ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίσπευση του έργου του παραλιακού μετώπου Πάφου ζητούν τουριστικοί φορείς

Αν χρονοτριβήσουμε, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου

ΚΥΠΕ

Την επίσπευση της διαδικασίας του έργου "Κυματοθραύστες νοτιοδυτικού μετώπου Πάφου" ζητά ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κύπρου. Πρόκειται για έργο της θωράκισης του παραλιακού μετώπου Πάφου - Γεροσκήπου που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Προτεινόμενων για Συγχρηματοδότηση Έργων (Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ2021-2027») που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13 Ιανουαρίου 2021.

Η έκταση της υπό μελέτη περιοχής έχει μήκος τέσσερα περίπου χιλιόμετρα από τα Δημοτικά Μπάνια στα δυτικά μέχρι το ξενοδοχείο «Louis Phaethon Beach» στα νότια, με το έργο να έχει χωριστεί σε πέντε υποπεριοχές.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσο παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου με την τοποθέτηση κυματοθραυστών, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε αδράνεια είναι «επιζήμια» για το τουριστικό προϊόν της Πάφου.

Ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε πως η Πάφος, σε σχέση με άλλες τουριστικές περιοχές της Κύπρου, έχει το πλεονέκτημα ότι έχει μακρά τουριστική περίοδο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πάφος αλλά και η πρόκληση, συνέχισε, είναι ότι επειδή δεν έχει παραλία η Πάφος αυτό δεν επιτρέπει στα ξενοδοχεία να προσελκύσουν πελάτες από την κεντρική Ευρώπη οι οποίοι θέλουν τις παραλίες και το θεωρούν σημαντικό για την επιλογή του θερέτρου που θα κάνουν τις διακοπές τους.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως υπάρχει επικέντρωση στην αγγλική και γαλλική αγορά για τους οποίους η παραλία δεν θεωρείται το πιο σημαντικό στοιχείο. Το γεγονός ωστόσο, παρατήρησε, «ότι δεν μπορούμε να κτίσουμε τουρισμό και απο άλλες χώρες στο βαθμό που θέλουμε, αδυνατίζει το τουριστικό προϊόν της Πάφου».

Πρόσθεσε επίσης, πως με την απόκτηση παραλιακού μετώπου στην Πάφο και με την δυνατότητα πρόσβασης στην θάλασσα, η επισκεψιμότητα από ντόπιους και ξένους επισκέπτες όπως Γερμανούς και Ελβετούς θα αυξηθεί σημαντικά και θα μειωθεί η εξάρτηση της Πάφου από λίγες αγορές, θα βελτιωθεί το μείγμα των τουριστών αλλά θα προσελκύσουν και κόσμο υψηλότερης εισοδηματικής τάξης.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, θα έχουν και υψηλότερο εισόδημα από την κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στην Πάφο. Είπε ακόμη πως όσο αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία σε εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα είναι πολλές.

Ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε πως εάν η Πάφος καταφέρει να δημιουργήσει παραλιακό μέτωπο θα βελτιωθεί κατά πολύ η απόδοση της καλοκαιρινής περιόδου και θα αναπτύξει και καλύτερα τον χειμώνα αφού στην Κύπρο η παραλία δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι λόγω των καλών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, στον υφιστάμενο κυματοθραύστη Κ1, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αρχαιολογικού υλικού στη βόρεια πλευρά του έργου, στην περιοχή προς τον όρμο μπάνια και το αρχαίο λιμάνι της Πάφου, γεγονός που δεν επιτρέπει καμία επέμβαση ενώ τυχόν αφαίρεση του υφιστάμενου κυματοθραύστη και αντικατάστασή του από άλλο θα προκαλέσει επιπρόσθετη επιβάρυνση και αλλοίωση του υποθαλάσσιου χώρου σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Σχολιάζοντας σχετικά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως σε σημεία που δεν επιτρέπεται καμία επέμβαση, αυτή δεν χρειάζεται να γίνει, κάτι που, όπως είπε, ίσως βοηθήσει και στη μείωση του κόστους του έργου.

Επεσήμανε ακόμη πως όταν ξεκινήσει αυτό το έργο, καλό είναι να υπάρξει συντονισμός από την αρχή, ούτως ώστε, τα ξενοδοχεία να είναι ενήμερα για το πότε και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και να υπάρξει ενημέρωση προς τους τουριστικούς πράκτορες.

Αν χρονοτριβήσουμε, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου.

Εκτίμησε ακόμη πως είναι σημαντικό το έργο να υλοποιηθεί από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο ή και δύο χειμώνες αλλά κατόπιν καλού συντονισμού και ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως το σχεδιασμό του έργου ανέλαβαν να υλοποιήσουν, οι Δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου ενώ ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, περιλαμβανομένων και των εγγράφων προσφορών. Στο παρόν στάδιο αναμένεται η οριστικοποίηση του φορέα υλοποίησης. Για το έργο επίσης έχει εξασφαλιστεί περιβαλλοντική γνωμάτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση