Κορίνα Σαμάρκου
Στο μικροσκόπιο των επενδυτών μπαίνουν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εν μέσω των τριγμών που προκαλεί στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τη Morgan Stanley να επισημαίνει ότι η προσοχή στρέφεται κυρίως στις συνέπειες των ανταγωνιστικών πιέσεων στις καταθέσεις.
Η άποψη των αναλυτών της είναι ότι η ισχυρή ρευστότητα και η δομή των ισολογισμών στην Ευρώπη θα επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποφύγουν την όποια αναγκαστική ρευστοποίηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων και swaps. Στο μέτωπο των καταθέσεων, η Morgan Stanley βλέπει αύξηση στα beta των καταθέσεων στο 30% έως τα τέλη του έτους, με τα περιθώρια να κορυφώνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, επιτρέποντας, ωστόσο, στον κλάδο να εμφανίσει υγιή κερδοφορία το 2024.
Μία βασική διαφορά σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες είναι, σύμφωνα με την Morgan Stanley, ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος ξεκινά από υψηλότερο σημείο ρευστότητας (ο μέσος δείκτης ρευστότητας διαμορφώνεται στο 149% έναντι ελάχιστης απαίτησης 100%) και χαμηλότερη αύξηση των δανείων (περίπου 2% έναντι 11% ετησίως στις ΗΠΑ), κάτι που εξηγεί γιατί ο ανταγωνισμός για καταθέσεις είναι λιγότερο έντονος στην Ευρώπη.
Η Morgan Stanley δεν βλέπει κίνδυνο αναγκαστικών ρευστοποιήσεων χαρτοφυλακίων ομολόγων στην Ευρώπη, καθώς όπως εξηγεί, τα χαρτοφυλάκια hedges/ομολόγων του κλάδου αποτελούν το 30% της καταθετικής βάσης, ενώ ακόμα και εάν προστεθούν τα στεγαστικά δάνεια χωρίς swap, το ποσοστό είναι μικρότερο του 50%. Συγκρίνοντας με το γεγονός ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις στην Ευρώπη αποτελούν το 15% του συνόλου των καταθέσεων, ο οίκος θεωρεί απίθανο μια αλλαγή στο μείγμα αυτό να πυροδοτήσει αρνητικό carry και να αναγκάσει μια τράπεζα να κλείσει τα hedges.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι το συσσωρευμένο beta διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 14%, την ώρα που στις ΗΠΑ είναι στο 23%. Στα μοντέλα τους, υποθέτουν ότι αυτό θα αυξηθεί στο 30% προς τα τέλη του έτους, με τα περιθώρια να κορυφώνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Συνολικά, κάθε αύξηση 5% στο beta των καταθέσεων μειώνει τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2024 περίπου κατά 3%.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα χαμηλότερα επίπεδα των καταθέσεων ενισχύουν μεν τον ανταγωνισμό, όμως η τάση θα είναι σταδιακή. Ειδικότερα, οι καταθέσεις του Ιανουαρίου ήταν μειωμένες κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση στην Ευρωζώνη, αλλά και πάλι, παραμένουν αυξημένες κατά 1,4% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου του 2022. Για κάθε μείωση των καταθέσεων κατά 1%, ο μέσος δείκτης ρευστότητας μειώνεται κατά 3%, σε σχέση με τα επίπεδα του 149% για το σύνολο του κλάδου. «Πιστεύουμε ότι το σημείο εκκίνησης για τους παίκτες με μεγάλα μερίδια αγοράς και οι δεξαμενές καλυμμένων ομολόγων που είναι διαθέσιμες για έκδοση δίνουν ένα άνετο περιθώριο για να αποφευχθεί η όποια απότομη κλιμάκωση του ανταγωνισμού», εξηγούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.