ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συγκρατημένη αισιοδοξία Υφυπουργού Τουρισμού και ACTA για 2024

«Aπό πλευράς εσόδων, κατά πάσα πιθανότητα, οδεύουμε προς νέο ρεκόρ»

ΚΥΠΕ

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασαν για τη νέα τουριστική χρονιά εξέφρασε τόσο ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής όσο και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), την ώρα που η Κύπρος, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και τώρα στο γειτονικό Ισραήλ, οδεύει προς επίτευξη ιστορικού ρεκόρ τουριστικών εσόδων.

Οι αναφορές έγιναν κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΑCTA, που σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου του Συνδέσμου, Βασίλη Σταματάρη έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια στο πηδάλιο του Συνδέσμου.

Σε χαιρετισμό του στη συνέλευση, ο κ. Κουμής ανέφερε ότι «μετά τις επαφές του Υφυπουργείου στις Βόρειες Χώρες, στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Πολωνία την περασμένη βδομάδα και βεβαίως λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά που μεταδίδονται από τους ανά τον κόσμο συνεργάτες μας, αλλά και από εσάς, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Για την τρέχουσα χρονιά, ο κ. Κουμής είπε πως με βάση τα στοιχεία η χρονιά από πλευράς αφίξεων θα κλείσει κοντά στις επιδόσεις του 2019, του έτους ρεκόρ δηλαδή για τον τουρισμό της χώρας μας, με 21% άνοδο σε σύγκριση με το 2022, ενώ «από πλευράς εσόδων, κατά πάσα πιθανότητα, οδεύουμε προς νέο ρεκόρ».

Παράλληλα, ο κ. Κουμής ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η επικαιροποιηση της στρατηγικής με ορίζοντα το 2035, υπογραμμίζοντας πως αυτή δίνει ιδιαίτερη έμφαση πλέον στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της περαιτέρω βελτίωσης των υποδομών προσβασιμότητας.

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε σε ένα χρόνιο πρόβλημα του κυπριακού τουρισμού, την εποχικότητα, τονίζοντας πως «εμείς ως Υφυπουργείο Τουρισμού, όσο και η κυβέρνηση στο σύνολο της έχουμε εστιαστεί σ’ αυτή την προσπάθεια, που όπως έχω αναφέρει αποτελεί δυστυχώς διαχρονικό πρόβλημα, αλλά και διαχρονικό στόχο της πολιτείας».

Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν πρόκειται για εύκολο στόχο, ούτε πρόκειται για πρόβλημα που δύναται να επιλυθεί εντός ολίγων ημερών και αναφέρθηκε σε δράσεις όπως τη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων του τουρισμού, τη βελτίωση και ενδυνάμωση της αεροπορικής σύνδεσης κατά τους χειμερινούς μήνες, ή έστω τους μήνες στην αρχή και στο τέλος της τουριστικής περιόδου, τη λειτουργία των τουριστικών μας θερέτρων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και απαλλαγή από την εργασιακή εποχιακή κουλτούρα, την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με το εργασιακό κεφάλαιο και τη βελτίωση της διασύνδεσης από πόλη σε πόλη.

Αναφέρθηκε σε πρόταση που υπέβαλε το Υφυπουργείο κατά της Συνόδου Υπουργών Τουρισμού Μεσογειακών Κρατών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύξει πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, σύμφωνα με το οποίο, θα δίνεται η ευκαιρία σε Ευρωπαίους πολίτες, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, να επισκέπτονται άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε περιόδους χαμηλής ζήτηση, μια πρόταση, που, όπως είπε, χαιρετίστηκε από όλους τους συνέδρους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουμής είπε ότι τα οφέλη από ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πολυδιάστατα, αφού θα επωφελούνται προορισμοί, εφόσον αναφερόμαστε σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης της εποχικότητας.

Εξάλλου, ο κ. Κουμής είπε ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της ίδρυσης και λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης», ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και πολύ σύντομα θα κατατεθεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, ενώ ήδη έχει κατατεθεί για νομοτεχνικό έλεγχο το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμος» που αφορά τη λειτουργία και αδειοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Στην τελευταία του ομιλία από τη θέση του Προέδρου του ACTA, ο Βασίλης Σταματάρης εξέφρασε αισιοδοξία για τη νέα χρονιά.

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τώρα είναι θετικά, ωστόσο χρειάζεται σκληρή δουλειά και εργασία για να μετατραπεί το ενδιαφέρον σε κράτηση», τόνισε.

Ωστόσο, ανέφερε πως η χρονιά «δεν φαίνεται εύκολη λόγω των πολεμικών κρίσεων σε Ουκρανία και Ισραήλ, αλλά και προβλημάτων που ταλανίζουν την οικονομία, όπως ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, το ενεργειακό κόστος και άλλα».

«Η μάχη, λοιπόν, για τη νέα τουριστική χρονιά θα γίνει σε ένα ρευστό και ακανθώδες περιβάλλον, αλλά αυτό το σκηνικό αφορά όλο τον πλανήτη», πρόσθεσε.

«Στόχος το 2024 θα πρέπει να είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2023 και για να το πετύχουμε αυτό δεν αρκεί μόνο η προβολή του τουριστικού προϊόντος, είναι ανάγκη να βελτιώσουμε το τουριστικό μας προϊόν και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε», συνέχισε.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Σταματάρης αναφέρθηκε στις δράσεις που διαχρονικά ζητάει ο Σύνδεσμος και για τις οποίες έγιναν βήματα, όπως την αύξηση των διαφημιστικών κονδυλίων για προβολή της Κύπρου σε νέες αγορές, νέες δράσεις για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, νέα έργα υποδομής, την επίλυση του πάγιου προβλήματος της εποχικότητας, αύξηση αεροπορικής συνδεσιμότητας ιδιαίτερα τις χειμερινές περιόδους, ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων και νέα κίνητρα σε τουριστικές επιχειρήσεις και πράκτορες.

Καταλήγοντας ο κ. Σταματάρης είπε ότι μετά από μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο που βιώσαμε, μα τα προβλήματα της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία «αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί καταφέραμε μέσα από τεράστιες προσπάθειες να μιλούμε για επιτεύγματα στον τουρισμό και τα ταξίδια. Κρατήσαμε το σύνδεσμο μας ζωντανό και πιστέψτε με δεν ήταν καθόλου εύκολο».

Ανακοίνωσε τέλος ότι υποβλήθηκε πρόταση για αλλαγή του ονόματος του Συνδέσμου σε ACTTA, με τη ονομασία να αντιστοιχεί στον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου.

Εκ μέρους του Προέδρου του ΚΕΒΕ, ο Διευθυντής Υπηρεσιών και Εμπορίου του Επιμελητηρίου, Χρίστος Πετσίδης είπε πως «η χρονιά που φεύγει είναι εντυπωσιακή για τα τουριστικά δρώμενα της Κύπρου και σε αυτή την επιτυχία έχει συμβάλει αποφασιστικά ο Σύνδεσμος σας και τα μέλη σας».

Τόνισε ωστόσο ότι η επιτυχής πορεία της τουριστικής κίνησης του 2023 δεν θα πρέπει να μας δημιουργήσει εφησυχασμό και επανάπαυση.

Λέγοντας πως ο τουρισμός ως γνωστόν είναι ευαίσθητος τομέας, που επηρεάζεται από διάφορες εξελίξεις τόσο από ενδογενείς όσο και εξωγενείς παράγοντες, ενώ οι τάσεις των τουριστών αλλάζουν συνεχώς, ο κ. Πετσίδης σημείωσε πως «αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος πρέπει συνεχώς να ενισχύει τον τομέα του τουρισμού για να έχει αντιστάσεις στις προκλήσεις και αφετέρου να εμπλουτίζουμε τον τουριστικό μας προϊόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση