ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΠΡΟΔΑΤ - Βελτίωση της νοοτροπίας των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών

Στην ατζέντα τέθηκε και το θέμα των εκποιήσεων ενόψει και της λήξης της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων στις 31 Ιανουαρίου

ΚΥΠΕ

Βελτίωση της νοοτροπίας των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών διαπιστώνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς, προσθέτοντας πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) λέει ότι δεν θα διστάσει να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα σε τράπεζες που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας και την Οδηγία περί διαχείρισης καθυστερήσεων.

Ο κ. Μελάς συναντήθηκε με 10μελή αντιπροσωπεία της ΚΤΚ υπό τον Διοικητή Κωνσταντίνο Ηροδότου. Στην ατζέντα τέθηκαν το θέμα των εκποιήσεων ενόψει και της λήξης της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων στις 31 Ιανουαρίου, η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράζουν τα δάνειά τους και οι επιστολές που έλαβαν κάποιοι δανειολήπτες από δικηγορικά γραφεία, τα οποία εξουσιοδοτήθηκαν να αναλάβουν τη διαχείριση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Μελάς είπε πως συμφώνησαν με την ΚΤΚ ότι οι εκποιήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα των ΜΕΔ, που είναι το κύριο ζητούμενο, «σε αντίθεση με την σωστή αναδιάρθρωση, σύμφωνα με την οδηγία και τον κώδικα της ΚΤΚ η οποία επιλύει το πρόβλημα».

Όπως είπε, μια σωστή αναδιάρθρωση που θα εξυπηρετείται θα αφαιρέσει ένα δάνειο από την λίστα των ΜΕΔ, ενώ το πρόβλημα μπορεί να παραμείνει και μετά από την εκποίηση, στις περιπτώσεις που η τιμή είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του δανείου.

«Μας έχει διαβεβαιώσει ο Διοικητής ότι θα ασκήσει όλη του την επιρροή, από το 2020 με διάφορες εγκυκλίους και επιστολές πιέζει τις τράπεζες να πετυχαίνουν σωστές αναδιαρθρώσεις και να μην επιβάλλουν αδικαιολόγητα έξοδα στους δανειολήπτες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το θέμα της πώλησης πακέτων ΜΕΔ σε διαφορά ταμεία και το δικαίωμα του δανειολήπτη να το αγοράσει, ο κ. Μελάς είπε πως μέχρι σήμερα κανένας δανειολήπτης, η ο εγγυητής του κατάφερε να αγοράσει το δάνειό του. «Συζητήσαμε αρκετά το θέμα και συμφωνήσαμε να το ξαναδούμε διότι ίσως χρήζει τροποποίησης ο νόμος», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις διάφορες επιστολές που έλαβαν δανειολήπτες από δικηγορικά γραφεία ότι είτε αγόρασαν ή εξουσιοδοτήθηκαν να διαχειριστούν την δανειακή τους σύμβαση, κάτι που, όπως είπε, το έχουν καταγγείλει στην ΚΤΚ, ο κ. Μελάς είπε πως μετά την τροποποίηση του περί αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμου «πλέον για να μπορέσει κάποιος να διαχειρίζεται ένα δάνειο θα πρέπει να έχει την αδειοδότηση της Κεντρικής».

«Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι», είπε ο κ. Μελάς και συμπλήρωσε: «Διαπιστώσαμε πράγματι ότι σιγά σιγά η νοοτροπία των τραπεζών αλλάζει προς το καλύτερο εκτός ορισμένων εξαιρέσεων. Με την πάροδο του χρόνου και με τον τρόπο που ασκείται η εποπτεία από την Κεντρική πιστεύουμε ότι θα ωφεληθούν όλοι και τελικά και η κυπριακή οικονομία».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ εξήγησε ότι η βελτίωση αφορά την συμπεριφορά προς τον δανειολήπτη και τη διάθεση για να βρουν λύσεις αναδιάρθρωσης. «Αυτό προηγουμένως δεν υπήρχε, υπήρχε η νοοτροπία να προχωρήσουμε σε εκποίηση και φτάνει, ενώ τώρα άλλαξε προς το καλύτερο και πιστεύουμε ότι με τον τρόπο που ασκείται τώρα η εποπτεία η νοοτροπία θα αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μελάς είπε εξάλλου πως είναι υποχρέωση των τραπεζών να εφαρμόζουν το Κώδικα και την Οδηγία Διαχείρισης Καθυστερήσεων «και ο Διοικητής είναι διατεθειμένος να επιβάλει και ποινές αν διαπιστωθεί ότι η τράπεζα παραβιάζει τον Κώδικα».

Σημείωσε επίσης ότι είναι υποχρέωση της τράπεζας και όχι του δανειολήπτη να δίνει λύσεις αναδιάρθρωσης, κάτι που, όπως είπε, ανέφερε η υπεύθυνη εποπτείας των τραπεζών της ΚΤΚ και συμφώνησε ο Διοικητής.

«Είπαν ότι αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράβαση είναι διατεθειμένη η ΚΤΚ να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις στην τράπεζα που επιδεικνύει αντίθετη συμπεριφορά», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ