησε ότι η πιλοτική μελέτη συμφωνήθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της, με τη συμμετοχή του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού, της Πολεοδομίας και άλλων αρμοδίων Τμημάτων, του ΕΤΕΚ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, για το θέμα της ανέγερσης κατοικίας στην κοίτη του ποταμού.
Σε ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου, σχετικά με τις τοποθετήσεις της στην Κοινοβουλευτικής Επιτροπή, αναφέρεται ότι η μελέτη θα καταγράφει και θα αποτυπώνει την υφιστάμενη άγρια βλάστηση, το ποτάμιο οικοσύστημα, την ακριβή ροή του νερού του ποταμού και τη γεωλογία των όχθων.
Σημειώνεται, ακόμα, ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν παρουσιάζεται επί του παρόντος οικοδομική ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές, όπου χρειάζεται θα αποχαρακτηριστούν ζώνες οικοδομικής ανάπτυξης, αν κριθεί από τις πιο πάνω μελέτες ότι επηρεάζουν δυνητικά το τοπίο, τα είδη και τους οικότοπους.
Η κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι παρόμοιες περιπτώσεις έχουν ήδη σημειωθεί στο πλαίσιο διενέργειας τοπικών σχεδίων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον αποχαρακτηρισμό παραθεριστικής ζώνης, μετά από προτάσεις των αρμοδίων Τμημάτων, και τη δημιουργία περιοχής προστασίας της φύσης στα υψίπεδα του φαραγγιού του Πετράτη στον Ακάμα.
Παράλληλα, η κ. Θεοδοσίου εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι οι αναθεωρήσεις των ζωνών που διενεργούνται αυτή την περίοδο στο πλαίσιο της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο, δεν εξετάζονται και από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, γιατί αυτό δεν προνοείται από την κείμενη νομοθεσία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στα σχέδια της Πολεοδομικής Άδειας αποτυπώνονται δέντρα όπως πλατάνια.
Όσον αφορά την κατοικία που έχει ανεγερθεί στην κοίτη του ποταμού στις Πλάτρες, η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι στην εν λόγω περίπτωση υπάρχει ένα ποτάμιο οικοσύστημα, γεγονός που συνεπάγεται την εμπλοκή πολλών Υπηρεσιών, οι οποίες ενδεικνυόταν να είχαν ερωτηθεί, όπως το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, δεδομένου ότι οι εργασίες ανέγερσης περιλάμβαναν εκσκαφή του βραχώδους υποστρώματος.
Η κ. Θεοδοσίου επεσήμανε ότι η Πολεοδομική Αρχή έχει στη διάθεσή της ικανά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, έτσι ώστε η οικοδομή να προσαρμοζόταν καλύτερα στα φυσικά δεδομένα του οικοπέδου, όπως το βραχώδες υπόστρωμα να χρησιμοποιηθεί ως θεμέλιο για να αποφευχθεί η εκσκαφή, ο σχεδιασμός να τοποθετεί την οικοδομή στο όριο τού τεμαχίου προς τον χώρο στάθμευσης για να αποφευχθεί η εγγύτητα με τον ποταμό, να ληφθεί υπόψη το επιτρεπόμενο ανώτατο ύψος των 8.30 μ από το επίπεδο έδρασης της οικοδομής και όχι από το υψηλότερο σημείο του τεμαχίου, ώστε η οικοδομή να μην ξεπερνά σε ύψος το άνω μέρος του τεμαχίου όπως συνέβαινε με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Με αυτούς τους όρους θα επιτυγχανόταν άριστη προσαρμογή στο τοπίο.
Η Επίτροπος ανέφερε ότι ο αρχιτέκτονας της κατοικίας την επισκέφθηκε στο Γραφείο της για να συζητήσουν προτάσεις για μείωση της ζημιάς που προκλήθηκε. Σημείωσε ότι μικρές πέτρες από την εκσκαφή για κατασκευή του υπόστεγου ενδέχεται να κύλησαν στον ποταμό.
Σε συνέχεια της αναφοράς τού εκπροσώπου του Τμήματος Δασών, ότι δεν αποκόπηκαν δέντρα για την ανέγερση της κατοικίας, η Επίτροπος διευκρίνισε ότι έχουν αποκοπεί τρεις λατζιές και κλαδεύτηκε ένας σφένδαμος (ενέργειες που δεν απαιτούν άδεια σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία), όπως είχε αναφερθεί από το Τμήμα Δασών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της για τη γενικότερη εξέταση του θέματος, κατά την οποία η Επίτροπος εξέφρασε τον προβληματισμό της για το πώς θα μπορούσε να προστατευτεί καλύτερα και αυτή η βλάστηση σε μελλοντικό σχεδιασμό.
Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίας, λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος ανέφερε ότι είναι χρήσιμο στο πλαίσιο τέτοιων αναπτύξεων να αφήνονται κατά περίπτωση δίοδοι πρόσβασης του κοινού προς τον ποταμό, όπως αυτό γίνεται σε περιπτώσεις παραλιακών αναπτύξεων. Τέλος, ως προς τις επόμενες ενέργειες, σημειώθηκε ότι καθώς η Πολεοδομική Άδεια έχει λήξει, θα πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν.