ΚΥΠΕ
Ο συνεχιζόμενος ψηλός ρυθμός ανάπτυξης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα και τη δυναμικότητα που επέδειξε η κυπριακή οικονομία, αλλά και την ορθότητα των πολιτικών μας, ενισχύοντας τις προσδοκίες για συνέχιση των θετικών επιδόσεων και περαιτέρω ανάπτυξη το 2022, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε, περαιτέρω, πως στόχος είναι να συνεχιστεί η απόλυτα καθοδική μείωση του δημόσιου χρέους. Ανέφερε πως το δημόσιο χρέος το 2021 περιορίστηκε στα €24,3 δις από €24,9 δις το 2020 και ως ποσοστό του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος παρουσίασε σημαντική μείωση 10,6 ποσοστιαίων μονάδων, από 115,3% τέλος Δεκεμβρίου 2020 σε 104,7% του ΑΕΠ το 2021.
Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε στις δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πως σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2021 είναι θετικός και υπολογίζεται στο 6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Πρόσθεσε πως συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη η εκτίμηση αυτή του ρυθμού ανάπτυξης της Κύπρου είναι σημαντικά καλύτερη, όπως είναι σημαντικά καλύτερη και από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης τόσο της Ευρωζώνης όσο και της ΕΕ.
Ανέφερε πως για το 2021 συνολικά ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται αυτή τη στιγμή στο 5,7%, το οποίο είναι πολύ κοντά στην αρχική πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών.
Με αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης καταδεικνύεται ότι η κυπριακή οικονομία είναι μια από τις σχετικά λίγες οικονομίες στην ΕΕ, η οποία έχει ανακτήσει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης του 2020, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
Σημείωσε πως "το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης υποστηρίζονται και από τη βελτιωμένη απόδοση στην αγορά εργασίας, όπου το ποσοστό ανεργίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται κοντά στο 6%, και με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων να παρουσιάζει σταθερά πτωτική πορεία, προϊδεάζοντας ότι το 2022 τα επίπεδα ανεργίας θα είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα ανεργίας πριν την κρίση".
Ο κ. Πετρίδης είπε πως "η καλή απόδοση της οικονομίας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική οδήγησαν επιπλέον και στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021 να είναι σημαντικά μικρότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το έλλειμμα 5,7% τον προηγούμενο χρόνο".
Ανέφερε πως "στόχος του κράτους είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα επιτευχθεί μόνο με συνετή δημοσιονομική πολιτική, με κύριο μοχλό τις επενδύσεις και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων μέσω της προσήλωσης στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του νέου μοντέλου ανάκαμψης και τη Στρατηγική του 2030 την οποία εφαρμόζουμε".
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν πρόωρες αποπληρωμές χρέους για περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, ο κ. Πετρίδης είπε πως "υπάρχει πρόγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Η προσπάθειά μας είναι ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί περαιτέρω κοντά στο 95%. Από την αρχή πορευτήκαμε με απόλυτη σοβαρότητα όσον αφορά τα οικονομικά της κρίσης. Επιλέξαμε να διαθέτουμε ρευστότητα και να δανειστούμε φθηνά την ώρα που έπρεπε και η ορθότητα των πολιτικών μας αποδεικνύεται και τώρα που έχουν αυξηθεί η αποδόσεις των ομολόγων, με βάση της προσδοκίες για αυξημένα επιτόκια στο μέλλον", πρόσθεσε.
Σημείωσε πως "με αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε και έχουμε προγραμματισμό για αποπληρωμές και εντός αυτού του έτους και μέχρι το τέλος του έτους περίπου θα μειώσουμε ακόμη 5 - 6 μονάδες το ποσοστό του χρέους".
Αύξηση ΦΠΑ στα ακίνητα
Ερωτηθείς για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα ακίνητα, ο κ. Πετρίδης είπε πως "θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το πλήγμα όχι στην αγορά ακινήτων τόσο αλλά τις επιπτώσεις στους συμπατριώτες μας".
"Δυστυχώς ψηφίστηκε μια νομοθεσία σχεδόν ομόφωνα, με εξαίρεση ένα μικρό κόμμα, η οποία μετά καταγγέλθηκε από την ίδια την αντιπολίτευση, από τον Ευρωβουλευτή κ. Μαυρίδη, και με βάση αυτή την καταγγελία υπό μορφή ερωτήματος η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι κατόπιν του ερωτήματος του κ. Μαυρίδη έχουμε ελέγξει το θέμα και πιστεύουμε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ, έτσι όπως εφαρμόζεται, δηλαδή σε τόσο εύρος, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για τόσα πολλά τετραγωνικά, δεν συνάδει με την έννοια της κοινωνικής πολιτικής", ανέφερε.
Ανέφερε πως "η ερμηνεία την οποία είχε η Κυβέρνηση, την οποία η ίδια η Βουλή με τη δική της νομοθεσία είχε ψηφίσει ότι κοινωνικό μέτρο αποτελεί η εξαίρεση από τα πρώτα 200 τ.μέτρα έχει απορριφθεί μετά που προκλήθηκε από την ίδια την αντιπολίτευση η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
"Και καλούμαστε αυτή τη στιγμή με κάποιες υποδείξεις να αλλάξουμε τη νομοθεσία", σημείωσε, τονίζοντας πως "ως Κυβέρνηση εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε όχι στην απόλυτη στενότητα την ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά να καλύψουμε όσους περισσότερους συμπατριώτες μας μπορούμε".
"Δυστυχώς στην προσπάθειά τους κάποιοι να μπλέξουν αυτή την οδηγία με τα διαβατήρια και στην προσπάθειά τους για μια αστείρευτη αντιπολιτευτική διάθεση έχουν οδηγήσει πολλούς συμπατριώτες μας σήμερα να βρίσκονται ενώπιον αυξημένου κόστους, λόγω αυτής της διαδικασίας παραβίασης στην οποία υπόκειται η Κυπριακή Δημοκρατία", ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.
Αλλά, είπε, "ως Κυβέρνηση εμείς θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε μια νομοθεσία η οποία θα γίνει δεκτή από την ΕΕ και θα καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες μας".
Αύξηση τιμών καυσίμων
Σε ερώτηση για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, ο κ. Πετρίδης είπε πως "η Κυβέρνηση έχει αποδείξει την ευαισθησία της σε όλα. Δυστυχώς η αύξηση της τιμής των καυσίμων είναι ένα εξωγενές φαινόμενο που ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο και όλη την ΕΕ. Εμείς χρησιμοποιήσαμε μέχρι στιγμής δυο εργαλεία για να βοηθήσουμε τον κόσμο, και τη μείωση του ΦΠΑ με περισσότερη στόχευση στους ευάλωτους και τη χρήση των αποθεματικών της ΑΗΚ", πρόσθεσε.
Σημείωσε πως "θα παρατηρούμε την πορεία. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει άμεση μείωση των διεθνών τιμών των καυσίμων. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι ανακοινώσιμο, αλλά είναι πράγματα τα οποία θα δούμε για το πως θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες και εντός αυτού του χρόνου", επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.