ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Ενέργειας: Η ΑΗΚ να έχει τη δυνατότητα να σπρώξει την τιμή του ηλεκτρισμού προς τα κάτω

Ο κ. Παπαναστασίου προανήγγειλε άφιξη ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρισμού τον Ιούλιο του 2025

ΚΥΠΕ

Όραμα του Υπουργείου για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας, είναι να έχει τη δυνατότητα να σπρώξει την τιμή του κόστους του ηλεκτρισμού προς τα κάτω, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, προαναγγέλλοντας την άφιξη ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρισμού τον Ιούλιο του 2025.

Σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη και παρουσίαση των πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2023 που διεξήχθη στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ, ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στις δράσεις που έγιναν από πλευράς Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σημειώνοντας ότι λήφθηκε σειρά μέτρων για προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το κόστος να ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Ένα εκ των μέτρων, είπε, το οποίο αποφασίστηκε να παραταθεί έως και τον ερχόμενο Οκτώβριο, είναι η κλιμακωτή επιδότηση του ηλεκτρισμού.

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις που έχει η Κυβέρνηση από την ΑΗΚ σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ΑΗΚ, στην παρούσα φάση, θα πρέπει να προωθήσει γρήγορα και αποτελεσματικά όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πιστή εφαρμογή του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του δικτύου και της αναβάθμισης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στη Δεκέλεια.

Υπογράμμισε ότι κοινός στόχος για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και ιδιαίτερα για μια αγορά ηλεκτρισμού βιώσιμη και πλήρως ελευθεροποιημένη, προϋποθέτει μια ΑΗΚ σύγχρονη, ευέλικτη και ανταγωνιστική, η οποία να συμβάλλει ουσιαστικά στις προσπάθειές για στροφή στην πράσινη και κυκλική οικονομία.

Επεσήμανε ότι «η ΑΗΚ μπορεί και πρέπει να καταστεί σημείο αναφοράς για όλες τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που θα δραστηριοποιηθούν στην αγορά ηλεκτρισμού, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που παρέχει και, φυσικά, την εξυπηρέτηση του κοινού γενικότερα», λέγοντας ότι «όραμά μας για την ΑΗΚ, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας είναι να έχει τη δυνατότητα να σπρώξει την τιμή του κόστους του ηλεκτρισμού προς τα κάτω».

Δήλωσε ότι «αυτός ο Οργανισμός χρειάζεται να αλλάξει» προαναγγέλλοντας την άφιξη ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρισμού τον Ιούλιο του 2025 και υπογραμμίζοντας ότι «ο Οργανισμός θα πρέπει να ανταπεξέλθει τις προκλήσεις και να διατηρηθεί σε μια ανταγωνιστική αγορά».

Εξάλλου, είπε ακόμη ότι επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα που να είναι πιο αποτελεσματικά όπως είναι η μείωση των θερμοκηπιακών αερίων, η απεξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα και η εντατικοποίηση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία.

Υπέδειξε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, για τα έτη 2024 – 2025 το Υπουργείο Ενέργειας και το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) προκήρυξαν ή αναμένεται να προκηρύξουν Σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 148 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στο Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», σημειώνοντας ότι «δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους συμπολίτες μας να αποπληρώσουν το κόστος για την εγκατάσταση με δόσεις, μέσω του λογαριασμού τους για το ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες με τις οποίες το Υπουργείο στηρίζει έμπρακτα το έργο και τις αποφάσεις της ΑΗΚ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργείο Ενέργειας, υπέβαλε στη ΡΑΕΚ το πρόγραμμα της Αρχής σε σχέση με την ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως αυτό εκπονήθηκε από την ΑΗΚ, ενώ προώθησε και πέτυχε τη δημιουργία νέων θέσεων για ενίσχυση όλων των βασικών ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων της ΑΗΚ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Υπουργείο καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για εξεύρεση οριστικής λύσης με σκοπό την ολοκλήρωση του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ιδιοκτησίας της ΕΤΥΦΑ, στην οποία συμμετέχει η ΑΗΚ.

Σημείωσε ακόμη ότι το Υπουργείο υποστήριξε το αίτημα του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και της ΑΗΚ, υπό την ιδιότητά της ως Ιδιοκτήτη του Συστήματος Μεταφοράς, ώστε να δύνανται να έχουν στην ιδιοκτησία τους, να αναπτύσσουν, να διαχειρίζονται ή να λειτουργούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας. «Η σχετική παρέκκλιση εξασφαλίστηκε και αποτελεί πλέον κοινοτικό κεκτημένο εντός της νέας Οδηγίας για βελτίωση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωσης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Ιουλίου 2024», είπε.

Τα συνολικά έσοδα της ΑΗΚ το 2023 ανήλθαν στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε ο Πέτρου

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, προβαίνοντας στον απολογισμό του έργου της ΑΗΚ για το 2023 δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η διατήρηση της ΑΗΚ στην πρωταγωνιστική θέση του ενεργειακού τομέα της χώρας.

«Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της Πολιτείας και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η ΑΗΚ να παραμείνει ο στέρεος, δυνατός, ενεργειακός πυλώνας της Κύπρου», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο τομέας της ενέργειας αλλάζει συνεχώς και με ταχύτητα σημειώνοντας ότι στις κύριες προκλήσεις για τον Οργανισμό περιλαμβάνονται, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο ανταγωνισμός, η διασυνοριακή ηλεκτρική διασύνδεση, η έλευση και χρήση Φυσικού Αερίου, η αναβάθμιση του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας, η λειτουργία της νέας Μονάδας παραγωγής στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, η αναβάθμιση των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος και η συνέχιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.

«Προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής που να θωρακίζει την αναπτυξιακή βιωσιμότητα του Οργανισμού σε συνάρτηση με την προσφορά καινοτόμων, ποιοτικών υπηρεσιών στους καταναλωτές, σε όσο το δυνατό πιο χαμηλές τιμές», είπε.

Πρόσθεσε ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η μείωση των θερμοκηπιακών εκπομπών αποτελεί για την ΑΗΚ κορυφαίο στόχο σημειώνοντας ότι η επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η προσθήκη πράσινης ενέργειας στο μείγμα παραγωγής της ΑΗΚ και η αποθήκευση ενέργειας αποτελούν μονόδρομο. «Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή η σταθεροποίηση και ακολούθως η σταδιακή μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού σε όλους τους καταναλωτές, οικιακούς και επιχειρηματικούς», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι η ΑΗΚ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη ψηφιοποίηση του Οργανισμού στα πλαίσια της στρατηγικής της, ενώ τα θέματα κυβερνοασφάλειας αποτελούν κύριο μέλημά αφού ο Οργανισμός αποτελεί την πιο κρίσιμη υποδομή της Κύπρου.

Ο κ. Πέτρου αναφέρθηκε εκτενώς σε σειρά δράσεων που καλύπτουν το σύνολο του Οργανισμού. Μεταξύ άλλων, είπε ότι πέραν του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στο Τσέρι, εντός του 2023, έχει τεθεί σε λειτουργία και το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Ακρωτήρι Λεμεσού με την ενέργεια που παράγεται από αυτό να έχει κόστος μόλις 5 σεντ ανά κιλοβατώρα. «Επιδίωξη μας είναι οι ΑΠΕ να έχουν σημαντική συνεισφορά στο ενεργειακό μείγμα της ΑΗΚ», υπογράμμισε.

Ακόμη είπε ότι έχει υποβληθεί σχετική αίτηση στη ΡΑΕΚ, για αδειοδότηση μεγάλου συστήματος αποθήκευσης στη Δεκέλεια (160 ΜWh) σημειώνοντας ότι «υποβάλαμε αίτηση για πολεοδομική άδεια και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα ανταπόκριση. Παράλληλα ετοιμάζουμε έγγραφο προεπιλογής για εργολάβο/προμηθευτή μπαταριών». Ταυτόχρονα, συνέχισε, μελετώνται οι δυνατότητες των μπαταριών για υποστήριξη του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την εγκατάστασή τους.

Στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι τα συνολικά έσοδα της ΑΗΚ το 2023 ανήλθαν στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα συνολικά έξοδα έφτασαν στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με κέρδος εργασιών ύψους 61 εκατομμύρια ευρώ και καθαρό κέρδος για το έτος ύψους 36 εκατομμύρια ευρώ. «Το κέρδος εργασιών αντιστοιχεί σε αποδοτικότητα 3,1% επί του μέσου καθαρού απασχολούμενου ενεργητικού», είπε σημειώνοντας ότι η βελτίωση στα αποτελέσματα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, οφείλεται στην εφαρμογή των διατιμήσεων από τον Ιούνιο του 2022 και τον τερματισμό της παραχώρησης έκπτωσης 65% στα τέλη χρήσης δικτύου τον Μάρτιο 2022.

Ο κ. Πέτρου προχώρησε σε εκτενή ανάλυση σημαντικών θεμάτων δραστηριότητας της ΑΗΚ, που αφορούν την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή, την προμήθεια, και τις μη Ρυθμιζόμενες Δραστηριότητες της ΑΗΚ.

Αναφορικά με το θέμα λήψης μέτρων για μείωση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών, σε δασικές περιοχές, ο κ. Πέτρου δήλωσε ότι έχει συσταθεί Ομάδα εργασίας από λειτουργούς της ΑΗΚ, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Θήρας, για εξεύρεση τρόπων μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.

Παράλληλά, είπε ότι το 2023 συνεχίστηκε και η εκστρατεία προώθησης της ηλεκτρονικής παραλαβής λογαριασμών σημειώνοντας ότι «σκοπός είναι να ενημερωθούν οι πελάτες της ΑΗΚ Προμήθεια για τα οφέλη να λαμβάνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον λογαριασμό ρεύματος».

Είπε ακόμη ότι η ΑΗΚ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 405 σχολεία της Κύπρου, συνολικής ισχύος 4,9MW, παράλληλα με θερμομόνωση 84.000 τετραγωνικών μέτρων και αντίστοιχη υγρομόνωση στις επιφάνειες όπου εγκαταστάθηκαν τα ΦΒ συστήματα. «Το έργο αυτό προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία, μειώνοντας κατά 30% τη συνολική κατανάλωση», σημείωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι η ΑΗΚ έχει δημοσιεύσει την πρώτη της έκθεση αειφόρου ανάπτυξης για το 2022 στην οποία περιλαμβάνονται πολιτικές, δράσεις και επιδόσεις του Οργανισμού σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης.

Στόχος η αύξηση της χρήσης ΑΠΕ, λέει ο Γιασεμίδης

Από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, Άδωνις Γιασεμίδης, δήλωσε ότι ο τομέας της ενέργειας, τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο, είναι αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις λέγοντας ότι «το όραμά μας είναι ξεκάθαρο, ένα πράσινο ενεργειακό μέλλον».

Πρόσθεσε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να μειωθεί η εξάρτηση από τα υγρά καύσιμα και να αυξηθεί η χρήση ΑΠΕ υποδεικνύοντας ότι η προσθήκη έργων ΑΠΕ, στο μείγμα παραγωγής της ΑΗΚ, έχει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο, τόσο στη μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα καύσιμα, όσο και στη σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρισμού σε χαμηλά επίπεδα, προς όφελος του συνόλου των καταναλωτών.

Ο κ. Γιασεμίδης είπε ακόμη ότι ο Οργανισμός είναι δεσμευμένος και έχει προχωρήσει με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για μετάβαση στο φυσικό αέριο, μόλις αυτό καταστεί διαθέσιμο, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι κάτι που θα μειώσει περαιτέρω το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και τα σχετικά λειτουργικά κόστη, συνεισφέροντας στη συγκράτηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση