Γιάννης Παλαιολόγος
Κοινό ταμείο εγγύησης καταθέσεων ως μέρος της ολοκληρωμένης τραπεζικής ένωσης προτείνει να συσταθεί έως το 2024 ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. Η αναλυτική πρότασή του θα παρουσιαστεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του σώματος.
Το ζήτημα της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων έχει υπάρξει ένα από τα βασικά «αγκάθια» στις πολυετείς διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση. Χώρες όπως η Γερμανία επέμεναν παγίως ότι για να συναινέσουν σε αυτό πρέπει οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου να κάνουν περισσότερα προκειμένου να περιορίσουν τους κινδύνους για το τραπεζικό τους σύστημα, που προκύπτουν από την κληρονομιά της ευρωκρίσης. Το Βερολίνο πάντα αναδείκνυε ειδικά το ρίσκο από τη μεγάλης έκτασης κατοχή κρατικών ομολόγων των χωρών όπου εδρεύουν οι τράπεζες.
Οι γερμανικές ενστάσεις είναι ο κύριος λόγος που δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην κρίσιμη αυτή πτυχή της τραπεζικής ένωσης από το 2015. Η Ιταλία ειδικά αντιστέκεται σθεναρά στην επιβολή περιορισμού στο ύψος των ιταλικών κρατικών ομολόγων που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους οι ιταλικές τράπεζες.
Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, o Ντόναχιου προτείνει μια σταδιακή πορεία προς ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων που θα αμβλύνει τις ανησυχίες των Γερμανών. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με την πρόταση, θα συσταθεί ένα ταμείο που θα χορηγεί δάνεια στα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων αν απειλούνται με εξάντληση των πόρων τους. Οι εισφορές στο ταμείο αυτό θα αποτελούν συνάρτηση της εκτίμησης των κινδύνων που αντιμετωπίζει το κάθε εθνικό τραπεζικό σύστημα, με αναφορά και στο ύψος των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Σε δεύτερη φάση, το πανευρωπαϊκό αυτό ταμείο θα αναλάβει άμεσα την προστασία των καταθέσεων και το κόστος της διαχείρισης πτωχευμένων τραπεζών. Παράλληλα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε πιο αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της υπερσυγκέντρωσης στο ενεργητικό των τραπεζών κρατικών ομολόγων της χώρας όπου εδρεύουν. Η μετάβαση από την πρώτη στη δεύτερη φάση προτείνεται να διαρκέσει τρία χρόνια.
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αποτελεί προτεραιότητα για τον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος βρισκόταν σε εντατικές διαβουλεύσεις την περασμένη εβδομάδα με τους ομολόγους του, παρουσιάζοντάς τους τις κύριες προτάσεις του για τα επόμενα βήματα. Στόχος του είναι να πετύχει την έγκριση του σχεδίου του στο Eurogroup του Ιουνίου. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενδείξεις ότι τα δύο στρατόπεδα είναι έτοιμα να μετακινηθούν από τις πάγιες θέσεις τους.