Την ανησυχία του για την παραγωγή και την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος εξέφρασε ο Μάριος Τσιακκής γγ του ΚΕΒΕ. Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM, «Διασπορά Ειδήσεων» ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι το στοίχημα είναι πλέον να αυξηθούν οι ποσότητες του αιγοπρόβειου γάλακτος στο τελικό προϊόν και παράλληλα η κοστολόγηση του γάλακτος να είναι τέτοια που να μην επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις του προϊόντος- γύρω στα 200 εκατ. ευρώ ανά έτος. «Έχουμε ένα προϊόν μοναδικό και οφείλουμε όλοι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις προοπτικές που δίνει», υπογράμμισε ο κ. Τσιακκής.
Προσιτές τιμές
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, αφού μετά από σειρά διαβουλεύσεων γεφυρώθηκαν τελικά οι διαφωνίες. Προβλήματα όμως εξακολουθούν να υπάρχουν και να χρειάζονται προσεκτικών χειρισμών. Όπως για παράδειγμα οι ανατιμήσεις στις τιμές του γάλακτος. Ήδη έχει αποφασιστεί μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, να δοθούν αυξήσεις τόσο στο αιγοπρόβειο όσο και στο αγελαδινό. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιακκής, θα πρέπει να γίνει σωστή επιστημονική εργασία κοστολόγησης ώστε να πληρώνουν οι Τυροκόμοι την σωστή τιμή. Ο στόχος είναι το τελικό προϊόν να έχει τελικά προσιτή τιμή τόσο στην κυπριακή αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. «Αν κάνουμε λάθος στην κοστολόγηση της τιμής του γάλακτος και είναι ακριβό το τελικό προϊόν, τότε θα έχουμε δυσκολία να διαθέτουμε το προϊόν μας στις διάφορες αγορές», ανέφερε σχετικά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαφορά στην τιμή δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στους Τυροκόμους και τις σχέσεις με τους πελάτες στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της κοστολόγησης θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Αυτή την περίοδο γίνεται η εγγραφή τυροκομείων στον οργανισμό πιστοποίησης Bureau Veritas (‘ηδη έχουν υποβάλει αίτηση όλα τα μεγάλα τυροκομεία), ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις από πλευράς του Υπουργείου Γεωργίας σε σχέση με τις αλλαγές ήσσονος σημασίας που προωθούνται στον φάκελο. Ο κ. Τσιακκής τόνισε την ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας των ζώων και βελτίωσης των μονάδων, κάτι που όπως επισήμανε, χρειάζεται στήριξη τόσο οικονομική όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας.