ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ και ΕΕ απέφυγαν κυρώσεις που θα εκτόξευαν τις τιμές ενέργειας

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και η πηγή του 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης

ΚΥΠΕ

Το ράλι στις τιμές, κυρίως του φυσικού αερίου, που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία, οδήγησε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη να αποφύγουν τις κυρώσεις προς τη Ρωσία που θα έπλητταν τις εξαγωγές και θα εκτόξευαν τις τιμές ενέργειας.

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και η πηγή του 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας γλύτωσαν τις κυρώσεις, αφού αποφεύχθηκαν μέτρα, που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου, να επιδεινώσουν την έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να κάνουν τη βενζίνη πιο ακριβή για τους Αμερικανούς.

Παρουσιάζοντας το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας η Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε απαγόρευση εξαγωγών, που θα χτυπήσει τη βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου της Ρωσία και θα εμποδίσει την αναβάθμισή της. Οι εξαγωγές αυτές αφορούν κυρίως μέσα διύλισης πετρελαίου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εμπειρογνώμονας σε θέματα Ενέργειας και συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου Τσαρλς Έλληνας, ΗΠΑ και ΕΕ δεν έχουν επιβάλει καμιά κύρωση που να επηρεάζει τις εξαγωγές ενέργειας, ούτε και τις πληρωμές από την Ευρώπη προς Gazprom για να μην επηρεαστεί η αγορά φυσικού αερίου.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι οι κυρώσεις που κάνουμε δεν στοχεύουν τις εξαγωγές ενέργειας, επομένως αναμένουμε ότι οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου και δεν πρέπει να ανεβούν πάνω», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι αγορές σε ένα βαθμό άκουσαν τι είπε ο Μπάιντεν αφού χθες η τιμή πετρελαίου είχε φθάσει στα 106 δολάρια και σήμερα πλησιάζει τα 100, ωστόσο όχι στο βαθμό που ανέμενε ο Μπάιντεν γιατί η τιμή πετρελαίου πριν από την επίθεση ήταν 80 και 90 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα σημείωσε ότι η τιμή φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί. Πριν από μια εβδομάδα ήταν 22 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια και σήμερα είναι 38 και ανεβαίνει, πρόσθεσε.

«Οι τιμές φυσικού αερίου θα ανεβαίνουν γιατί υπάρχει ένας κίνδυνος, μια ανησυχία, αλλά αυτό εξαρτάται από την αντίδραση της Ρωσίας τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η Gaszprom θα συνεχίσει τις εξαγωγές με τους πελάτες με τους οποίους έχει μακροχρόνια συμβόλαια, αλλά έχει σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο στις αγορές, που εξυπηρετούν τις άμεσες ανάγκες (spot markets).

«Αν δεν υπάρξει βαρύς χειμώνας, η Ευρώπη έχει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου για να ανταπεξέλθει για τους επόμενους λίγους μήνες. Με την πάροδο του χρόνου, αν αδειάσουν οι αποθήκες και δεν υπάρξει επιπρόσθετη παροχή φυσικού αερίου θα έχει πρόβλημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι αν η Ρωσία προσπαθήσει να κόψει την παροχή φυσικού αερίου τότε δεν υπάρχει εύκολη λύση για την Ευρώπη και δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ποσότητες που λαμβάνει από τη Ρωσία, από άλλες εναλλακτικές πηγές. Ωστόσο ανέφερε ότι δεν αναμένει να σταματήσει η Gaszprom, όλες τις εξαγωγές.

Όσον αφορά τις νέες κυρώσεις της ΕΕ για την ενέργεια, είπε ότι αυτές πλήττουν την αγορά και χρήση πετρελαίου στη Ρωσία, με στόχο να πληγεί η οικονομία της χώρας. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι αυτό δεν θα γίνει σε μεγάλο βαθμό, αφού η Ρωσία έχει ήδη λάβει μέτρα, είναι αυτάρκης στα θέματα αυτά, έχει στενή συνεργασία με την Κίνα και αυξάνει συνεχώς τις εισαγωγές της από την Κίνα σε τεχνολογίες και μηχανήματα. Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλη η επίδραση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ