ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Τουρκία επενδύουν οι πλούσιοι Ρώσοι

Αγοράζουν μαζικά ακριβά ακίνητα μετά τη ρωσική εισβολή και τις κυρώσεις της Δύσης

ΠΗΓΗ: Reuters

Σε ακριβά ακίνητα στην Τουρκία και στα Αραβικά Εμιράτα τοποθετούν μαζικά πλέον τα χρήματά τους οι πλούσιοι Ρώσοι καθώς αναζητούν καταφύγιο για τα πλούτη τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη ρωσική οικονομία. Η εικόνα προκύπτει από πληροφορίες που έδωσαν στο Reuters στελέχη μεσιτικών εταιρειών που καταγράφουν θεαματική αύξηση των πωλήσεών τους προς Ρώσους. «Πουλάμε επτά με οκτώ ακίνητα την ημέρα σε Ρώσους», αποκαλύπτει ο Γκιουλ Γκιουλ, συνιδρυτής της μεσιτικής Golden Sign, δηλαδή Χρυσό Σημάδι, που έχει έδρα στην Κωνσταντινούπολη. Όπως τονίζει ο ίδιος, οι Ρώσοι αγοραστές «πληρώνουν σε μετρητά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τουρκία ή φέρνουν μαζί τους χρυσό».

Την ίδια στιγμή στο Ντουμπάι, ο Θιάγκο Καλντάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων Modern Living, δηλώνει ότι προσέλαβε τρεις ρωσόφωνους υπαλλήλους για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση από Ρώσους που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, έχει προσφάτως δεκαπλασιαστεί. «Είναι πλούσιοι Ρώσοι αλλά δεν είναι ολιγάρχες», τονίζει ο Γκιουλ της Golden Sign, μιας από τις 12 εταιρείες που μίλησαν στο Reuters. Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «βρίσκουν διάφορους τρόπους για να φέρουν τα χρήματά τους στην Τουρκία και αγοράζουν εδώ δύο ή τρία διαμερίσματα».

Τόσο η Τουρκία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επικρίνει τη ρωσική εισβολή την Ουκρανία αλλά η Άγκυρα έχει εναντιωθεί στις κυρώσεις, ενώ και οι δύο χώρες διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τη Μόσχα και οι αεροπορικές τους εταιρείες συνεχίζουν τις πτήσεις από και προς τη Ρωσία, προσφέροντας προφανώς στους Ρώσους δυνατότητα διαφυγής και διέξοδο για τα πλούτη τους.

509 Ρώσοι αγόρασαν σπίτια στην Τουρκία

Είναι, βέβαια, πολλά χρόνια που οι Ρώσοι αγοράζουν συστηματικά ακίνητα στην Τουρκία και είναι οι τρίτοι σημαντικότεροι πελάτες των τουρκικών μεσιτικών εταιρειών και εταιρειών ακινήτων μετά τους Ιρανούς και τους Ιρακινούς. Όλες οι μεσιτικές εταιρείες αναφέρουν, πάντως, πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση της ζήτησης από αυτού του είδους την πελατεία.

Από το Φεβρουάριο και προτού ακόμη αρχίσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αριθμός των Ρώσων που αγόρασαν σπίτια στην Τουρκία έφτασε τα 509 άτομα και είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνον την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας. Δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν το χρονικό διάστημα προτού επιβάλλουν οι δυτικές χώρες κυρώσεις στη Ρωσία, οι παράγοντες της τουρκικής αγοράς ακινήτων προεξοφλούν πως θα αυξηθούν πολύ περισσότερο οι πωλήσεις. Προβλέπουν εν ολίγοις σε θεαματική αύξηση της ζήτησης που είναι ήδη ιδιαιτέρως ενισχυμένη μετά τη σταδιακή ανάκληση των περιορισμών κατά της πανδημίας.

Τόσο η Τουρκία όσο και τα Αραβικά Εμιράτα προσφέρουν κίνητρα σε ξένους για να αγοράσουν ακίνητα στην επικράτειά τους ή να προβούν σε σημαντικές επενδύσεις. Η Τουρκία εφαρμόζει την πολιτική των χρυσών διαβατηρίων καθώς δίνει τουρκικό διαβατήριο σε όποιον ξένο αγοράσει ακίνητο ύψους 250.000 δολαρίων και το διατηρήσει για τρία χρόνια. Το Ντουμπάι, άλλωστε, προσφέρει άδεια παραμονής για τρία χρόνια έναντι ενός ελαφρώς μικρότερου ποσού. Η μεγάλη πλειονότητα των ακινήτων που αγοράζουν Ρώσοι και γενικότερα πλούσιοι ξένοι είναι εκείνα που κοστίζουν γύρω στις 205.000 δολάρια. Πωλούνται, όμως, και πολύ ακριβότερα ακίνητα αξίας έως και πάνω από 1.600.000 δολάρια σε ακριβές περιοχές όπως το τεχνητό νησί του Ντουμπάι.

Σύμφωνα με την Ελενα Μιλισένκοβα, στέλεχος της μεσιτικής Tranio, που έχει παραρτήματα τόσο στη Μόσχα όσο και στο Βερολίνο, «οι επενδυτές αναζητούν αφενός τη δυνατότητα να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους και αφετέρου την ευκαιρία να αποκτήσουν βίζα και άδεια παραμονής στα Εμιράτα για κάποιο χρονικό διάστημα». Όπως τονίζει η ίδια, τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 η εταιρεία της έχει δεχθεί τριπλάσια αιτήματα αγοράς διαμερισμάτων στο Ντουμπάι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Και όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων Modern Living, που προσέλαβε τρεις ρωσόφωνους υπαλλήλους, οι πολλοί πλούσιοι της Ρωσίας έχουν προετοιμαστεί πολλούς μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχουν μεταφέρει τα κεφάλαιά τους εκτός Ρωσίας πολύ καιρό πριν. Κάποιοι Ρώσοι νεοαφιχθέντες στην Τουρκία έχουν, πάντως, δυσκολευτεί να κάνουν εμβάσματα και μεταφορές κεφαλαίων, καθώς πολλές τράπεζες δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις και να υποστούν συνέπειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση