Όλα τα επιχειρήματα των εταιρειών Τυροκόμων απέρριψε με την απόφαση του το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, εξέλιξη που φέρνει σαφώς ικανοποίηση στο Υπουργείο Γεωργίας και τους αιγοπροβατοτρόφους. Και αυτό διότι, με την απόφαση επιβεβαιώνεται το περιεχόμενο του κανονισμού της κατοχύρωσης του προϊόντος ως ΠΟΠ και πιο συγκεκριμένα την ποσόστωση του αγελαδινού γάλακτος στο προϊόν. Από εκεί και πέρα αυτό που αναμένεται είναι η δημοσίευση του εκτελεστικού κανονισμού, με την οποία θα τεθεί σε ισχύ η περίοδος προσαρμογής πέντε χρόνων στην εφαρμογή των ποσοστών που προβλέπονται στον κανονισμό- τουλάχιστον 51% αιγοπρόβειου και μέγιστο 49% αγελαδινού γάλακτος. Αυτό σημαίνει σε προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος ώστε σταδιακά σε περίοδο πέντε ετών να μπορεί να προσαρμοστεί με αυτό που προνοεί ο κανονισμός.
Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Μάριος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν δημιουργεί προβληματισμό εφόσον, ο σύνδεσμος πάντα ήταν υπέρ του ΠΟΠ. Αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουν την απόφαση και την σημασία αυτής σε σχέση με την παραγωγή χαλλουμιού.
Σε ανακοίνωση του συνδέσμου αιγοπροβατοτρόφων αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσουν οποιεσδήποτε ενέργειες ιδιοτελούς χαρακτήρα οι οποίες όπως ανέφερε, μπορούν να βλάψουν επικίνδυνα το εθνικό μας προϊόν και την οικονομία της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μέχρι στιγμής δεν έγινε πάντως κάποια τοποθέτηση από πλευράς της προσφεύγουσας εταιρείας.
Το επόμενο ορόσημο
Η απόφαση εδραιώνει και ενδυναμώνει τον συγκεκριμένο κανονισμό όσο αφορά το ΠΟΠ χωρίς αμφισβήτηση για την εγκυρότητα του. Το περιεχόμενο της απόφασης φαίνεται ότι περιορίζει την ευελιξία που θα είχε η αρμόδια αρχή για τυχόν τροποποιήσεις καθώς έχει σαφείς αναφορές στην ερμηνεία που αφορά την υπερίσχυση του αιγοπρόβειου έναντι του αγελαδινού. Σε σχέση με τις αλλαγές ήσσονος σημασίας στο προϊόν οι οποίες αποφασίστηκαν μετά την κατοχύρωση του κανονισμού βάσει και της απόφασης του Δικαστηρίου, φαίνεται ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κατάργησης του κανονισμού κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζουν να ισχύουν ως έχουν. Το επόμενο σημαντικό ορόσημο είναι η δημοσίευση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, που αναμένεται τον επόμενο Μάρτιο και προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου κατά πέντε έτη για την εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος. Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε επίσης ότι αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων πιστοποίησης της αυθεντικότητας του παραγόμενου προϊόντος ενώ προχωρά με κατάρτιση της Διεπιστημονικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, καθώς και με τη δημιουργία λογισμικού καταμέτρησης της ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος.
Η συνάντηση με Χριστοδουλίδη
Από εκεί και πέρα οι εμπλεκόμενες πλευρές στον τομέα παραγωγής του (τυροκόμοι, αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι, αναμένεται ότι θα δουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνάντηση η οποία αναμένεται να οριστεί αρχές Μαρτίου, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, η ελάχιστη ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος στο μίγμα για την παρασκευή του χαλλουμιού ορίζεται στο 25% σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας που είναι σε ισχύ μέχρι τις 9 Ιουλίου.
Το σχόλιο του Ξενοφώντος
Σχολιάζοντας επίσης την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο προηγούμενος Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα της συγκεκριμένης προσφυγής στους δέκα μήνες της θητείας του, ανέφερε ότι πρόκειται για μια επιβεβαίωση της κατοχύρωσης του προϊόντος. Χαρακτήρισε το γεγονός ως μια θετική εξέλιξη η οποία είναι προς το συμφέρον του προϊόντος η οποία επιβεβαίωσε την θέση ότι θα πρέπει η βιομηχανία να προσαρμοστεί στο προϊόν και όχι το προϊόν στη βιομηχανία.