ΚΥΠΕ
Συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε τα σχέδια για τις ανάγκες της ιχθυοκαλλιέργειας που είναι σήμερα ο τρίτος σε δυναμική τομέας εξαγωγής στην Κύπρο, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου.
Η Υπουργός μαζί με την Υφυπουργό Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη εγκαινίασαν σήμερα τις δύο πλωτές κατασκευές της εταιρείας Levantina Fish, που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικού, ως καινοτόμες υποδομές συστημάτων σίτισης για τις ανάγκες των ιχθυοτροφείων.
Στις δηλώσεις της η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι εγκαινίασαν το αυτόματο σύστημα ταΐσματος στις μονάδες της ιχθυοκαλλιέργειας, το οποίο, όπως είπε «είναι ένα καινοτόμο σύστημα, το μοναδικό που έχουμε στην Κύπρο που εφαρμόζει αυτή την σύγχρονη μέθοδο» και έδωσε συγχαρητήρια στον ιδιοκτήτη της ιχθυοκαλλιέργειας Αντώνη Κιμωνίδη.
Σημείωσε ότι η εφαρμογή της νέας μεθόδου ήταν «με τη στήριξη του Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας και φυσικά του Υπουργείου Γεωργίας. Το σύστημα κερδίζει ως προς το χρόνο και τις ποσότητες, οι οποίες παρέχονται και διοχετεύονται ταυτόχρονα προς τους ιχυθοκλωβούς για σίτιση των ψαριών».
Ανέφερε επίσης ότι «ο πιο έμπρακτος τρόπος για να στηρίξουμε και να έχουμε ακόμα περισσότερη δυναμική στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, που σήμερα είναι το τρίτο εξαγωγικό προϊόν του πρωτογενούς τομέα, είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και σχέδια, για να ικανοποιούν τις ανάγκες και αναπτύσσουν ακόμα περισσότερο τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας».
Στις δικές της δηλώσεις, η Υφυπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι με την Υπουργό Γεωργίας εγκαινίασαν τις δύο καινοτόμες πλωτές κατασκευές σίτισης ψαριών της Levantina Fish.
Ταυτόχρονα εξέφρασε περηφάνια «που μια κυπριακή εταιρεία, μετά από 35 χρόνια παρουσίας, έχει καταφέρει να πρωτοπορήσει σε καινοτόμες ιδέες και να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ως μια εταιρεία με καινοτόμες ιδέες και να ξεχωρίσει σε ανοιχτή θάλασσα, τοποθετώντας την Κύπρο στην κορυφή των χωρών ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο».
«Είμαι σίγουρη ότι οι επιτυχίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον», είπε η κα Χατζημανώλη.
Σημειώνοντας τη σημαντικότητα των καινοτόμων μονάδων, η Υφυπουργός υπογράμμισε πως αυτές «συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης κάτι που μας έχει απασχολήσει πολύ το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου ναυτιλίας».
Ο ιδιοκτήτης της μονάδας Αντώνης Κιμωνίδης ανέφερε πως από το πρωτότυπο ταϊστικό σύστημα των ψαριών που είχε εγκαινιαστεί πριν δύο χρόνια, τα νέα συστήματα είναι πιο μεγάλα, αφού από τα έξι κλουβιά με ψάρια σήμερα ταΐζει οκτώ κλουβιά.
Πρόσθεσε ότι «το σύστημα έχει διάμετρο οκτώ μέτρα, ύψος 6 μέτρα και ο ζωτικός του χώρος πάει γύρω στα 17 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ καλά σταθεροποιημένο, έχει κυκλικό σχήμα και με κάθετη κατασκευή ούτως ώστε να υπάρχει λιγότερη αντίσταση στους κυματισμούς».
Ανέφερε επίσης ότι το σύστημα σίτισης «είναι αγκυροβολημένο δίπλα από τα κλουβιά, έχουμε καλή εποπτική επαφή με αυτά για να μπορούμε να επιβλέπουμε τη διατροφή τους, ενώ η όλη εργασία ολοκληρώνεται σύντομα. Η εκτροφή των ψαριών είναι η πιο δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που υπάρχει» σημείωσε ο κ. Κιμωνίδης σημειώνοντας ωστόσο ότι «με το νέο σύστημα που έχουμε τελειώνουμε μέσα σε λίγες ώρες».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας «τα καινοτόμα συστήματα σίτισης, εξυπηρετούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην ανοικτή θάλασσα».
Προστίθεται ότι «μέσω της χρήσης τους, έως και 3 εκατομμύρια ψάρια ταΐζονται ταυτόχρονα, κάνοντας τη διαδικασία της σίτισης γρήγορη αλλά και πιο προσεκτική, καθώς δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη συχνότητα της σίτισης, εξασφαλίζοντας έτσι ότι όλα τα ψάρια στους κλωβούς τρώνε σε παρόμοια χρονικά διαστήματα, κάτι που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ρύπανσης της θάλασσας».
Τέλος, «το ανθρακικό αποτύπωμα μειώνεται λόγω του γεγονότος ότι η χρήση σκαφών για μεταφορά προσωπικού και ιχθυοτρόφων για τις καθημερινές τους εργασίες είναι, πλέον, ελάχιστη».
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όσο και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, «χαιρετίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς στόχο έχουν την μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος».