ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Εμπορίου: Αδήριτη ανάγκη ο καθορισμός πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό

ΚΥΠΕ

Αδήριτη ανάγκη για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και προάσπισης των συμφερόντων των καταναλωτών θεωρεί το Υπουργείο Εμπορίου την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον καθορισμό πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό σε καθορισμένα σημεία πώλησης όπως αεροδρόμια, λιμάνια και παραλίες, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τη θέση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ότι προκύπτει στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ των κυπριακών και εισαγόμενων εμφιαλωμένων νερών.

Σε σημερινή ανακοίνωση εις απάντηση της χθεσινής ανακοίνωσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, που στάλθηκε με επιστολή του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προς την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 27 Μαρτίου 2024, αποτελεί πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του ΥΕΕΒ. Απώτερος σκοπός του, αναφέρεται, είναι η προστασία και στήριξη των καταναλωτών, ειδικότερα σε περιόδους αρνητικών οικονομικών συνθηκών και εξωγενών κρίσεων που επηρεάζουν δυσμενώς τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Σημειώνει ακόμη ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε εκτενή δημόσια διαβούλευση την περίοδο 14/9/2023 μέχρι 2/11/2023, στο πλαίσιο της οποίας το αρχικό προσχέδιο αποστάληκε για απόψεις σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προσθέτοντας ότι τα σχόλια/εισηγήσεις των εμπλεκομένων συνεκτιμήθηκαν και, όπου ήταν δυνατόν, υιοθετήθηκαν.

«Ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις από τους φορείς στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης», προσθέτει.

Αναφορικά με την επιφύλαξη των φορέων που επιθυμούν καταψήφιση του νομοσχεδίου με βάση τις γραπτές θέσεις τους κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, αποτελεί η παρέμβαση στην αγορά και η ενδεχόμενη στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ των κυπριακών και εισαγόμενων εμφιαλωμένων νερών, το Υπουργείο αναφέρει ότι την άποψη αυτή «δεν συμμερίζεται η καθόλα αρμόδια Αρχή επί του θέματος Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού». Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνει ότι το νομοσχέδιο έτυχε και νομοτεχνικού ελέγχου και έγκρισης από τη Νομική Υπηρεσία, καθώς και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι «ουδέποτε αφέθηκε να εννοηθεί ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά καθολική εφαρμογή πλαφόν στην τιμή πώλησης του νερού», σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι αρκούντως ξεκάθαρος αναφορικά με τον σκοπό του, όπως αυτός επεξηγείται και στο Άρθρο 4 που σημειώνει ότι «ο Υπουργός καθορίζει με Διάταγμα ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για όλα ή μερικά από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Α, και το οποίο εφαρμόζεται όταν τα εν λόγω προϊόντα διατίθενται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε σημεία πώλησης, τα οποία καθορίζονται σύμφωνα με το Άρθρο 5».

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο σημειώνει ότι «σε καμία περίπτωση εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή εξέφρασε, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου στις 9/7/2024, τη θέση ότι η Υπηρεσία δεν είναι ακόμη έτοιμη για την εφαρμογή του Νόμου και την έκδοση του διατάγματος για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο».

Σημειώνει ότι επεξηγήθηκε, παράλληλα, στους παρευρισκόμενους ότι μόλις εγκριθεί το πλαίσιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με την ψήφιση του Νόμου, η Υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα με την έκδοση του Υπουργικού Διατάγματος, αρχικά για τα Αεροδρόμια, τα Λιμάνια και τις Παραλίες, λαμβάνοντας υπόψη το λειτουργικό κόστος και τις ιδιαιτερότητες του κάθε σημείου πώλησης (σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Νόμου), ενώ θα ακολουθήσουν Διατάγματα και για τα υπόλοιπα σημεία.

Διευκρινίζει ότι η έκδοση Διατάγματος για το πότε, πού και το ύψος των ανώτατων τιμών, είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου.

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Εμπορίου τονίζει πως «στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για εφαρμογή πρόσθετων πολιτικών στήριξης των πολιτών, ιδιαίτερα κατά περιόδους εξωγενών κρίσεων, θεωρεί αδήριτη ανάγκη την ψήφιση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και προάσπισης των συμφερόντων των καταναλωτών», .

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση