ΚΥΠΕ
Χαλάρωση στα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, που πρέπει να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και οι πελάτες σε επιχειρήσεις, εντοπίζουν οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Αναστάσιος Γιαννάκη. Ανέφερε ότι από τις επιθεωρήσεις στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζεται το φαινόμενο της απειθαρχίας των πελατών, που δεν τηρούν τα μέτρα αποστασιοποίησης και σε ορισμένες περιπτώσεις η παράλειψη των εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις μάσκες τους.
«Γενικά υπάρχει ένα φαινόμενο χαλάρωσης, το οποίο συνδυάζεται με τη γενικότερη χαλάρωση του πληθυσμού σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τα εργοτάξια, υπέδειξε ότι είναι βελτιωμένη η εικόνα τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τα αρχικά αποτελέσματα που δεν ήταν ικανοποιητικά.
«Το γεγονός αυτό της χαλάρωσης μάς ανησυχεί, όπως ανησυχεί τους εμπειρογνώμονες, τους επιδημιολόγους κι όσους είναι εμπλεκόμενοι σε αυτή την διαδικασία. Διότι ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα και κατ΄ επέκταση αφού υπάρχουν κρούσματα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής, όπως καθορίστηκαν από τα πρωτόκολλα ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας», επεσήμανε.
Όπως σημείωσε, παράπονα υπήρξαν και από εργαζόμενους κατά εργοδοτών ότι δεν λάμβαναν μέτρα προστασίας. «Είχαμε περίπτωση σε υπεραγορά στην περιφέρεια της Λευκωσίας που δεν φορούσαν τις μάσκες τους οι εργαζόμενοι και εκδόθηκε εξώδικο πρόστιμο στον υπεύθυνο του καταστήματος της υπεραγοράς», σχολίασε.
Εμείς, συνέχισε, στις επιθεωρήσεις που κάνουμε, υποδεικνύουμε τα μέτρα, σχολιάζουμε την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα ενώ γίνεται εκ μέρους μας συνεχής προσπάθεια από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας για να ενημερωθεί ο κόσμος.
Διενεργήθηκαν 9,500 επιθεωρήσεις από τις 4 Μαΐου
Ο κ. Γιαννάκη είπε ότι από τις 4 Μαΐου 2020, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας διενήργησε 9,500 ελέγχους και επιθεωρήσεις. «Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε εντατικές επιθεωρήσεις στο λιανικό εμπόριο, τα εργοτάξια και επίσης στη μεταποιητική βιομηχανία, η οποία δεν είχε διακόψει τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια του κλεισίματος που είχαμε σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι βιομηχανίες τροφίμων, ποτών συνέχισαν και δούλευαν κατά τη διάρκεια της απομόνωσης που είχαν άλλες δραστηριότητες», είπε.
Μέχρι χθες, σημείωσε, που είχαν επιστρέψει οι μεγάλοι τομείς της οικονομίας σε λειτουργία, έχουμε κάμει περίπου 9,500 επιθεωρήσεις. Από αυτές οι 8,170 ήταν στο λιανικό εμπόριο και οι 1,290 στα εργοτάξια. Συνολικά επιβλήθηκαν 282 κυρώσεις που ήταν διακοπή των εργασιών στα εργοτάξια ή επιβολή εξώδικου προστίμου.
Εντοπίζονται ελλείψεις υγειονομικών διευκολύνσεων
Όπως είπε ο κ. Γιαννάκη τα βασικά προβλήματα στα εργοτάξια, στα μικρά και μεσαίου μεγέθους, εντοπίζονται παραβάσεις, όπως ελλείψεις διευκολύνσεων καθαρισμού, υγειονομικών διευκολύνσεων και παράληψη της τήρησης των μέτρων αποστασιοποίησης σε κάποιες περιπτώσεις. Για τις επιθεωρήσεις που κάνουμε για το λιανικό εμπόριο, ανέφερε, μας υποστηρίζουν κι άλλες υπηρεσίες που έχουν δώσει λειτουργούς τους να συνεργάζονται με τους δικούς μας επιθεωρητές, ενώ αντίθετα στα εργοτάξια, μόνο οι δικοί μας επιθεωρητές τα επιθεωρούν λόγω της φύσεως των εργασιών.
Μεταξύ των προβλημάτων ο καύσωνας και η σκόνη
Ο κ. Γιαννάκη σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν προστεθεί κι άλλα σοβαρά θέματα, τα οποία διαχειριζόμαστε, όπως είναι το θέμα των υψηλών θερμοκρασιών και η σκόνη στην ατμόσφαιρα, που εντοπίζονται σε ανοικτούς χώρους που μαζί με το θέμα του κορωνοϊού είναι τα τρία βασικά στοιχεία που ελέγχουν οι επιθεωρητές στα εργοτάξια.
Είπε ότι τα μέτρα για τον καύσωνα είναι αυτά που ανακοινώνονται κάθε χρόνο από το Τμήμα. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη οργάνωσης εργασιών στους εξωτερικούς χώρους ώστε εργασίες που είναι κοπιαστικές και χειρωνακτικές να διεξάγονται σε ώρες που δεν υπάρχουν κίνδυνοι από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον ήλιο. Για τη χρήση κλιματιστικών ώστε να διατηρούνται οι θερμοκρασίες σε αποδεκτό επίπεδο στους χώρους εργασίας, ανέφερε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει εκδώσει ειδική τεχνική οδηγία που αναφέρεται σε λεπτομέρειες προς τους συντηρητές των μεγάλων κλιματιστικών, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη κατά το δυνατό εισαγωγή εξωτερικού καθαρού αέρα μέσα στα κτίρια και να μην γίνεται ανακύκλωση.
Με την επαναλειτουργία των μονάδων επανήλθαν τα παράπονα και ατυχήματα
Με την επάνοδο μεγάλης μερίδας επιχειρήσεων στην κανονική λειτουργία, είπε ο κ. Γιαννάκη, έχουν αυξηθεί τα παράπονα, τα ατυχήματα, τα επικίνδυνα συμβάντα, που συνδέονται με τις παραδοσιακές εργασίες. Όπως σημείωσε, υπάρχουν παράπονα γιατί δεν υπάρχει κατάλληλος αερισμός ή παράπονα που έχουν σχέση με αναθυμιάσεις ή ατυχήματα λόγω πτώσεων. Εφόσον, ανέφερε, έχει επαναδραστηριοποιηθεί η οικονομία, όλα αυτά τα θέματα εμφανίζονται πάλι στο προσκήνιο. Σε ερώτηση αν έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα, είπε πως δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο, αλλά στο lockdown που δεν λειτουργούσαν μεγάλοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας δεν υπήρχαν ατυχήματα. Τώρα που επέστρεψαν στις δουλειές, σημείωσε, αρχίζουν να συμβαίνουν ατυχήματα.