ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΠΡΟΔΑΤ - Eπικρίνει πρακτικές εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων

Σχετικά με τις πρακτικές τους στη διαχείριση των ΜΕΔ

ΚΥΠΕ

Νέες κατηγορίες κατα αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων (ΑΠΙ) και ειδικά κατά εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων (ΕΕΠ) σχετικά με τις πρακτικές τους στη διαχείριση των ΜΕΔ διατυπώνει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), λέγοντας ότι «συνεχίζουν να ενεργούν καταχρηστικά, εκβιαστικά και αυθαίρετα».

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι οι ΕΕΠ δεν ακολουθούν την Οδηγία και τον Κώδικα Συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας και δεν συνεργάζονται για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, αλλά απειλούν τους δανειολήπτες για εκποίηση των ενυπόθηκων ακινήτων τους.

Επικρίνει τις ΕΕΠ ότι δεν συνεργάζονται με τους δανειολήπτες, αποφεύγουν τις αναδιαρθρώσεις και «απαιτούν από τους δανειολήπτες να κάνουν δάνειο από άλλη τράπεζα για να ξοφλήσουν το δικό τους δάνειο, το συντομότερο, απειλώντας με εκποίηση του ακινήτου τους».

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, σε περιπτώσεις που προτείνεται νεαρός συγγενής για να μπει σαν πρωτοφειλέτης, καθυστερούν εσκεμμένα να απαντήσουν για την αναδιάρθρωση έτσι ώστε να προχωρήσουν με την εκποίηση. «Εάν απαντήσουν απλά απορρίπτουν την πρόταση χωρίς να ζητήσουν οποιαδήποτε υποστηρικτικά έγγραφα για την αξιολόγηση της», αναφέρει.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ακόμη ότι οι ΕΕΠ δεν σταματούν τους πλειστηριασμούς εκτός εάν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος χωρίς να ορίζουν τι περιλαμβάνει ο σοβαρός λόγος.

Επιπρόσθετα, σημειώνει πως όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το ποσό του δανείου, επιμένουν στη διαδικασία εκποίησης και αν στον πλειστηριασμό δεν πωληθεί το ακίνητο, δεν περιμένουν 6 μήνες για να εγγράψουν το ακίνητο στο όνομα τους και να επιστρέψουν την διαφορά του ποσού στο δανειολήπτη, αλλά να βγαίνουν σε 2-3 μήνες σε 2ον πλειστηριασμό αξίας μέχρι και 50% της τιμή του ακινήτου, ούτως ώστε να πωληθεί σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή τιμή και τη διαφορά να την πληρώσει ο νέος αγοραστής. «Γι’ αυτό προχωρούν ακάθεκτοι με τη διαδικασία εκποίησης, ακόμη και Κύριας Κατοικίας» υποστηρίζει.

Τέλος, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει πως παρόλο που τα περισσότερα ΑΠΙ σέβονται τις αποφάσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, δεν τις αποδέχονται και απαντούν στις επιστολές των δανειοληπτών ότι οι αποφάσεις του Επιτρόπου δεν είναι δεσμευτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ