ΚΥΠΕ
Οι προϋπολογισμοί καταρτίζονται στη βάση οροφών που καθορίζονται στον τριετές δημοσιονομικό σχεδιασμό, που αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ύστερα από συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου, που ανέφεραν ότι οι περιορισμοί δημιουργούν ανάγκες για συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για συχνή και τακτική επαφή έτσι ώστε ο προγραμματισμός να γίνεται στα όρια που θέτουν οι οροφές, που η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για τη συνεργασία που έχει το ΥΠΟΙΚ με το Πανεπιστήμιο με προεξάρχουσα τη συνεργασία σε σχέση με το έργο της φορολογικής μεταρρύθμισης.
«Ως ένα δημόσιο μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο με ερευνητικό προσανατολισμό, πάντοτε χρειαζόμαστε τη στήριξη του φορολογούμενου πολίτη και για αυτό τον λόγο έχουμε αναπτύξει και στον Υπουργό τους τρόπους με τους οποίους το Πανεπιστήμιο αφενός χρησιμοποιεί με τον κατάλληλο τρόπο τα χρήματα που έχει από την κρατική χορηγία, αλλά επίσης τους τρόπους με τους οποίους το Πανεπιστήμιο επιδιώκει να αυξήσει τους δικούς του πόρους», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης.
Κληθείς να εξηγήσει αναφορά του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωάννη Γιαπιντζάκη ότι το πανεπιστήμιο θα χρειαστεί ένεση το 2024, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως «έχουμε εξηγήσει στον Υπουργό ότι οι ανάγκες του Πανεπιστημίου είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται στον προϋπολογισμό, γιατί μας έχει ζητηθεί να βάλουμε ένα άνω φράγμα στον προϋπολογισμό υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι ανάγκες αυτές του Πανεπιστημίου θα πρέπει να καλυφθούν με ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό».
«Αυτό εννοούσε ο κ. Αντιπρύτανης διότι αντιλαμβάνεστε και το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπαγόμαστε ως προς τον προϋπολογισμό, έχει κάποιους περιορισμούς άρα μας ζητείται και εμάς ως Πανεπιστήμιο να περιορίσουμε τον προϋπολογισμό σε πρώτη φάση για να είναι στα πλαίσια του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας», είπε, προσθέτοντας ότι βεβαίως αυτός ο περιορισμός δημιουργεί την ανάγκη για συμπληρωματικό προϋπολογισμό στο τέλος του χρόνου για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Σε παρατήρηση ότι υπάρχει ο νόμος περί δημοσιονομικής ευθύνης που προνοεί οροφές δαπανών, ο κ. Πρύτανης απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι «η ευθύνη είναι και ουσιαστική και εμείς έχουμε την ευθύνη, σκεφτόμαστε τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτόν τον τομέα».
Από την πλευρά του, ο κ. Κεραυνός είπε ότι μια καλή και συχνή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων βοηθά «στο να μπορούμε να προγραμματίσουμε μέσα σε κάποιες οροφές, όπως είμαστε υποχρεωμένοι να καθορίζονται στο τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο που είναι και ευρωπαϊκή μας υποχρέωση».
Να επιτραπεί στο Πανεπιστήμιο να κάνει «τα αυτονόητα»
Σε ερώτηση πώς θα μπορούσε να αυξήσει τους πόρους του το Πανεπιστήμιο, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή του από την κρατική χορηγία, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε λέγοντας «κάνοντας σε αυτό τον τόπο τα αυτονόητα».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιτραπεί στα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν και αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα, να δημιουργηθούν πανεπιστημιακές κλινικές που είναι συνδεδεμένες με την ιατρική σχολή και στην προσφορά εξ αποστάσεως προγραμμάτων, προσθέτοντας ότι είναι στο σημείο που έχουμε ξεκινήσει να έχουμε εξ αποστάσεως προγράμματα.
«Όλα αυτά τα πράγματα θα φέρουν εισόδημα στο Πανεπιστήμιο μας, είναι αυτονόητα πράγματα που ισχύουν για όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ποια είναι τα εμπόδια σε αυτούς τους στόχους, ο Πρύτανης εξήγησε ότι αυτά χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν και στην προσφορά αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων, όπως και η ίδρυση πανεπιστημιακής κλινικής.