Kathimerini.gr
Pfizer, BioNTech και Moderna «οδηγούν» την παγκόσμια κούρσα για την εύρεση και τη διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της Covid-19, το οποίο θα βάλει «φρένο» στην υγειονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη.
Οι τρεις εταιρείες έχουν ήδη προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, γνωστοποιώντας ότι τα προωθούμενα εμβόλια εξασφαλίζουν ανοσία τουλάχιστον 90% (σ.σ. 90% των Pfizer – BioNTech και 94,5% της Moderna).
Τι διαφορετικό όμως, έπραξαν ώστε να καταφέρουν να ξεχωρίσουν σε σχέση με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τους;
Και κυρίως, πώς κατόρθωσαν να ολοκληρώνουν τις κλινικές δοκιμές σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα; Ιδίως, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εύρεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου απαιτεί δουλειά αρκετών ετών.
Η εμπειρία της Η1Ν1
Αυτή τη φορά, η επιστημονική κοινότητα χρειάστηκε μόλις λίγους μήνες από την εμφάνιση του ιού -τον περασμένο Δεκέμβριο- προκειμένου να βρει τον τρόπο «χτισίματος» μιας γενικής ανοσίας.
Κι αυτό οφείλεται στη διαφορετική διαδικασία, την οποία ακολούθησαν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς επέλεξαν να βασιστούν στην εμπειρία τόσο του ιού της γρίπης Η1Ν1 όσο και των αντικαρκινικών ιατρικών μεθόδων.
Οι επιστήμονες, στο πλαίσιο αυτό, επιστράτευσαν το mRNA (σ.σ. αγγελιοφόρο RNA), το οποίο μεταφέρει γενετικές πληροφορίες για τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης, η οποία προσομοιάζει μ’ αυτή που βρίσκεται στην επιφάνεια του κορωνοϊού.
Έτσι, οι συγκεκριμένες γενετικές πληροφορίες δημιουργούν στον ανθρώπινο οργανισμό μια ανοσο-απρόκριση, η οποία ενεργοποιείται σε περίπτωση έκθεσης στην Covid-19, με αποτέλεσμα να παράγονται άμεσα τα απαιτούμενα αντισώματα.
Η διαφορά μ' άλλα εμβόλια
Αντίθετα, η συνήθης διαδικασία παρασκευής ενός εμβολίου απαιτεί τη χρήση τμημάτων ενός νεκρού ή εξασθενημένου ιού, ο οποίος μεταφέρεται στο ανθρώπινο σώμα, παράγοντας την επιθυμητική ανοσοποιητική διαδικασία.
Η «στρατηγική» του mRNA, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιείται στις θεραπείες εναντίον του καρκίνου, στις οποίες δραστηριοποιείται και η γερμανική BioNTech, εταίρος της Pfizer στο εμβόλιο κατά της Covid-19.
Η συνεργασία των Pfizer – BioNTech, άλλωστε, δεν ήταν καινούρια. Αμφότερες είχαν εργαστεί από κοινού και το 2019, κατά την προσπάθεια εξεύρεσης ενός εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, στη βάση -και πάλι- του mRNA.
Στην ακριβώς ίδια λογική στηρίχθηκε και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο επίσης παρήγαγε αποτελέσματα σε χρόνο – ρεκόρ, εκπλήσσοντας ευχάριστα την παγκόσμια επιστημονική κοινότητας και αναπτερώνοντας τις ελπίδες για επιστροφή στην ομαλότητα.