ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση την άλλη εβδομάδα υπουργών για Great Sea Interconnector

Θα αποφασισθεί κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει ή όχι και με ποιο ποσό στο έργο

ΚΥΠΕ

Συνάντηση, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα έχουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Μάκης Κεραυνός και Γιώργος Παπαναστασίου, αντίστοιχα, κατά την οποία θα αποφασισθεί, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει ή όχι και με ποιο ποσό στο έργο Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia Interconnector), που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, σε πρώτη φάση, Κύπρου – Κρήτης και, σε δεύτερη φάση, με Ισραήλ.

Μετά την λήψη της όποιας απόφασης παρθεί στη συνάντηση των δύο Υπουργών, ο Υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα καταθέσει σχετική πρόταση στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα γίνει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα για να εγκριθεί.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, παρουσιάστηκε από διεθνή οίκο η μελέτη που διενήργησε για τον Great Sea Interconnector και η οποία αξιολογεί θετικά το όλο έργο, ενισχύοντας έτσι το ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στο έργο.

Η αξιολόγηση του οίκου κατέδειξε ότι ο Great Sea Interconnector θα έχει «μεγάλη αξία για την αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και παράλληλα πολύ υψηλή γεωπολιτική αξία», λόγω του ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο μέσο της διασύνδεσης των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ και Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, μετά την παρουσίαση της μελέτης «θα παρθεί, άμεσα, η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή ή όχι στο όλο έργο" και στη συνέχεια θα δοθεί το ανάλογο μήνυμα στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου.

Είπε ακόμη ότι το χρονικό διάστημα που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να λάβει την απόφαση της είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024 και πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση θα δοθεί το ανάλογο μήνυμα στον ΑΔΜΗΕ της Ελλάδας που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του όλου έργου.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι ο ΑΔΜΗΕ θα δημιουργήσει εταιρεία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) και μετά θα ακολουθήσει έκδοση μετοχικού κεφαλαίου για το οποίο θα υπάρξει ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο με €100 εκατ. που περιλήφθηκαν ως δάνειο μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πάντως, ενδιαφέρον για να επενδύσει στο έργο Great Sea Interconnector, εξέφρασε και το Επενδυτικό Ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (TAQA) κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Παρασκευής ο διευθύνων σύμβουλος του TAQA, Jasim Husain Thabet και μέλη του επενδυτικού Ταμείου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Great Sea Interconnector αφορά τη διασύνδεση των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας (μέσω Κρήτης), ισχύος 2.000 MW.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση