ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σαν κακή συνήθεια – Η χώρα που δεν μπορεί να αποβάλει την εξαήμερη εργασία

Για τους ίδιους τους εργαζόμενους η πίεση μπορεί να είναι έντονη, καθώς ο πληθυσμός συρρικνώνεται και γερνά

«Παλαιότερα, οι εβδομάδες μου ήταν Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Παρασκευή, Παρασκευή». Αυτό ανακαλεί ο πλέον συνταξιούχος Lim Hyung-kyu, ο οποίος μπήκε στη Samsung, τη μεγαλύτερη εταιρεία της Νοτίου Κορέας,το 1976 και έφτασε με τα χρόνια να αναλάβει καθήκοντα διευθυντή τεχνολογίας (CTO). Στην εταιρεία ήταν απολύτως φυσιολογικό να δουλεύει κανείς τα Σαββατοκύριακα, αλλά και νόμιμο βάσει των εργασιακών κανονισμών της χώρας. «Δεν με ενδιέφερε», είπε ο κ. Lim στους New York Times, «είχε πλάκα».

Σήμερα, η κατάσταση στη Νότιο Κορέα είναι διαφορετική, καθώς οι νόμοι περιορίζουν τις ώρες εργασίας σε 52 την εβδομάδα. Οι 40 είναι καθιερωμένες και οι επιπλέον 12 αφορούν υπερωρίες, ενώ τα Σαββατοκύριακα θεωρούνται εκτός του φυσιολογικού.

Τώρα τελευταία, όμως, ορισμένες μεγάλες εταιρείες της Νοτίου Κορέας ζήτησαν από τους εργαζομένους τους να δουλέψουν περισσότερες ώρες και σε κάποιες περιπτώσεις να έρθουν στο γραφείο έξι μέρες την εβδομάδα. Μερικοί παράγοντες του επιχειρείν προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι χαμηλής βαθμίδας και οι μάνατζερ σε μικρότερες εταιρείες θα αισθανθούν πίεση και θα εφαρμόσουν τα ίδια μέτρα.

«Είναι ένα σημάδι ότι η εργασία έξι μέρες την εβδομάδα είναι ακόμα αποδεκτή στη Νότια Κορέα», δήλωσε στους NYT η Kim Seol της ένωσης επαγγελματιών, Youth Community Union.

Για τους ίδιους τους εργαζόμενους η πίεση μπορεί να είναι έντονη, καθώς ο πληθυσμός συρρικνώνεται και γερνά.

Στη Νότια Κορέα, ο θεσμός της πενθήμερης εβδομάδας έχει εφαρμοστεί εδώ και μόλις μία γενιά, αφού υιοθετήθηκε με εργασιακή νομοθεσία του 2004. Το νόμιμο όριο των 52 ωρών την εβδομάδα είναι επίσης σχετικά καινούργιο, καθώς εφαρμόστηκε το 2018 από 68 ώρες.

Όσες εταιρείες ζητούν τώρα από τους εργαζομένους να δουλέψουν περισσότερες ώρες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μέτρο λόγω της ύφεσης του επιχειρηματικού κλάδου, κάνοντας λόγο για προσωρινή κρίση ή κατάσταση ανάγκης. Η ανάπτυξη είναι ασταθής και η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα το προηγούμενο τρίμηνο.

Τον Ιούλιο, ο τεχνολογικός όμιλος SK On ανακοίνωσε ότι θα μπει σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», παγώνοντας τους μισθούς των στελεχών του και υποχρεώνοντάς τους να ξεκινούν νωρίτερα τα ωράριά τους. Η εταιρεία, η οποία έχει χάσει πολλά χρήματα τα τελευταία τρίμηνα, επιβράδυνε την παραγωγή και προειδοποίησε τον Απρίλιο για «δυσμενείς συνθήκες στην αγορά».

Οι ενώσεις εργαζομένων υποστηρίζουν ότι τα μέτρα «κρίσης» και «έκτακτης ανάγκης» είναι απλώς για τα μάτια του κόσμου. «Υπάρχει μία νοοτροπία εδώ ότι όσο περισσότερο δουλεύει κάποιος, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα», είπε ο Lee Sang Yoon, αξιωματούχος της ομοσπονδίας εμπορικών σωματείων της Κορέας, μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες εργαζομένων. «Αυτό έχει ξεπεραστεί».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γράφεται στον νόμο δεν αντανακλά πάντοτε την εμπειρία των εργαζομένων. Η Νότιος Κορέα είναι ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες με τις περισσότερες εργατοώρες.

Η νόμιμη μείωση των ωρών εργασίας τα τελευταία χρόνια είναι ένδειξη της ανάπτυξης της χώρας, δήλωσε ο Joon Han, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Yonsei University.

Πέρυσι, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol, ο οποίος θεωρείται φιλικός προς τις επιχειρήσεις, πρότεινε την αύξηση του ορίου στις 69 ώρες την εβδομάδα. Έπειτα από αντίδραση του κοινού και των κομμάτων απέσυρε την πρόταση.

«Οι καιροί αλλάζουν», είπε ο κ. Han. «Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν πια να είναι σκλάβοι στις εταιρείες τους».

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση